Стрижка дерев і кущів: правила та особливості

Стрижка дерев і кущів: правила та особливості
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Обрізка садових дерев
  2. Обробка зрізів
  3. Приділяємо увагу кущам

На початку весни, коли природа ще перебуває в стані сну, добрий час зайнятися обрізанням саду. Ця процедура дозволить оздоровити садові культури, підвищити їх врожайність, сформувати крону дерев. Щоб витягти максимум користі від обрізки, потрібно дотримуватися певних правил.

– Якщо обрізка саду не виконана восени, після збору врожаю, її можна провести ранньою весною, – ділиться досвідом садівник-любитель Олександр ЛЕГКУН з Вінницької області. – 
Вдалий час для цього – коли температура повітря не опускається нижче -7°С. У наших кліматичних умовах це зазвичай друга половина березня. Відкладати обрізку на більш пізні терміни небажано. Коли почнеться сокорух, місця зрізів будуть гоїтися гірше.

Перш за все я обрізаю кущі – смородину, аґрус, жимолость. Потім зерняткові дерева – зимостійкі яблуні та груші. З кісточкових першими краще обрізати вишню і сливу, потім – абрикос і черешню. В останню чергу – персик.

Важливою умовою успішної обрізки є чисті інструменти. Хоча до початку сокоруху ранки затягуються швидше, якщо в них потрапить інфекція, дерево може захворіти і навіть загинути. Тому інструменти потрібно обробити спиртом. Можна ріжучу поверхню занурити в гас. Це теж досить надійний спосіб дезінфекції і більш швидкий, ніж протирання спиртом. Так як після зрізання кожної хворої гілки інструменти потрібно обробляти повторно, щоб не поширити інфекцію. Ще один спосіб знезараження – занурювати ріжучу частину інструменту в 3%-вий розчин мідного купоросу.

Інструмент для обрізки повинен бути якісним і гострим. Нерідко на дешевих секаторах і сучкорізах, які зроблені з недовговічних металів, відразу з’являються задирки і щербинки. Це сильно травмує тканини рослин. Ранки гірше гояться.

Обрізка садових дерев

– Перш за все навесні потрібно провести санітарну обрізку садових культур. Видалити хворі, сухі, пошкоджені за зиму гілки. Також треба зрізати неправильно зростаючі гілки – 
ті, що переплітаються, спрямовані всередину крони, вниз, конкуруючі пагони, вовчки. Потім можна трохи вкоротити основні пагони – приблизно на третину довжини. Таким чином одночасно буде проведене формування крони.

Але важливо пам’ятати, що обрізка значної кількості гілок за один захід дуже травматична для дерева. У кращому випадку вона простимулює його зростання, але зменшить урожай поточного року. У гіршому – дерево може загинути. Тому рекомендується проводити обрізку в кілька етапів.

– Якщо дерево старе і запущене, я проводжу обрізку за 3-4 роки, – розповідає Олександр. – Тоді втрати врожаю мінімальні, а плоди більші та якісніші. А в наступні роки збільшується і їх кількість.

Найкраще почати обрізку деревця в перший рік після посадки. Це допоможе сформувати здорову крону і надалі видаляти мінімальну кількість гілок. Головна мета першої обрізки – 
врівноважити кореневу систему і крону. Саджанець слід вкоротити на висоту до 1 м над землею. Видалити гілочки, які нижче 60 см над землею. Приблизно на третину вкоротити гілки, які розташовані вище. Зріз треба робити над 4-5 брунькою від основи пагона. Нижній ярус повинен бути трохи довше, кожен наступний – 
коротше. Таким чином формується правильна крона, яка буде добре освітлюватися сонцем. Основу крони повинні формувати горизонтально розташовані гілки. Саме вони найурожайніші. Вертикально спрямовані швидко йдуть в ріст, але дають мало плодів.

Після обрізки гілки можуть почати рости вертикально. В такому випадку їх потрібно обережно відігнути і прив’язати мотузкою до штамба або кілочка так, щоб надати горизонтальний напрямок. Молоді гілки досить швидко «запам’ятовують» такий стан. У серпні кріплення можна послабити.

Обробка зрізів

– Після видалення пагонів зрізи потрібно обробити. Невеликі, діаметром менше 2 см, можна залишити без обробки. Більші продезінфікувати 1%-вим розчином мідного купоросу, потім замазати садовим варом.

Садовий вар бажано приготувати самостійно, з додаванням антисептичних засобів. Можна взяти в рівних частинах несолоний свинячий жир, каніфоль або віск, розтопити, помішуючи, на слабкому вогні. Додати близько 15% від усього об’єму окису цинку. Вар може зберігатися кілька років в прохолодному місці.

Можна розтопити на слабкому вогні по 400 г бджолиного воску і живиці, додати 200 г каніфолі і 80-100 г несолоного свинячого жиру. Довести до однорідного стану. Потім цівкою влити суміш в холодну воду. Остиглий вар вийняти і зберігати в промасленому папері в прохолодному місці.

Приділяємо увагу кущам

– Ранньою весною потрібно обрізати плодово-ягідні чагарники. Видалити гілки, що лежать на землі, сухі та пошкоджені. Зрізати їх біля самої землі. Це простимулює зростання молодих пагонів.

Молоді кущики особливо обрізки не потребують. На них можна тільки вкоротити пагони на третину довжини. На кущах старше 3 років рекомендується залишити 10-12 міцних пагонів, інші видалити. Коли кущу більше 5 років, після обрізки має залишитися 15-20 пагонів різного віку.

Решту потрібно вкоротити до рівня добре розвинених здорових бруньок – 
приблизно на 1/3-1/4 довжини.

Кущам, старше 10 років, бажано провести радикальну обрізку. Залишити тільки 5-6 добре розвинених гілок. Після цього кущ почне гнати нові пагони, активно омолоджуючись. Зовсім старим кущам, яким більше 20 років, ці заходи вже не допоможуть.

Якщо кущ сильно запущений, обрізку рекомендується провести поетапно, за 2 роки.

Для хорошого плодоношення на здоровому кущі має бути по 4-5 одно- і дворічних пагонів, по 2-3 трьох-, чотирьох- і п’ятирічних. Гілки старше 5-6 років можна видаляти.

Записала Наталя ШАПОВАЛ.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ