Терен – альтернатива сливі

Тёрн - альтернатива сливе
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Біологічні особливості
  2. Особливості агротехніки
  3. Харчові, лікарські і декоративні якості

Терен є не тільки родичем звичайної сливи, а й однією з її батьківських форм. На відміну від сливи, він відмінно пристосований до місцевих морозів, спеки і суховіїв. Ця культура цікава не тільки своєю пристосованістю і стійкістю до умов зростання, а й своєю господарською цінністю. У свіжому вигляді плоди терну поступаються сливі своєю терпкістю, але відмінно підходять для домашніх заготівель на зиму. Саме тому садівники не перестають виводити нові сорти терну. Без проблем переносячи морози, вони дають фору сливовим деревам, у яких взимку часто підмерзають плодові бруньки.

Терен можна використовувати як підщепу для абрикоса, гібридної аличі або сливи. Він досить популярний у селекціонерів. Завдяки їх роботі, виведений гібрид сливи і терну, який багатьом відомий під назвою «тернівка», або тернослив. Це дерево невибагливе, росте без всякого догляду за ним і при цьому дає великий урожай маленьких круглих слив.

Багато хто думає, що слива звичайна є прародителькою терну і аличі. Але все з точністю до навпаки.

Біологічні особливості

Відноситься він до роду слива родини Розові. Це типовий представник даного роду, що росте в дикій природі, а не виведений людиною. Найчастіше він утворює зарості в ярах, низинах, на узліссях лісу і на схилах по всій Україні.

Рослина терну являє собою сильногіллястий чагарник, що росте до 3 м. Завдяки швидкому поширенню кореневими паростками, він утворює великі групи. Гілки його довгі, тонкі, звисаючі, покриті сірою корою. Листя невелике, оберненояйцевидне, знизу опушене, росте парами або по 3 з однієї пазухи. Цвітіння починається з середини весни. Біло-рожеві квіти з’являються раніше за листя і запилюються комахами, в основному бджолами. Невеликі (близько 1,5-2 см діаметром) круглі плоди розташовуються на коротких плодоніжках, обліплюючи гілки. Восковий наліт надає синім плодам гарного блакитного відтінку. На смак зелена м’якоть терпка, солодка з кислинкою. Зріють плоди з серпня по вересень. З одного куща можна зібрати до 4 кг врожаю.

Особливості агротехніки

Якщо є можливість, краще придбати у фахівців кореневі паростки або живець культурного терну. Терен розмножується і насінням. Для цього восени просто закладіть плоди в землю і навесні отримаєте молоді паростки. Якщо ж садити насіння навесні, потрібно буде попередньо провести його стратифікацію, яку насіння проходить природним шляхом при осінній посадці.

Саджанці, що виросли з насіння або щеплені, через рік потрібно пересадити на заплановане місце. Це можна зробити навесні або восени. Догляд за посадками терну не складніше, ніж за іншими плодовими деревами в саду, оскільки ця рослина абсолютно невибаглива. Завдяки компактності куща, його можна висаджувати як живопліт. Таким чином, ви заощадите місце і озелените територію.

При плануванні природного паркану визначтеся, чи буде терен виконувати тільки декоративну функцію, або ж ви хочете отримувати з нього урожай. У першому випадку садіть кущі на відстані 1 м один від одного, а в другому – відстань слід збільшити вдвічі.

Терен садіть на південній стороні ділянки. У тіні дерев він виросте пригнобленим і непривабливим. Та й урожай буде нечисленним, з дрібними плодами. Не забувайте поливати чагарники під час посухи. У природних умовах він росте в місцях з близьким до коріння розташуванням ґрунтових вод. На вашій ділянці можуть бути інші умови, тому ваше завдання – забезпечити чагарник достатньою кількістю води. Власне, всі кісточкові, до яких і відноситься терен, полюбляють хороший полив, на відміну від зерняткових дерев, задовольняються мінімальним поливом. Напевно, багато садівників помічали, що плоди сливових дерев, які зав’язалися і вже майже дозріли, раптом обсипаються. Таким чином рослина виживає за рахунок втрати плодів у жаркий період. Орієнтуйтеся в поливі за погодою у вашому регіоні.

Харчові, лікарські і декоративні якості

Крім того, що плоди терну смачні, вони ще й корисні. У них містяться органічні кислоти, цукри, пектин і дубильні речовини. Крім того, за кількістю вітаміну Р вони можуть конкурувати з горобиною чорноплідною, шипшиною і чорною смородиною. Також в них міститься вітамін С. Невелика кількість плодів терну забарвлять ваші кулінарні шедеври в насичений червоний колір. Вони додадуть чудовий відтінок компотів, вин і наливок. Ядра кісточок багаті жирними і ефірними оліями.

Солодкий з кислинкою смак плодів обумовлений наявністю в них цукру і кислот, а терпкість надають таніни. Таніни руйнуються при негативних температурах, тому плоди терну краще збирати після заморозків. Навіть якщо морози не прихопили плоди, чим довше вони залишаються на кущі, тим смачніше стають. У свіжому вигляді їх можна з’їсти жменю, але не більше. І все ж цікавіше їх смак саме в поєднанні з іншими продуктами. Застосування терну в кулінарії дуже різноманітне. З нього готують не тільки солодощі – варення, мармелад, желе, а й додають при закриванні солінь, приготуванні різноманітних соусів, оцту. Відмінний смак і колір терен надає компоту, вину, лікеру, наливці та навіть горілці.

Плоди і частини рослини знаходять застосування в медицині. Вітамін Р, що міститься в плодах, використовують у виробництві лікарських препаратів. Його в’яжучі властивості використовують при лікуванні кишківника. З гілок, квітів і листя терну виходить корисний і смачний чай, що містить аскорбінову кислоту.

Павло ЛАГУТА, біолог, агроном.
м. Слов’янськ Донецької обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ