У черешні та вишні гниють ягоди

0
664
У черешни и вишни гниют ягоды
Реклама

Читати російською мовою

Приємно сидіти навесні під пахучим, квітучим деревом
в очікуванні смачного врожаю. Проте щороку одне і те ж!
Біла черешня і вишня цвітуть добре, зав’язь відмінна,
а коли приходить час збирати врожай,
ягоди стають брудно-бурими, обсипаються і гниють.
У чому тут причина?
В. Я. МИХАЙСЬКИЙ.
с. Нові Петрівці,
Вишгородський р-н Київської обл.

Шановний Валерію Яковичу! Причина в тому, що дані сорти виявилися нестійкими до хвороб.

Ви не вказуєте, які сорти вишні та черешні ростуть у вас. Можу припустити, що жовта черешня – сорт Драгана жовта, який найбільш часто зустрічається на присадибних ділянках. Ось що пишуть, характеризуючи даний сорт: «Серед переваг сорту Драгана жовта можна виділити високу стабільну врожайність, а найсерйознішим недоліком вважається її схильність до ураження сірою плодовою гниллю».

Сіра гниль кісточкових може проявлятися в двох формах. Навесні, під час цвітіння, уражаються квітки, листя і пагони. Зараження відбувається через потрапляння спор грибка на квітки черешні (вишні). Спори проростають через зав’язь і потрапляють в судини пагонів. Квітки, листя, гілки мають вигляд обпалених вогнем, така форма називається «моніліальним опіком»).

Влітку хвороба продовжує розвиватися на плодах у вигляді сірої гнилі. Зараження плодів спочатку відбувається спорами від уражених моніліальним опіком суцвіть і пагонів. Також зараження може відбуватися від зимуючих «муміфікованих» плодів. В першу чергу заражаються пошкоджені комахами або механічно пошкоджені плоди. Зараження плодів гниллю може статися і без пошкодження шкірки плода, в разі тісного контакту здорового і зараженого. Хвороба починається з невеликої темної плями, яка швидко розростається і незабаром охоплює весь плід. Колір хворого плоду залежить від шкірки плоду, але м’якоть завжди стає бурою. Розвитку сірої гнилі сприяє волога прохолодна погода навесні в період цвітіння і влітку.

Заходи боротьби:

  1. Вирізування і спалювання пагонів, зів’ялих навесні після цвітіння.
  2. Збір і знищення гнилих і муміфікованих плодів восени і навесні.
  3. Хімічна обробка спеціальними препаратами проти моніліозу ранньою весною і протягом вегетаційного періоду. Щоб виключити зараження сірою гниллю, яка в останні роки призводить до втрати мало не всього врожаю (як ми спостерігали на багатьох черешнях в цьому році), перше обприскування одним із сучасних фунгіцидів (Вектра, Скор, Акробат МЦ, Хорус, Топаз, Стробі) слід проводити ще до цвітіння – у фазі рожевого пуп’янка (витрата препаратів – за інструкцією). А друге обприскування – відразу після цвітіння. А зараз – в середині літа – обробки вже марні.
  4. Вирощування сортів вишні та черешні, стійких до моніліозу та інших захворювань. Серед сортів вишні такими є: Мелітопольська десертна, Очікування, Пустунка, Шанс та інші. Черешня Анонс, Бірюза, Валерій Чкалов, Дар Млієва, Жовта Мліївська, Нектарна та інші. При виборі сорту вишні і черешні враховуйте, що багато з них самобезплідні та вимагають іншого сорту в якості запилювачів. Також необхідно враховувати зимостійкість сортів, згідно з вашим регіоном.

На запитання читачів відповідав
Олександр БОБИР,
м. Миргород Полтавської обл.

Веббанер Хозяин Укрпошта
Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ