Вирощування картоплі за голландським методом

Выращивание картофеля по голландскому методу
Фото GettyImages
Реклама

Читати російською мовою

За нашими мірками в Нідерландах земельні угіддя зовсім крихітні, та й ті наполовину відвойовані у морських просторів. Напевно, через це голландські фермери створили технологію вирощування картоплі, що стала зразком для наслідування більшістю овочівників європейських країн. Чверть всієї орної землі в Голландії використовується для вирощування картоплі, при цьому врожайність – 42-45 тонн відмінних бульб з кожного гектара (420-450 кг з 1 сотки). Отже, в чому полягає голландський метод вирощування картоплі?

В першу чергу – картопля на кожну ділянку повертається тільки через 3-5 років, це позбавляє землю від накопичення збудників хвороб і шкідників. Друга обов’язкова умова – осіння оранка ділянки проводиться на глибину до 25 см, одночасно вносяться органічні та мінеральні добрива (суперфосфат – 5 кг і 2,5 кг калійної солі в розрахунку на 1 сотку). А так як картопля любить пухкий повітропроникний ґрунт, то навесні, перед висадкою бульб в ґрунт, ділянку ще раз ретельно переорюють і розпушують фрезою, одночасно вносячи азотне добриво (сечовину) до 5 кг на кожну сотку ріллі.

Висадка починається відразу після проведення фрезерування, щоб з ґрунту не встигла випаруватися зимова волога. Це третя умова даної технології.

Ще одна, мабуть, найважливіша умова, це високоякісний посадковий матеріал. Насіннєві бульби повинні мати не менше 5 вічок, при середній масі близько 50 г, при цьому діаметр бульби не менше 3 см, але не більше 5 см.

Поза всяким сумнівом, насіння повинно бути сортовим: чим вище класом, тим краще, найкраще суперелітні та елітні бульби. Звичайно, це зовсім недешевий насіннєвий матеріал, але отриманий з них урожай не тільки з лишком окупить витрати, але і дасть прибуток.

Насіннєвий матеріал картоплі ділиться на: міні-бульби, супер-супереліта, супереліта, еліта, перша репродукція, друга репродукція. Подальший урожай вже не може бути насіннєвим, це товарні бульби.

За місяць до висадки в ґрунт голландці пророщують бульби в темряві при 17-18°С.Розмір паростків, що з’явилися, не повинен перевищувати 0,5 см, щоб вони збереглися під час висадки в картоплесаджалках. При ручному способі висадки бульби можна пророщувати до досягнення проростками 2-3 см довжини.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Наступний нюанс полягає в тому, що голландські овочівники практикують посадку в ряди, а не в лунки. У рядках відстань між картоплинами не менше 30 см, а ряди розташовуються на відстані не менше 75 см один від одного. На 1 кв. м висаджується 6-8 рослин. Ґрунт для підгортання береться з міжрядь, тобто гніздо бульб знаходиться на гребені вище простору між рядами.

Після першого культивування, яке проводиться з появою перших паростків, висота гребеня повинна бути не нижче 10 см. При виході із землі наступних паростків підгортання повторюють, в цьому випадку висота гребеня збільшується до 25 см, шириною підошви гребеня 35 см і 17 см у вершини гребеня.

Така технологія забезпечує корені картоплі теплом, так як гребені краще прогріваються, розпушений ґрунт багатий киснем, що надзвичайно важливо для картоплі. При сирій погоді зайва волога стікає вниз, не створюючи болота для бульб, а при посушливому періоді в гребенях залишається волога, що дає розвиток кущам в очікуванні дощу або поливу.

Гребені дають достатню кількість живлення кожному кущу, бульби ростуть великими і здоровими. При цьому кущі добре провітрюються, а, значить, зменшується загроза вірусних і грибкових захворювань.

Приблизно через тиждень після висадки картоплі першими з’являються бур’яни, їх обов’язково треба виполоти, щоб вони не забирали живлення у кущів. Голландці просто обробляють поля гербіцидами.

Попередником картоплі дбайливі голландці вибирають озиме жито, саме цей злак найбільш ефективно позбавляє поля від бур’янів і шкідників, типу дротяники. До того ж у жита потужна коренева система, яка ґрунтовно розпушує глибокі шари ґрунту.

Протягом сезону вони поливають водою поля з картоплею 3 рази, якщо немає дощів: два рази до цвітіння і один раз – після цвітіння. Використовується для цього крапельний полив, він найбільш економічний, при якому вся дорогоцінна волога надходить до коріння і працює на урожай.

За всю вегетацію голландці 5-6 разів обробляють картопляні посадки фунгіцидами від хвороб (парші, стебловий фітофтори), 3-4 рази від колорадського жука обприскують інсектицидами і стільки ж разів від попелиці.

За два тижні до початку збирання врожаю голландці повністю скошують все бадилля, даючи можливість «погладшати і загрубіти» шкірці бульб. При цьому прибирання насіннєвих полів починається приблизно на початку серпня, а з товарною картоплею – на місяць пізніше. Вирощують вони в основному ранні сорти та сорти середнього терміну дозрівання.

З усього вище сказаного можна зробити кілька висновків: отримання високих врожаїв залежить не тільки від можливостей сорту і елітності насіння, але і від технології вирощування, вірніше від скрупульозного її використання. Так, вони постійно займаються виведенням все нових високоврожайних сортів картоплі, але наші, вітчизняні, сорти нічим не поступаються голландським. А часто вони навіть витриваліші по відношенню до збудників багатьох хвороб, наприклад, бича їх полів – стеблового фітофторозу.

А ось їх обробки від попелиці, не потрібні на перший погляд, мають дуже практичну мету. Адже попелиця є основним рознощиком збудників вірусних інфекцій. Тому вони таким чином рятують свій насіннєвий фонд від зараження.

Ми ж найчастіше взагалі не звертаємо уваги на цю дрібну живність. І не тільки на картоплі, а й на інших овочевих рослинах і навіть на плодових деревах і чагарниках. Так що мають рацію голландці: попелиця – злісний шкідник, що позбавляє нас великої частини врожаю.

Василь САЄНКО,
біолог. м. Харків.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ