Зміст
Макові зерна – символ безконечності Всесвіту, зоряного неба, родючості і водночас сну й забуття. В наших традиціях мак має глибоке сакральне значення. Він входить до складу обрядових страв, його освячують в церкві (на Маковея і на Спаса). Наші предки так казали про мак: «Що то одне зерня маку? Мале та дрібне. А як його жменя – вже куті смаку дасть». У цих словах малося на увазі, що єдність (родини, громади, народу) має велику силу.
Квіти маку з давен привертали увагу людства. Вони зачаровували художників, поетів, садівників і просто тих, хто вмів оцінити їх неповторну, тендітну красу. Сьогодні ці квіти вражають розмаїттям барв: рожеві, кремові, білі, жовті, червоні, фіолетові, бордові і навіть блакитні. Ніби інопланетні, небесно-блакитні гімалайські маки (Меконопсис) додадуть екзотики будь-якій клумбі. Завдяки незвичайному забарвленню цей багаторічний вид маку названо блакитним сонцем Тибету. Велика макова квітка (до 10 см в діаметрі) настільки зачарувала жителів Бутану, що вони зробили її національним символом країни.
Мак здавна використовували у народній медицині. Відвари макових зерен пили для поліпшення травлення, вживали як протиглисний засіб. Жінки використовували його для підтримання своєї краси: розтирали макове зерно до тих пір, доки воно виділить молочко, а вже тим молочком лікували синці, прибирали темні кола під очима та набряки, знімали запалення повік. Екстракти маку ідеально підходять для додавання в косметичні засоби антивікової серії: розгладжують дрібні зморшки, перешкоджають фотостарінню, освітлюють вікові пігментні плями, надають шкірі пружність і здоровий колір.
Макові зерна – одна з найпопулярніших добавок до різноманітної випічки, але у наш час вони мають значно ширше застосування. Мак додають у супи, салати, йогурти, кефір. З нього роблять халву або використовують для панірування риби та м’яса. Зерно містить 50-60% рослинних жирів (калорійність – 505 ккал на 100 г продукту), олеїнову кислоту (Омега-3), білки, кальцій, калій, кобальт, сірка, фосфор, магній, залізо, селен, йод, вітаміни А, С, Е і практично всі вітаміни групи В. Зверніть увагу, з’єднання кальцію знаходяться в оптимальному вигляді, що сприяє їх повному засвоєнню!
Деякі люди побоюються макових зерен, посилаючись на наркотичні властивості нібито наявного в них опію. Насправді опій (висохлий на повітрі молочний сік) отримують тільки з незрілих коробочок, ще до розвитку насіння.
Любителям здорової їжі варто звернути увагу на макову олію, яку вважають однією з найкращих рослинних олій. Вона не псується, не гіркне, а за своїми властивостями подібна до лляної олії та олії волоського горіха.
Макова олія гіпоалергенна і чудово підходить для догляду за ніжною дитячою шкірою. Також олію маку можна використовувати як базову для масажу.
Дерматологи відзначають велику користь макової олії для волосся. Вона ефективно живить волосся по всій довжині, відновлюючи коріння і перешкоджаючи утворенню посічених кінчиків. Олія може використовуватися як сама по собі, так і в поєднанні з кондиціонерами і шампунями. Засоби на основі олії маку допоможуть впоратися з грибком і себореєю, за рахунок регенерації шкіри голови. Також макову олію використовують в кондитерському і консервному виробництві, в косметології, миловарінні та парфумерії. Завдяки насиченому горіховому присмаку, цю олію використовують в кулінарії для заправки салатів і холодних страв.
Пам’ятайте, макова олія термічно не стійка! Температура її розкладу становить близько 170°С. Купуйте макову олію лише холодного віджиму і не лінуйтеся почитати склад. Адже деякі виробники розбавляють її оливковою або мигдалевою олією з метою знизити вартість.
Маковий пиріг
- 1 склянка замочених у цукровому сиропі макових зерен
- 100 г маргарину
- 0,5 склянки цукру
- 2 яйця
- 0,5 л кефіру
- 2 склянки борошна
- сода.
Для приготування тіста розтоплюємо маргарин, додаємо цукор і яйця. Ретельно перемішуємо до однорідності, додаємо кефір, борошно і трохи соди для пишності й м’якості тіста. Знову перемішуємо, виливаємо у форму і ставимо у духовку на 20-30 хвилин. Готовий пиріг рясно посипаємо маком.
Овочевий суп з маком
- 3 ст. ложки маку
- 4 середніх картоплини
- 1 морква
- 0,5 склянки молодої квасолі
- 1 лавровий лист
- 3 склянки води або овочевого бульйону
- 2 ст. ложки сметани або оливкової олії
- 1 зубок часнику
- зелень (петрушка, кріп, зелена цибуля)
- сіль та перець – за смаком.
Картоплю ріжемо кубиками, відправляємо в каструлю, наливаємо овочевий бульйон або воду, додаємо квасолю, лавровий лист і попередньо замочений (на ніч) мак. Ставимо каструлю на вогонь. В цей час на сковороді розігріваємо олію й обсмажуємо у ній натерту на крупній терці моркву. Смажимо моркву до готовності. Коли картопля буде майже готова, додаємо в каструлю смажену моркву та дуже дрібно нарізаний часник. В кінці приготування додаємо дрібно порізану зелень і чекаємо кипіння. Через 3 хвилини після закипання смачний овочевий суп з маком готовий!
Незважаючи на всі корисні властивості маку, слід згадати кілька причин, які змушують бути обережними у вживанні маку:
- індивідуальна непереносимість маку;
- у великих кількостях мак не можна їсти дітям і літнім людям, адже він може викликати закрепи;
- з маком слід бути обережним людям з жовчнокам’яною хворобою, оскільки макове масло провокує викид жовчі.
У ролі КУМИ
виступала Світлана ФОЯ.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Цілюща обліпиха
- Барбарис: корисні властивості та заготівля
- Волоський горіх. І ласощі, і ліки
- Фаворит осіннього столу