ВИРОЩУВАННЯ АРАХІСУ

Фото собранного арахиса
Арахис с грядки
Реклама

Відповідаємо на запитання Л. Н. МЕНЬШИКОВОЇ з м. Києва.

Шановна Лідіє Никифорівно! Таким питанням задаються багато любителів. Арахіс масово вирощується по всьому світу як цінна харчова та олійна культура. Вирощують його і в Україні, але на невеликих площах. Деякі господарства Херсонської та Запорізької областей отримують по 20-30 ц/га, а на зрошуваних землях – до 40 ц/га.

Прочитать статью на русском языке.

На присадибних ділянках ця культура може зростати у всіх областях країни, але зустрічається досить рідко, оскільки є складність дістати посадковий матеріал. Адже горішки, які продають в магазині, вже оброблені, і, як правило, не проростають. Купувати горішки на ринку, щоб використовувати їх в якості насіння, немає сенсу не тільки тому, що вони здебільшого несхожі, але й тому, що завозять до нас в основному з Середньої Азії, де культивують дуже пізні теплолюбні сорти, плоди яких в наших умовах не встигають дозріти навіть при вирощуванні розсадою. Тому краще шукати його посадковий матеріал у любителів або фермерів, які масово його вирощують.

ОСОБЛИВОСТІ АГРОТЕХНІКИ

У арахісу довгий вегетаційний період, тому вирощування цієї культури прямим посівом насіння можливо тільки в південній частині України, в інших регіонах обов’язково вирощування розсади.

Існує думка, що арахіс краще сіяти прямо в бобах, оскільки в них містяться речовини, що поліпшують схожість і силу росту. Але на практиці відмінно сходять і очищенні зерна. І найважливіше тут те, що по вигляду боба неможливо визначити ступінь зрілості зерна, що знаходиться в ньому. Достиглі зерна зазвичай більш темного кольору, округлі, досить великі в діаметрі, без зморшок на шкірці. Тонкі, зморшкуваті, світлі зерна – недозрілі і їх краще не використовувати для посіву.

У південних областях нашої країни арахіс висаджують у відкритий ґрунт в травні, коли температура повітря досягне 20-25°С. За літо рослина повністю підросте і дозріє, а восени ви зможете зібрати врожай. Жителям північних областей рекомендовано вирощувати арахіс розсадою. У квітні розсаду починають вирощувати в тепличних умовах, а в червні висаджують у відкритий ґрунт. Арахіс висаджують на добре освітлюваних сонцем ділянках.

Арахіс здатний збагачувати ґрунт азотом. Тому при вирощуванні арахісу, як правило, добрива не використовують.

Ґрунт під арахіс розпушують на глибину 10 см. Насіння висаджують очищеним від шкірки, попередньо замочивши його у воді. Висаджують арахіс рядковим способом. Відстань між рядами 45-50 см, відстань між насінням у рядку 15-20 см.

Арахіс висаджують у горщики з ґрунтом насінням або цілими бобами, попередньо зім’явши їх стулки, на глибину 2 см. Полити ґрунт і накрити горщики поліетиленом, зі зробленими в ньому дірочками. Поставити горщики на підвіконня. Температура повітря повинна бути не нижче 20°С.

Ґрунт поливають по мірі висихання, але не рідше, ніж 1 раз на два тижні. Через 2-3 тижні з’являться перші паростки, які потрібно прорідити, залишаючи найсильніші рослини. Через місяць-півтора розсаду можна висаджувати у відкритий ґрунт.

В період цвітіння арахіс потребує інтенсивного поливання. Рослина вологолюбна, тому підтримання вологості ґрунту – обов’язкова умова догляду. Яскраві жовті квіти арахісу відцвітають і на їх місці з’являються відростки – гінофори. Гінофори на початку росту піднімаються вгору, а потім опадають і спрямовуються в землю, формуючи там зав’язі плодів.

Обов’язковий агротехнічний прийом при вирощуванні арахісу –
підгортання рослин. Інакше проростаючі у ґрунті зав’язі залишаються на поверхні і відсихають. Проводити підгортання слід через 20 днів після цвітіння, коли починається масове утворення бобів.

Прополювати рослини потрібно лише до моменту змикання листя. У цей самий час можна підживлювати арахіс комплексним добривом, наприклад, Гумісолом або Rost-концентратом.

Терміни дозрівання арахісу залежать від його сорту. Одні сорти повністю дозрівають через 3-4 місяці (ранні), а інші за 5-6 місяців (пізні). Зрілість рослини визначають за зовнішніми ознаками. Урожай збирають пізно восени, але до настання холодів і дощової погоди. Коли стебло рослини почне підсихати, а листя жовтіти, то рослина готова до збору.

За тиждень до збирання врожаю полив арахісу потрібно припинити. В домашніх умовах арахіс підкопують вилами, акуратно, щоб не пошкодити горішки. Викопані рослини розкладають в сухому місці, що провітрюється на 2-3 дні. Зберігайте арахіс у себе вдома в бобах. Так він краще зберігається.

Стежте, щоб боби не зопріли. Для цього їх потрібно гарненько висушити.

З особистого досвіду зауважимо, що врожайність арахісу в наших умовах не дуже висока. Однак, ми вирощували безіменний сорт, а якщо знайти ранні сорти, пристосовані до нашого клімату, то можливо, ця культура і буде рентабельна. При досить невисокій ціні на імпортні горішки багато хто пробує вирощувати арахіс більше з цікавості, ніж для одержання продовольства. Рослина ця найнезвичайніша в плані формування плодів й її вирощування доставить масу вражень і відкриттів. Можете навіть спробувати виростити його в кімнатних умовах, що буде ще більш захоплююче.

Денис ТЕРЕНТЬЄВ,
біолог, кореспондент-консультант тижневика «Хазяїн».

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту


Також читати:

Оставьте ответ