І знову – осінь…

0
22
И снова — осень...
Фото GettyImages

Читати російською мовою

Цитата номера
В природе все значения полно,
Когда природа – та же мастерская,
И некто, в солнце кисточки макая,
В лазурь и охру, пишет полотно.
Альберт КРИВЦОВ.

Ну ось і знову доводиться з поклоном зустрічати вересень і говорити: «Здрастуй, осінь!» Яка по рахунку?.. Роботи на городі і в саду ще в повному розпалі. Як ніколи щедро обдаровують нас плодами баштанні і гарбузові, поспіли і готові до прибирання помідори, солодкий перець, баклажани… По мірі того як порожніють городні грядки, додається все більше роботи: потрібно не тільки вчасно прибрати все, що дозріло, але і по-господарськи розпорядитися плодами власної праці: закласти на зберігання картоплю, коренеплоди, капусту, яблука і груші, виноград, зробити необхідні заготівлі на зиму.

Особливу увагу треба приділити збиранню насіння. Всі ми прекрасно знаємо, що з доброго, пристосованого до нашої місцевості, кліматичних умов і ґрунту насіння, можна отримати урожай в півтора-два рази більший, ніж з випадкового, старого або завезеного з інших регіонів. Тому і прагнемо у що б то не стало залишити «на розведення» кращі рослини улюблених сортів. І не завжди при цьому усвідомлюємо, що насінництво – справа складна, нелегка і дуже відповідальна, особливо в тих випадках, коли любителі беруть на себе відповідальність вирощувати насіння не тільки для себе, але і на продаж.

Адже необхідно мати достатні земельні площі, щоб дотримуватися просторової ізоляції при вирощуванні насіння перехреснозапильних рослин, сховища для маточників і багато іншого, в тому числі й елементарні агрономічні навички. Отже, щоб отримати чистосортне насіння, потрібні знання і ще раз знання. В іншому випадку і виходять казуси, коли з купленого насіння огірків виростають кабачки, а з моркви – невідомо що. Про це, зокрема, пишуть З. А. Горєва з м. Приморськ Запорізької області, Н. Т. Подоляк з м. Овруч Житомирської області та інші читачі.

Разом з осінню підходить і час похмурих днів, коли запаси літа в організмі будуть невидимо танути. І зараз саме час подбати, як і чим, без лікарів і дорогих ліків підтримати себе в холодну пору року. Так, багатьом відомо, що настої плодів глоду криваво-червоного допоможуть при проблемах з серцем і з щитовидною залозою, які супроводжуються серцебиттям і відчуттям тяжкості за грудиною. «Попийте, або, точніше, візьміть собі за правило додавати в чаї, настої цієї ягоди, яка, як правило, не збирається нами, але охоче поїдається птахами, – пише в редакцію давній друг, читач і автор, відомий травник М. М. Хирилов з м. Прилуки Чернігівської області. – Ще краще заварювати суміш плодів глоду, горобини і шипшини, узятих в рівних кількостях, з розрахунку 10-15 г суміші на одну заварку».

Візьмемо до уваги пораду Миколи Миколайовича, тим більше, що осінь – завжди період загострення різних захворювань, особливо хронічних. А дачники і власники присадибних ділянок в більшості своїй люди літні, з уже порядком зношеними організмами.

«Людям, схильним до повноти і діабету треба б уже зараз насушити 3-5 кг ягід звичайної лісової горобини, яких повно в будь-якій посадці. Сушити її треба швидко – в духовці або печі з температурою приблизно 70 градусів, – це вже порада від лікаря В. А. Маланкіної з м. Запоріжжя. – Повільно підсихаючі ягоди швидко чорніють. Горобинові чаї – додаткове джерело вітамінів, допоможе в негоду протистояти застудам, підтримають імунітет організму».

Нарости гриба-трутовика на березах, відомі під назвою гриба чага, теж можуть бути використані в якості заварки – настій, одержуваний з нього, за смаком і кольором мало чим відрізняється від звичайного чаю. Але більш цілющий. А висушені і розмелені корені лопуха і цикорію можуть замінити каву.

Загалом, використовуємо цей благодатний час і невичерпну природну скарбницю з максимальною користю для самих себе. Доки погода сприяє.

Рядки з листів

Листя не буде червоніти

На моїй дачі який ось уже рік червоніє листя смородини, кущі мають непоказний вигляд. У чому причина? – довгий час не знала, поки знаючі люди не просвітили – це мурахи приносять на ділянку попелицю. Тому і довелося боротися в першу чергу з ними.

Дістала тютюновий пил і припудрила ним кущ зсередини. А влітку, коли помітила, що попелиця почала докучати, розвела у відрі з водою звичайне господарське мило і в отриманому розчині полоскала гілки смородини (замість мила можна додавати пральний порошок). Обприскування неефективні – попелиця легко переходить на інші рослини.

З власного досвіду засвоїла, що потрібно обробляти ягідні кущі як можна частіше все тією ж мильною водою – і до, і після цвітіння. Можна використовувати препарати від борошнистої роси. А ось від скляниці і брунькового кліща ошпарюю кущі гарячою водою, але треба це робити до набрякання бруньок.

В. С. БАРАНЕЦЬ.
м. Нова Каховка Херсонської обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ

Пожалуйста, оставьте свой комментарий
Пожалуйста, введите здесь свое имя