Зміст
- Цілющі властивості
- Збір ягід
- Заготівля плодів на зиму
- Засушена обліпиха
- Натуральний сік
- «Холодне» варення
- Варення з шипшиною та горіхами
- Компот з обліпихи і яблук
- Желе з обліпихи і винограду
Складно навіть сказати, від якої хвороби не лікує обліпиха. Вона володіє унікальним вітамінно-мінеральним комплексом, який перевершує всі ягоди і фрукти. Тому й стоїть на п’єдесталі природної аптеки. Впродовж багатьох років обліпиха популярна у народній медицині.
Цілющі властивості
Якщо свіжі ягоди цієї корисної рослини вживати кожен день, помітно зміцниться імунітет та уповільниться старіння всього організму.
Загалом, обліпиха має знеболювальну, протизапальну, антиоксидантну, тонізуючу, судинорозширювальну, цукрознижувальну дії. Ці ягоди багаті вітамінами А, Е, С, К, РР, Н, групою вітамінів В, а також мінералами: залізом, марганцем, калієм, магнієм, кремнієм, кальцієм, цинком, натрієм, молібденом. Завдяки багатому складу вітамінів обліпиха полегшує перебіг хронічних захворювань.
Відомо, що у 100 г ягід обліпихи – потрійна добова норма вітаміну С і дводенна вітаміну А. Головне, що обліпиха не містить фермент, який руйнує вітамін С при нагріванні. Тож у процесі приготування варення з ягід вони не втрачають цей корисний вітамін. Завдяки великому вмісту вітаміну С, обліпиха поліпшує роботу жовчного міхура та щитовидної залози.
Особливу цінність має концентрована обліпихова олія. Якщо вживати 4-5 ч. ложок цього продукту на день, до організму поступить добова доза вітаміну Е – це зміцнить імунну систему, підвищить чоловіче та жіноче репродуктивне здоров’я. Крім цього, олія обліпихи дієва при захворюваннях травного тракту, допоможе відновити печінку.
Збір ягід
Збір обліпихи дещо ускладнюють її колючі гілки. Плоди мають набути яскраво-помаранчевого кольору. Стиглість визначається на смак – ягоди повинні бути м’якими, кислуватими і дуже ароматними. Збирати обліпиху складно, бо вона досить міцно тримається на гілках і легко мнеться, лопається, тому частина м’якоті залишається на гілочці. Це призводить до втрати соку з плодів, а ще й після цього мити їх практично неможливо. Проте досвідчені садівники обполіскують ягоди зі шлангу прямо на дереві, щоб зривати їх вже у чистому вигляді.
Вважається, що обліпиху найкраще збирати після перших заморозків – її плоди стають більш міцними та зриваються з гілки разом з черешками. До того ж кислота дещо вимерзає, залишається фруктоза. Щоб уникнути подряпин колючками, ягоди можна зрізати гострим інструментом із загнутими краями (ножиці або пінцет) на розстелений заздалегідь брезент чи плівку.
Пізніший збір краще, якщо з обліпихи робити джем, мармелад. На варення та компот краще рвати плоди, які тільки-но достигли.
Заготівля плодів на зиму
З помаранчевих живих вітамінів на зиму готують сік, компот, варення, джем, а також перетирають з цукром, сушать, заморожують. Останній спосіб дуже зручний, бо не вимагає часу на переробку. Потрібні лише пакети чи пластикові контейнери.
Господиням на замітку: при заготівлі обліпихи не застосовується стерилізація, а лише пастеризація. Її температура не перевищує 85-90°С.
Засушена обліпиха
З нею виходить смачний чай, узвар, компот. Помиті ягоди розкласти на фанеру чи деко, підсушити на повітрі в тіні. Досушити в духовці при температурі не вище 50 °С. Ягоди не повинні пересихати та пригорати. Зберігати їх у полотняних чи паперових мішечках.
Натуральний сік
Ягоди пропускають через соковижималку. Готовий сік нагрівають і відразу ж розливають в попередньо простерилізовані банки. Після цього їх поміщають на пастеризацію на 20 хвилин. Потім закручують і ставлять на зберігання. Сік вийде концентрованим – при вживанні додавати трішки води.
«Холодне» варення
Воно без термічної обробки та з найбільшим вітамінним складом.
- 1 кг ягід обліпихи
- 1,3 кг цукру.
Плоди помити і просушити на рушнику, перемішати з рівною за вагою кількістю цукру, укласти в стерилізовані банки на 1/2 об’єму. Зверху ягід до самого краю банки насипати цукор, який залишився. Закрити кришкою та поставити на холод. Ця заготовка зберігатиметься більше року. Протягом цього часу цукор розчиниться, а варення збереже всю користь, свіжість та забарвлення.
Варення з шипшиною та горіхами
- 1 кг обліпихи
- 500 г цукру
- 200 г волоських горіхів
- 100 г шипшини.
Шипшину залити 1 л води, кип’ятити 5 хвилин, настояти протягом 2,5 години і процідити. Відвар шипшини поставити на вогонь, додати цукор і довести до кипіння. Зібрати пінку та варити сироп протягом 20 хвилин.
Подрібнену в блендері обліпиху протерти через сито. Горіхи подрібнити зручним способом. Змішати обліпихове пюре, волоські горіхи і сироп. Варити варення протягом 20 хвилин на невеликому вогні. Розкласти в стерилізовані банки.
Компот з обліпихи і яблук
Пропорції можна скласти на власний смак або взяти обліпиху, яблука в рівних кількостях. Замість яблук чудово підійдуть груші. Переспілих плодів обліпихи не брати, бо вони неабияк впливають на смак напою. У стерилізовані банки розкласти обліпиху і нарізані яблука. Від ягід відокремити плодоніжки, а з яблук – серцевину. Залити у банки окріп і настояти 20 хилин. Потім злити воду і додати цукор (1 склянка на трилітрову банку). Варити сироп до повного розчинення цукру. Гарячим залити його у банки, закрутити кришками. Банки перевернути догори дном, накрити ковдрою і залишити до повного охолодження. Зберігати у прохолодному місці.
Желе з обліпихи і винограду
- 1 кг ягід обліпихи
- 1 кг винограду
- 700 г цукру.
Обліпиху і виноград пропустити через м’ясорубку чи подрібнити на блендері. Отримане пюре віджати через кілька шарів марлі – сік має бути без кісточок і шкірки. Додати цукор. Поставити суміш на середній вогонь і варити, постійно помішуючи, до консистенції киселю.
Гаряче желе розлити у стерилізовані банки, закрутити кришками. Після того як воно повністю охолоне, його слід помістити на зберігання у прохолодне місце.
Віта КОНОВАЛЕНКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Смачні заготівлі суниці на зиму
- Заготівлі з малини
- Соління помідорів на всі смаки за кращими рецептами
- Для душі і від душі