В даний важкий період життя багато фермерів і власників присадибних ділянок почали закладати горіхові сади. Так як скороплідний волоський горіх – це прибуткова, маловитратна і нескладна у вирощуванні культура, яка має величезний попит і дає чималий прибуток з врожаю плодів.
Плоди горіха ще наші предки називали «другим хлібом». І невипадково, адже волоські горіхи багаті вітамінами Е і С. За вмістом аскорбінової кислоти незрілий волоський горіх у кілька разів перевершує шипшину. Так само – це дуже корисний харчовий продукт, ефективні природні ліки. У волоських горіхах міститься велика кількість вітамінів, дубильних речовин, кислот, мікро- і макроелементів. До того ж це дуже поживний продукт: за калорійністю він випереджає хліб з пшеничного борошна.
Також волоський горіх – джерело ряду незамінних жирних кислот. Його клітковина і олія позитивно впливають на процес травлення. Волоський горіх сприяє виведенню з організму токсинів і шлаків. Корисний він чоловікам і вагітним жінкам. Для перших є ефективним засобом для поліпшення статевої функції. Для других дозволяє легше перенести пологи і забезпечує повноцінний внутрішньоутробний розвиток плода. Лізин, який входить до складу горіхів, стимулює засвоюваність білків і жирів тваринного походження, при цьому мінімізуючи жирові відкладення.
Вирощуванням скороплідного волоського горіха займаюся вже більше 30 років. Найпрактичніші сорти – це Кочерженко і Багряний, які відрізняються один від одного тільки формою плоду, а всі інші якості у них приблизно однакові.
Сорт гронового скороплідного волоського горіха Кочерженко названий на честь відомого українського селекціонера І. Є. Кочерженка. У 80-х роках минулого століття на виставці в Києві мені випала можливість познайомитися з Іваном Євменовичем, там у нього я і придбав свої перші саджанці скороплідного волоського горіха. І ось з тих пір займаюся цією диво-культурою. Багато садівників-любителів, а також фермерів, які купували у мене саджанці, і до цього дня радіють своїм горіховим садам.
Саджанці скороплідного волоського горіха садять за схемою 5х5 м, а при обробці саду технікою – 5х6 м. У лунку при посадці саджанця додається тільки сухий перегній, робиться землесуміш з пропорцією 1:3. Обов’язкове заглиблення кореневої шийки в ґрунт, на глибину 3-5 см, коли садимо під зиму, щоб корінь не уражався морозом, а якщо висаджуємо навесні, щоб уникнути підсихання кореня.
Після висадки рослину слід рясно полити і в подальшому не забувати регулярно поливати протягом першого року. Скороплідні горіхи особливо невибагливі, ростуть на будь-яких типах ґрунту. Доросле дерево досягає висоти 5-6 м (тобто вони низькорослі), що дуже зручно при догляді, обробці та зборі врожаю.
У таких дерев дуже висока врожайність, в середньому доросле дерево приносить 30 кг плодів. Це говорить про те, що крона у дерева компактна, з присутністю не тільки верхівкового, але і бічного плодоношення. Причому доросле дерево плодоносить гронами, по 6-12 плодів у кожному. Створюється враження, що дерево немов обліплено горіхами.
Ще скороплідний горіх має дуже позитивну властивість – підвищену морозостійкість, що дуже важливо для нашого досить таки холодного клімату. У нашій місцевості (на Харківщині) при сильних морозах (до -30°С) звичайні високорослі горіхи сильно уражаються морозом, аж до повного вимерзання, а скороплідний горіх стабільно переносить такі люті зими.
Сорт Кочерженко добре росте як на сонячній ділянці, так і в тіні. Дуже стійкий до всіх захворювань і не уражається шкідниками. Добре переносить спеку і засуху.
На другому році, після висадки саджанця, проводиться обрізка і формування дерева. При обрізці залишаємо 2-3 найсильніших прирости. Обрізку потрібно робити в червні місяці, в похмуру дощову погоду, так як у скороплідного горіха присутній сильний сокорух. Місце зрізу замазуємо садовим варом і рясно поливаємо дерево. Першу зав’язь потрібно обов’язково обірвати, це робиться для того, щоб не застопорився розвиток дерева. При ранньому плодоношенні, якщо залишити першу зав’язь, дерево віддасть всю силу в плоди, в результаті чого може застопоритися в розвитку: вийде замість п’ятиметрового дерева триметровий карлик.
Плоди скороплідного горіха хорошого середнього розміру, шкаралупа дуже тонка, легко роздавлюється пальцями, ядро щільне білого кольору. Термін дозрівання – кінець вересня, врожай збираємо, коли лопається навколоплідник, ядро випадає. Плоди потрібно добре просушити на сонці, щоб вони не взялися цвіллю, що немаловажно для товарного вигляду, а ще більш актуально для посівного матеріалу.
Раніше на сторінках «Хазяїна» я вже знайомив читачів з сортами скороплідного волоського горіха. Але селекція цієї культури не стоїть на місці, в останні роки з’явилося багато нових, більш продуктивних, врожайних, морозостійких і великоплідних сортів. Більшість з них, про які піде мова, виведені мною в основному на базі чудового, популярного серед горіхівників-любителів і професіоналів сорту Кочерженко. Розглянемо кращі з них.
Добродар. Дерева цього скороплідного низькорослого сорту дуже добре витримують морози, досить врожайні. Плоди великого розміру, одномірні, густо розташовані на дереві. Сорт цінується за високу якість і відмінний смак ядра. Сорт з верхівково-боковим типом плодоношення, можливістю викидати грона. Ядро біле, з високим вмістом рослинної олії, з яскраво вираженим горіховим смаком. Плоди легко лущаться. Сорт придатний для вирощування по всій території України. Невибагливий.
Виноградоподібний. Скороплідний, низькорослий горіх. Формує розкидисту густу крону. Дерева мають не тільки плодоносні верхівки, а й частину бічних бруньок, що істотно збільшує врожайність. Дорослі дерева мають властивість викидати супліддя з нестандартною, підвищеною кількістю горіхів. Плодоносить вже на 2-3-й рік. Ядро у горіха десертного смаку, білого кольору, легко і повністю виймається зі шкаралупи. Сорт з тонкою шкаралупою і надзвичайно високою врожайністю. Морозостійкий.
Промисловий. Сорт, що поєднує в собі багато кращих якостей, властивих волоському горіху. Дерево малогабаритне, починає плодоносити на 2-3-й рік. Плоди дозрівають рано і одночасно, відмінне наповнення маси. Ядро біле, з високим вмістом білка і рослинної олії, відповідно, має високу харчову і сировинну цінність. Дерева морозостійкі, щорічно дають стабільний високий урожай якісних плодів. Самі плоди мають високий товарний вигляд. Сорт зацікавить в першу чергу професійних садівників, фермерів, для закладення горіхових садів на великих земельних площах. Сорт невибагливий.
Горіховий гай. За своїми властивостями і характеристиками дуже схожий на сорт Промисловий. Він так само підходить для закладення великих промислових садів. Невибагливий у вирощуванні. Тип плодоношення – верхівково-бічний. Дорослі дерева викидають грона. Дуже високоврожайний. Завдяки невеликій висоті дерева і компактній кроні дерева висаджуються щільно, а враховуючи дуже високу врожайність, це дає можливість отримати великий урожай з одиниці площі. Ядро у сорту біле, смачне. Морозостійкий.
Горіховий дощ. Незвичайна назва сорту, обумовлена наступними властивостями: в період дозрівання плодів під деревом неможливо стояти у вітряну погоду, бо дуже багато плодів, які одночасно дозрівають, легко звільняються від навколоплідника і дружно, інтенсивно обсипаються, навіть при подиху легкого вітерцю. Створюється враження, що дійсно йде «горіховий дощ». Дерево скороплідне, низькоросле, з верхівково-боковим типом плодоношення. Шкаралупа тонка. Ядро білого кольору, легко виймається зі шкаралупи, з високими смаковими якостями. Сорт морозостійкий.
Вибираючи з безлічі сортів скороплідного волоського горіха кращі, раджу спиратися на досвід фахівців-горіхівників. Зробивши правильний вибір, ви заощадите свій час, бюджет і сили для якнайшвидшого досягнення вашої мрії – квітучого горіхового саду. Бажаю удачі та натхнення всім любителям скороплідного волоського горіха!
Зараз у мене в наявності кращі сорти скороплідного волоського горіха, такі як: Кочерженко, Багряний, Добродар, Виноградоподібний, Горіховий дощ, Промисловий, Горіховий гай. Зацікавленим допоможу з посадковим матеріалом, проконсультую з питань посадки і вирощування.
Володимир ВОЛКОВ,
горіхівник-селекціонер.
Тел.: 050-290-62-38,
068-738-41-05.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Молода яблунька пожовкла
- Бузина – лікар багатьох народів
- А горішки не прості, а великоплідні та тонкокорі
- Як підготувати персик до зимівлі