Чи скошувати ботвиння картоплі?

0
436
Скашивать ли ботву картофеля?

Читати російською мовою

Зміст

  1. Найголовніше!
  2. Коли прибирати
  3. Як прибирати

Висока температура повітря і засуха останньої декади червня значно прискорили розвиток картоплі. Очевидно, неспроста в ці дні в листах і по телефону читачі ставлять запитання, які можна сформулювати так: коли і як прибирати картоплю?

Шановні читачі-картоплярі! За термінами дозрівання сорти картоплі поділяються на ранньостиглі, середньоранні, середнь-остиглі, середньопізні та пізньостиглі.

Залежно від цього у них різний ритм наростання ботвиння і термін дозрівання бульб від появи сходів до готовності до збирання. Надранні сорти готові до збирання через 60-80 днів, а пізньостиглі – через 120-140. Інші займають проміжне положення.

На час виходу цього номера газети – середина липня – надранні та ранні сорти вже повністю припинили вегетацію, тобто зростання, сформували готові до збирання бульби. Ботвиння вже полягло, пожовкло і вже починає засихати. Таку картоплю треба негайно прибрати на постійне зберігання в прохолодні, але сухі сховища. Інші сорти потрібно теж прибирати по мірі їх дозрівання, не чекаючи повного засихання ботвиння.

А тепер – про високе зелене ботвиння рослин і відсутність пристойної зав’язі бульб під ним. Як не парадоксально це звучить, але ті городники, у яких картопля до цього часу має зелене потужне ботвиння, повинні радіти.

У вас здорові, продуктивні, але пізньостиглі сорти. Щоб сформувати високий урожай, їм потрібно активно рости і розвиватися ще днів 60-80. А щоб це відбулося, забезпечте добрий догляд.

У південних областях та АР Крим рясно і вчасно поливати і навіть дати підживлення комплексними мінеральними добривами. У північних областях України, де дощів випадає багато, можна обмежитися підживленням. Хоча в останні кілька років і тут чітко проявляються посушливі явища, і, якщо є можливість, при відсутності дощів теж можна поливати.

Найголовніше!

Чи потрібно в цей час інтенсивного росту середньопізніх і пізньостиглих сортів картоплі скошувати ботвиння? Ні в якому разі не робіть цього!

Адже ботвиння, тобто стебла і листя картоплі, як, втім, і всіх інших рослин, – їх кухня. Саме ботвиння – кухня рослин. У листі міститься створений природою унікальний реактор – хлорофіл. У його зернах під впливом енергії сонця виробляються крохмаль, білки, цукри та інші поживні органічні речовини, які ми в побуті називаємо продуктами харчування і заради яких вирощуємо картоплю і безліч інших овочевих, зернових, плодових культур.

Якщо ви видалите ботвиння, ви позбавляєте рослину цього реактора, і врожаю не буде.

Звідки пішла «мода» скошувати ботвиння? У північних регіонах України, де до часу збирання картоплі встановлюється дощова і прохолодна погода, картопля часто сильно хворіє фітофторою. Щоб хвороба через стебла не перейшла в бульби і не привела до їх зараження і псування, ботвиння рекомендується скошувати, виносити за межі городу і спалювати. Крім того, звільнений від ботвиння ґрунт не затінюється, просихає і полегшується прибирання.

Так що ботвиння в найближчі 30-45 днів, а то і до кінця серпня, не тільки не видаляти (скошувати або зрізати), а навпаки, намагатися підтримувати його здоров’я підживленням і поливом. І ця своєрідна кухня природи, якими є листя, віддячить вам високим урожаєм бульб.

Коли прибирати

Працюючи над цим матеріалом, знаходив в Інтернеті інформацію про те, що прибирання картоплі в північних областях Росії потрібно проводити в серпні, а то й у вересні. Зокрема, вразила така фраза: «Часто помиляється той, хто, зрадівши гарній погоді в останні дні серпня, рано починає прибирання картоплі, у якої ботвиння ще зовсім зелене. При цьому значно зменшується врожай бульб». У нас на півдні не так!

І тут же про те, для чого скошувати ботвиння: «Якщо за 10-12 днів до настання терміну збирання врожаю почалися регулярні роси, тумани, підвищилася вологість повітря, а температура вночі опускається нижче 10°, то відразу з’являється висока ймовірність масового ураження картоплі фітофторозом. При цьому листя картоплі швидко стають рознощиком небезпечної хвороби. В цьому випадку ботвиння картоплі необхідно зрізати, залишивши корчі висотою 8-10 см без листя, і відразу ж прибрати з ділянки і спалити. Класти таке ботвиння в компостну купу не можна. Після скошування ботвиння приріст бульб припиняється …»

Приблизно така ж ситуація із захворюванням картоплі фітофторозом і з термінами її збирання складається в поліських областях України.

А ось на півдні, і особливо на південному сході, суперранні і ранні сорти слід прибирати в міру пожовтіння та інтенсивного засихання ботвиння. До 26 червня у мене, наприклад, і в інших картоплярів Донбасу Кіранда дозріла повністю, і її стали дружно прибирати.

Не варто тримати бульби в перегрітому ґрунті, на поверхні якого температура може перевищувати 50°. Крім того, при цьому їх можуть пошкоджувати дротяники, личинки картопляної молі і третього покоління колорадського жука і самі дорослі жуки. На цих ранах, а також на самих бульбах можуть оселитися збудники багатьох хвороб. Так що я раджу прибирати картоплю, особливо в південних регіонах, в міру пожовтіння та відмирання ботвиння.

Як прибирати

Технологія проведення збиральних робіт у фотографіях.

Після настільки ретельного прибирання картоплі ділянка чиста від бур’янів. На ній можна посіяти сидерати або розмістити літні (повторні) посіви зимової редьки, редиски, дайкона, овочевої (цукрової) квасолі та навіть літні посадки картоплі.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати: