Родом з Брюсселя

Родом из Брюсселя
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Користь для здоров’я
  2. Застосування в кулінарії
  3. Кулінарна обробка
  4. Вирощування
  5. Зберігання
  6. Хвороби і шкідники

У природі існує безліч видів і різновидів капусти. Це білокачанна і червонокачанна, савойська і пекінська, цвітна і брюссельська, кольрабі (стеблова), броколі (спаржева), ґрюнколь (витка), бок-чой (китайська листова), японська капуста мізуна, романеско (римська). Кожен вид капусти цікавий і незаперечно цінний, кожен займає в кулінарії гідне місце. Але брюссельська капуста особлива: в ній міститься більше ніж у інших видів капусти вітамінів, мінеральних солей, білків.

Брюссельська капуста (лат. Brassica oleracea var. Gemmifera) є наймолодшим представником з усіх видів капусти. Вперше вона стала доступна на ринку Брюсселя в далекому 1785 році. Звідси і оригінальна назва Choux de Bruxelles – брюссельська капуста. Брюссельська капуста є особливою формою капусти городньої і популярна як осінній і зимовий овоч.

Її вирощують заради отримання маленьких качанчиків світло- або темно-зеленого кольору, які мають розмір волоського горіха. Ці качани формуються в пазухах листків, які ростуть на високому стеблі, що досягає висоти 0,6-1 м. На одній рослині утворюється до 70 качанчиків. У перший рік виростають качанчики, на другий – утворюються насіння. Має тривалий період дозрівання, не менше 5 місяців.

Користь для здоров’я

Немає іншого виду капусти, який містив би більше вітаміну С, ніж брюссельська капуста. Вітамін С зміцнює імунну систему, захищає організм від інфекцій і вірусів, сприяє нормальній роботі мозку. Особливо рекомендується регулярне споживання брюссельської капусти в холодну пору року. Крім того, вона містить значну кількість вітаміну В, який надає балансуючу дію на нервову систему. У брюссельській капусті міститься найбільша кількість важливих глюкозинолатів в порівнянні з іншими різновидами капусти. Вони перешкоджають розмноженню бактерій, вірусів і грибків. Брюссельська капуста має протиракові властивості. Так само в ній міститься в два рази більше заліза і калію, ніж, наприклад, в білокачанній капусті. Широко використовується в дієтичному харчуванні. Вміщені в ній ефірні олії надають їй особливого смаку.

Застосування в кулінарії

У різних країнах є свої рецепти приготування брюссельської капусти. Клафутті, шакшука, гратен, пюре, крем суп, салат, запіканка допоможуть урізноманітнити щоденний раціон харчування. Страви з брюссельської капусти не тільки корисні, але і мають приголомшливий зовнішній вигляд.

Кулінарна обробка

Необхідно видалити пошкоджені зів’ялі листки і ніжки, промити у великій кількості води з оцтом або з лимонною кислотою. Щоб капуста швидше приготувалася, роблять хрестоподібний надріз біля основи. П’ять хвилин бланшують в киплячій підсоленій воді. Воду зливають, далі готують за обраним рецептом. Готовність капусти визначають виделкою: якщо вона входить вільно, то капуста готова.

Вирощування

Оскільки від появи сходів до повного дозрівання триває 150-160 днів, брюссельську капусту краще вирощувати через розсаду.

Починають висівати насіння брюссельської капусти з середини квітня в теплиці. Насіння проростає при температурі 18-20°C. З появою другого листа необхідно підживити рослини, а через тиждень повторити підживлення. Після утворення 4-5 листочків висаджують у відкритий ґрунт за схемою 60-70х70 см і вносять в кожну лунку добрива – перепрілий гній або зрілий компост, золу. Висаджуйте капусту настільки глибоко, щоб ґрунт доходив до сім’ядоль. Кращі попередники: бобові, картопля, огірки.

Брюссельська капуста добре росте на сонячних місцях. Родючий поживний ґрунт з високим вмістом гумусу забезпечує високу врожайність. Погано переносить затінення і густі посадки.

Поливають не менше десяти разів за вегетаційний період, з розрахунку 20-25 л на 1 кв. м. Якщо листя капусти передчасно жовтіє, це вказує на дефіцит азоту, який можна виправити за допомогою рогового борошна. Регулярно висмикуйте бур’яни і підгортайте рослини, це сприяє утворенню додаткових коренів. У сухе літо мульчуйте грядки скошеною травою.

Брюссельську капусту варто використовувати як кулісну культуру в посадках з огірками. Для якнайшвидшого дозрівання капусти застосовують такий прийом: при утворенні качанчиків обламують верх стебла, що затримує його ріст.

Прибирання брюссельської капусти починають з кінця вересня. Вона добре переносить легкі заморозки, до того ж стає більш ніжною і перестає гірчити.

Зберігання

Зберігають в приміщенні з температурою 0-3°C. Качанчики зі стеблом зберігаються набагато краще, ніж без нього. Для зимового використання капусту виривають з коренем і прикопують в погребі. У холодильнику, у відділенні для овочів, качанчики брюссельської капусти (їх не миють) поміщають в перфорований пластиковий пакет. Таким чином вони зберігаються 3-4 дні. У морозильній камері капуста зберігається протягом 1 року, попередньо бланшована 3-4 хвилини.

Хвороби і шкідники

Фузаріоз. Ознаки цього захворювання – пожовтіння і в’янення листя і стебла. Хвороба розвивається внаслідок різких коливань температури і вологості. В цілях профілактики висівають суріпицю, яка очищає ґрунт від кореневої гнилі, а потім на це місце висаджують брюссельську капусту.

Кила. Небезпечне захворювання, при якому рослина засихає в суху погоду. Корені деформуються, на них з’являються здуття. Уражену рослину слід видалити. Кила розвивається на кислих ґрунтах, тому на ділянці слід провести розкислення. Вапно, внесене в кислий ґрунт, сприяє накопиченню поживних речовин. У ґрунті зростає вміст азоту. Кальцій, що входить до складу вапна, вважається корисним добривом.

Капустянка (вовчок). Ця комаха-шкідник поїдає коріння і підземні частини рослини. Для боротьби з нею використовують препарати Медведтокс, Фенаксин плюс, Актара, Престиж. Також допоможуть відлякати капустянку електронні відлякувачі.

Рослинна попелиця. На перших стадіях появи попелиці досить обпудрити капусту деревною золою. З метою профілактики обробляють рослини настоєм ромашки або деревію. Для цього 1/3 відра наповнюють цими трав’янистими рослинами, заливають окропом, настоюють, проціджують і обприскують грядки з брюссельською капустою.

Людмила КУРГАН.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ