У нас на ділянці ще з дідівських часів росте аґрус. Старих кущів вже майже не залишилося, але ми регулярно робимо відводки, щоб його розмножувати. Але може садимо якось не так, як раніше? Пам’ятаю, що років 20 тому брали з кожного куща аґрусу майже по відру ягід. А тепер урожай став низьким, хоча намагаємося доглядати, як і раніше. А ще на ягодах з’являється білий наліт, вони псуються, не дозріваючи. Поділіться думкою з приводу нашої проблеми. Побільше розкажіть про цю культуру, яка стала в наших садах рідкістю, а вона ж корисна для здоров’я. Дуже хочеться, щоб наші онуки їли свій аґрус, а не тільки закордонні ківі та банани.
Олексій ТОКАРЕВ,
м. Київ.
Ще з часів Ярослава Мудрого Київська Русь славилася ягодами аґрусу. У монастирях і поміщицьких садибах з нього готували високоякісні вина (подейкують, вони були краще виноградних).
А ось вже в радянські часи аґрус визнали «нерентабельним» і віддали перевагу смородині. Можливо, це було пов’язано з тим, що в ті роки посадки аґрусу масово уражалася американською борошнистою росою. Уражає культуру це захворювання і в наші дні, чому загинули багато його старих посадок.
Але в наші часи селекціонери подолали цю проблему: вивели нові сорти, стійкі до грибкових інфекцій. Тому, якщо ваш аґрус постійно хворіє борошнистою росою – час змінити сорт. Або ж перед цвітінням і після нього обприскувати кущі аґрусу Хорусом або будь-яким іншим сучасним фунгіцидом.
Кущі аґрусу довговічні: при належному догляді можуть плодоносити протягом 25-30 років. Саджанці швидко пристосовуються до різних ґрунтів, крім кислих, заболочених і холодних. Це пов’язано з тим, що коріння чагарнику залягає неглибоко (до 1 м), тому він не переносить як перезволоження, так і нестачу вологи.
Для посадки вибирайте добре освітлені та захищені від вітру ділянки. Звичайно, аґрус може миритися з півтінню, але рідше буде цвісти і давати дрібні несолодкі ягоди. Найкраще він росте на південних і південно-західних схилах. Хоча під прямим сонцем ягоди аґрусу часто псуються від сонячних опіків. Тому легке притінення йому буде корисно.
Непогано росте аґрус в міжряддях молодих плодових насаджень. Якщо у вас в саду є молоді яблуні, посадіть кущ аґрусу на відстані 1,5 м з південного боку схилу.
Важливо відзначити, що пересаджувати аґрус можна не тільки восени або навесні, але і в літній період. Особливо, якщо встановилася волога погода. Але при літній пересадці його пагони слід сильно вкоротити, щоб не випаровували вологу. І притінити в перші 10 днів після пересадки. Регулярно поливати. А також намагатися пересаджувати з грудкою землі. Чим більше збережеться при пересадці землі біля кореня, тим швидше аґрус піде в ріст.
Щоб саджанець добре розвивався і плодоносив, у підготовлену посадкову яму розміром 40х60 см вносять 6-8 кг перегною, змішавши його з верхнім шаром ґрунту. Не забувайте перед посадкою уважно оглянути корені: хворі і поламані обріжте і злегка вкоротіть, а потім опустіть в глиняну бовтанку. Кущі садіть з легким нахилом, розправлене коріння засипте ґрунтом.
Щоб кущ був широким, нижні гілки розстеліть і присипте землею так, щоб після їх обрізки на поверхні залишилися 2-3 бруньки. Для хорошого вкорінення саджанець рясно поливають.
В цілому ж догляд за аґрусом після посадки зводиться до проріджуючої обрізки і поливів 1-2 рази на місяць при жаркій погоді. Пару раз за сезон в період активного росту плодів його бажано підживити органічним добривом (Гумісол, Рост-концентрат або традиційний сільський коров’як, настій трав – по 1 відру розведеного удобрювального розчину на кущ) або повним мінеральним добривом.
Сортова різноманітність
Всього в світі відомо більше 1500 сортів цієї культури. Останнім часом великою популярністю користується середньопізній сорт Безколючковий – його плоди легко збирати завдяки відсутності колючок. Ягода досить велика (4,5 г), зелена з червоним рум’янцем, каплеподібної форми, без опушення, солодка. Сорт дуже урожайний (до 7 кг з куща), стійкий до морозів і хвороб.
Практично не мають колючок високоврожайні сорти: Кооператор (до 10 кг/кущ, ягода до 8 г, пізній), Берил (до 10 кг/кущ, світло-зелені ягоди до 9 г, середнього терміну дозрівання), Сиріус (до 8 кг/кущ, темно-червона ягода до 4,5 г, середньопізній). Не бояться морозів сорти Малахіт (до 4 кг/кущ, ягоди яскраво-зелені, до 7 г, середнього терміну дозрівання) і Чорносливовий (4 кг/кущ, ягоди майже чорного кольору, до 7 г, середнього терміну дозрівання).
Денис ТЕРЕНТЬЄВ.
Фото автора.
За вмістом корисних речовин і вітамінів аґрус перевершує більшість ягід. Крім вітаміну С, його плоди містять вітаміни B1 і РР, каротин, рутин, багато фосфору і заліза. Особливо він корисний при недокрів’ї, шкірних висипах, частих крововиливах (в суміші з медом), а також для оздоровлення кишечнику і стимуляції жовчеутворення.
Сік аґрусу чинить не тільки освіжаючу дію, але і благотворно впливає на обмін речовин, виводить токсичні сполуки, в тому числі радіоактивні. Його рекомендують вживати при атеросклерозі, ожирінні й анемії, а також людям із захворюваннями нирок, сечового міхура і печінки, гіпертонікам і сердечникам. Оскільки ягоди містять до 2% клітковини, вони протипоказані при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки в стадії загострення, а також при ентеритах і коліті зі схильністю до проносів.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Популярні ремонтантні сорти малини
- Підживлення садової суниці або полуниці
- Вирощуємо ремонтантну суницю
- Органічні ягоди: смачно, корисно, але дуже клопітно