Як вибрати правильний мед

Мед в баночках на ринку
Мед в баночках на ринку
Реклама

Зміст

  1. Акацієвий мед
  2. Гречаний мед
  3. Липовий мед
  4. Соняшниковий мед
  5. Буркуновий мед
  6. Знітний (кипрейний) мед
  7. Конюшиновий мед
  8. Кульбабовий мед

Як вибрати правильний мед
і знайти те, що потрібно саме вам? –
на це питання просить відповісти
Г. В. КОБРИСЕНКО
з м. Миргород Полтавської області.

Шановний Григорію Володимировичу! З медом і бджолами пов’язано багато легенд, таємниць і міфів. І всі вони правильні. Саме слово «мед» багато вчених і фахівці трактують як «чари», «магічне зілля природи» і т. п.

Настала осінь, а разом з нею почалися численні ярмарки меду. То тут, то там рум’яні пасічники пропонують придбати найрізноманітніші сорти цих дивовижних ласощів: акацієвий мед, липовий, конюшиновий, луговий, гречаний, соняшниковий, конюшиновий… Як тут встояти? Не тільки дітям, але і дорослим. Який же з них найбільш корисний і кращий? І для чого варто купувати різні сорти меду? Ознайомимося з характеристиками основних (найбільш розповсюджених) сортів цього солодкого продукту.

Акацієвий мед

Він прозорий і майже безбарвний, однак, коли кристалізується, стає молочно-білим і нагадує сир з невеликими крупинками.

Такий мед має відмінну загальнозміцнюючу дію, рятує від безсоння, ефективний при хворобах шлунково-кишкового тракту і сечостатевої системи.

Гречаний мед

Цей мед темний. Від коричнево-зеленого з червонуватим відтінком до темно-коричневого. Гречаний мед легко дізнатися по характерному аромату і яскраво вираженого смаку. Після кристалізації нагадує кашоподібну масу.

У цьому виді меду багато заліза, амінокислот, ферментів і вітамінів. Гречаний мед надає загальнозміцнюючу дію на серце, полегшує перебіг жовчнокам’яної хвороби, корисний при анемії, захворюваннях печінки і ниркової недостатності.

Липовий мед

Білий, світло-бурштиновий, жовтуватий або навіть зеленуватий мед з ніжним ароматом липового цвіту і незабутнім характерним смаком. Кристалізується за 1-2 місяці, стаючи при цьому схожим на тістоподібну масу з дрібними або великими зернами.

Липовий мед має чудовий цілющий ефект при лікуванні опіків і гнійних ран. Ефективний при застуді, грипі, трахеїті і навіть лікуванні бронхіальної астми. Секрет цього меду – високі бактерицидні властивості, які роблять його незамінним помічником в боротьбі з запаленнями різного походження.

Липовий мед вважається одним з кращих сортів меду, також він корисний при ослабленні серцевої м’язи, жовчовивідних шляхів, ниркової недостатності, захворюваннях печінки, хвороби нирок і гінекологічних розладах.

Соняшниковий мед

Цей мед золотистого кольору, дуже схожий на олію. Аромат і присмак трохи різкуватий, соняшник в них можна вгадати навіть за смаком. Мед швидко кристалізується, утворюючи бурштинові великі кристали, іноді з зеленуватим відтінком.

Соняшниковий мед перевершує всі інші види меду за вмістом вітаміну А, до того ж, володіє яскраво вираженими бактерицидними властивостями.

Буркуновий мед

Цей мед – один з найбільш першосортних. Він відрізняється легким ароматом ванілі, світло-бурштиновим або білим кольором.

Мед з буркуну – відмінний спазмолітичний і протизапальний засіб. Його застосовують при захворюваннях горла і дихальних шляхів. Допомагає від безсоння, підвищеного тиску, при неврозах і частих головних болях, відомий як сечогінний і послаблюючий засіб.

Знітний (кипрейний) мед

Цей мед має зеленуватим відтінком і ніжним, трохи терпким ароматом. Бджоли роблять його з нектару однієї з найбільш корисних лікарських рослин – зніту або іван-чаю, що обумовлює його унікальні корисні властивості.

Цей мед багатий вітамінами, мінеральними речовинами, містить багато вітаміну С, тому вважається відмінним засобом при застуді. Його застосовують при лікуванні знервованості, як заспокійливий, обволікаючий засіб з гастритами з підвищеною кислотністю та протизапальну, а так само при захворюваннях дванадцятипалої кишки та виразкової хвороби шлунка. Знітним медом успішно лікують хронічні захворювання внутрішніх органів, хвороби горла і запори.

Конюшиновий мед

Цей вид меду вважається одним з кращих світлих медів. У рідкому стані він безбарвний і прозорий. При кристалізації перетворюється в тверду білу масу.

Конюшиновий мед добре допомагає при гіпертонії і запальних процесах – у ньому багато дубильних речовин. Ефективний при захворюваннях печінки, корисний як потогінний, сечогінний і відхаркувальний засіб. Людям, страждаючим атеросклерозом, конюшиновий мед рекомендується лікарями. Його призначають при очищенні крові, так як цей мед має кровоочисну дію.

Кульбабовий мед

Має золотисто-жовтий колір. Цей в’язкий мед, густий і швидко кристалізується. Аромат і смак яскраво виражені. Цей мед бджоли отримують з кульбаб, які, як відомо, цвітуть двічі на рік. Тому кульбабовий мед може зустрічатися як у першому, так і в останньому качанні.

Кульбабовий мед володіє вираженою протимікробною дією по відношенню до патогенної мікрофлорі кишечника, нормальну флору при цьому він не порушує. Широко використовується для лікування дисбактеріозів та колітів.

В. БЛАГОВ, народний цілитель.
Мал. Миколи КАПУСТИ.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ