Зміст
Відповідаємо на питання
Г. П. ІЩЕНКО
з м. Бровари
Київської області.
Шановна Галино Петрівно! Молочні продукти вкрай необхідні для нормального та злагодженого функціонування людського організму, адже містять близько сотні корисних компонентів. Саме вони насичують його кальцієм, повноцінним білком, амінокислотами, вуглеводами, жирами, вітамінами А, В, D. Молочні продукти забезпечують міцність кісток і зубів, красу волосся й нігтів. Однак нерідко проявляється алергічна реакція на молоко чи молочні продукти.
Алергію викликають переважно такі елементи, як казеїн і білки сироватки молока. Казеїн міститься у всіх молочних продуктах, при обробці не руйнується і не розщеплюється. Тому при алергії на цей елемент не вийде включити в раціон жоден із молочних продуктів. На нього припадає близько 80% всього складу молочки. Тому в більшості випадків чутливість виникає переважно до казеїну.
Якщо алергія на сироватковий білок, то можна спробувати вживати кисломолочні та молочні продукти, які пройшли термічну обробку, – сироватковий білок у них руйнується. Через це є ймовірність, що проявів на організм цей алерген не чинитиме.
Алергік може відчувати вплив як від одного елемента, так і двох одночасно. Якщо якийсь із них потрапляє в організм, імунна система відразу реагує виробленням антитіл, яке супроводжується запальним процесом.
Симптоми та наслідки
Все залежить від рівня імунітету, чутливості та фізіології організму. Найчастіше спостерігаються такі симптоми: біль та спазми в животі, метеоризм, діарея, блювота, набряк слизової, запаморочення, прискорене дихання, головний біль, печія та навіть болі в суглобах. На шкірі помітні почервоніння та пухирі, які нерідко сильно сверблять.
Наслідком споживання молочних продуктів може бути астма, яка супроводжується утрудненим диханням, задишкою, кашлем, частим чханням, свербежем у ротовій порожнині та горлі.
Якщо організм у момент виникнення алергії на молочні продукти ослаблений, симптоми можуть проявитися сильніше. Найбільш серйозним проявом молочної алергії є набряк Квінке з накопиченням рідини в області обличчя, що призводить до набряку носа, шиї, грудної клітки. Також спостерігається закладеність вух, сиплість голосу. Якщо не лікувати таку форму алергії, це може призвести навіть до летального випадку.
Хто в зоні ризику?
Схильність до алергії на молочні продукти, як і на інші види алергічних реакцій, часто передається генетично. Якщо на цю алергію страждає хтось із батьків – імовірність того, що її можуть успадкувати діти, становить 50%. Коли ж алергіками є обоє батьків – можливість хвороби у спадок складає 75%. Реакція на алерген можлива як при першому потраплянні в організм, так і при багаторазовому споживанні, а також у разі накопичення продукту-алергену. Така алергія може виникнути у ранньому дитячому віці або спіткати в зрілому чи навіть у старості.
Алергія на молоко можлива через раннє переведення грудних дітей на штучні молочні суміші. Якщо ж мама якомога довше годує дитину грудним молоком, знижується чутливість до молока, виробляється імунітет до різних видів алергій.
До факторів ризику відносять понаднормове споживання молока чи молочних продуктів жінками під час годування грудьми – у дітей можлива алергічна реакція на молочні продукти.
Велику роль тут відіграють захворювання шлунково-кишкового тракту і печінки, які перетравлюють молочні продукти та розщеплюють білок. У зоні ризику ті, у кого слабкий імунітет – він може спровокувати будь-яку алергію, зокрема молочну.
Коригуємо харчування
Алергія на молочні продукти, на жаль, не зникне. Вона супроводжуватиме людину впродовж всього життя. Але симптомів все ж реально позбутися, скоригувавши харчування. Насамперед, можна спробувати замість коров’ячого молока козяче чи овече – це гарна альтернатива. Адже в ньому не присутній протеїн, через який виникає алергічна реакція на коров’яче молоко. До того ж молоко від різних тварин значно відрізняється за білковим складом.
У разі виникнення алергічних реакцій на молочні продукти лікарі рекомендують виключити їх з раціону та замінити на аналоги рослинного походження з достатнім вмістом необхідного для організму кальцію. Це можуть бути соєве та вівсяне молоко, а також рисове, мигдальне і кокосове. До речі, найбільш поширене соєве молоко містить дуже багато корисних речовин для нашого організму. А от з кокосовим слід бути обережним – куштувати його у невеликій кількості, бо воно теж може викликати алергію.
Щоб уникнути нестачі кальцію після припинення вживання молочних продуктів, до раціону варто додати рис, яйця, м’ясо (крім телятини), рибу, зелень, бобові, броколі, шпинат, волоські та лісові горіхи, апельсини.
При алергії на молочні продукти з великою обережністю треба відноситися до споживання їжі, яка може містити молочні інгредієнти: молоко топлене, незбиране, знежирене, сухе, згущене; вершки, всі сорти і види сирів, сироватка, кефір, ряжанка; йогурт, заварний крем, пудинг; печиво та будь-які випічки з додаванням молока; хліб, шоколад, масло та страви на його основі, сухі сніданки. З раціону мають бути виключені будь-які продукти, які містять алерген.
Якщо вже проявилася реакція після контакту із молоком, лікарі призначають антигістамінні препарати та сорбенти, які очистять кишечник. А ось народні методи у цьому випадку застосовувати не слід, щоб не втратити часу – вони не дають очікуваного результату.
З дітьми при алергії на молоко простіше – у переважної більшості, після корекції харчування лікарем, за кілька років алергічна реакція практично повністю зникає.
Віта КОНОВАЛЕНКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Імбир – диво-продукт та універсальні ліки
- Цілюща обліпиха
- Чи можна їсти сирі бобові?
- Трави м’ятні, ароматні