Роботи городника в квітні – що посієш, то і збереш

0
132
Роботи городника в квітні - що посієш, то і збереш

У перших числах квітня прокопують канавки для відведення талої води від теплиць, штабелів з біопаливом ґрунтосумішшю і від тих місць, де зберігаються овочі, картопля. У затінених місцях розкидають сніг, щоб він швидше танув. Коли сніг зійде, згрібають торішнє листя і закладають його в компостні купи або ями.

Ранньою весною, як тільки зійде сніг, до проростання бур’янів мульчують перериту з осені землю чорною плівкою. Це дає можливість не допустити сходів бур’янів, краще зберегти вологу в кореневмісному шарі ґрунту.

Ретельно відбирають насінники овочевих рослин. За два тижні до висаджування починають підрощувати насінники капусти в парниках, на грядках і в штабелях. Прикопані насінники притіняють в перші дні матами або рогожею.

У зимових теплицях продовжують збирати огірки і доглядають за рослинами помідорів. Коли на нижній стороні листків огірків з’явиться павутинний кліщ, їх обприскують настоєм гіркої цибулі або часнику (200 г на 10 л води).

У весняних теплицях з будь-яким обігрівом (біопаливо, пар, вода, електроенергія) на початку квітня висаджують розсаду помідорів у віці 50-60 діб, а в кінці місяця при температурі 12-14°С – 25-30-добову розсаду огірків та динь. Як тільки ґрунт прогріється до 5°С, висівають насіння зеленних рослин (салат, петрушка, шпинат, кріп) і редиску, причому роблять це з інтервалом 8-10 діб, щоб вітамінна зелень рівномірно надходила на стіл.

До кінця квітня закінчують збирати зелень цибулі-ріпки, салату, шпинату, кропу і коренеплоди редиски в опалювальних парниках із заскленими рамами (їх додатково утеплюють на ніч матами або рогожею). У другому обороті в парниках висаджують розсаду огірків та помідорів. У другій половині місяця починають посів і садіння овочевих рослин в утеплений ґрунт.

У холодний парник висівають насіння середньостиглої капусти білоголової, червоноголової, савойської, брюссельської та естрагону, а пізніше – капусти білокачанної пізньої, щоб отримати розсаду для відкритого ґрунту. Розсадник розміщують на сонячному, захищеному від вітру ділянці.

Готують насіння моркви, цибулі-ріпки і петрушки для ранньовесняного посіву у відкритий ґрунт. Прогрівають цибулю-сіянку, яку зберігали при низьких температурах або холодно-теплим способом.

Багаторічні овочеві рослини відростають навесні слідом за таненням снігу. Як тільки дозріє ґрунт, багаторічники прочищають від мульчуючих матеріалів, розпушують міжряддя, підживлюють. Продукцію ревеню (черешки довжиною 20-30 см) збирають в кінці квітня – по 2-3 кг з куща. Ділять кущі ревеню для нових насаджень. Молоді пагони спаржі, які відростають в кінці квітня, відбілюють, розпушуючи ґрунт навколо рослини, накидаючи купу землі висотою 20-30 см (зверху її ущільнюють). Там, де на горбку тріщини, довгим ножем вирізують пагони, а рослини знову підгортають.

Як тільки ділянка звільниться від снігу, перевіряють підзимові посіви салату, редиски, кропу, цибулі, моркви та інших зеленних. Неприкрите ґрунтом насіння присипають перегноєм або торфом. По вологому ґрунту підживлюють посіви аміачною селітрою (100-150 г на 10 кв. м), а потім закладають. Спочатку ґрунт доцільно розпушити впоперек рядів граблями, а потім обробляти міжряддя на глибину 10-15 см. Подальший догляд за підзимовими посівами такий самий, як і за ранньовесняними. Вони дають продукцію на 15-20 діб раніше, так і врожайність підвищується.

Передпосівну обробку (пересипання, боронування, культивація) роблять тоді, коли дозріє ґрунт. Якщо ділянку не скопали або не зорали восени, це необхідно зробити якомога раніше навесні, як тільки дозволить стан ґрунту. В теплі весни, коли земля рано звільняється від снігу, по мірі висихання її боронують граблями в двох напрямках. Через тиждень ділянку перекопують на третину менші, ніж восени, а на важких ґрунтах – на третину глибше. Під перекопування вносять органічні і мінеральні добрива.

Скопану або зорану з осені ділянку навесні боронують металевими граблями на глибину 4-5 см. Через тиждень після боронування, безпосередньо перед посівом, грядки культивують міні-культиватором на глибину загортання насіння ранніх овочевих рослин. Для посіву або посадки більш пізніх культур ґрунт знову перекопують садовими вилами на глибину 18-20 см. Остання і дуже важлива операція перед посадкою або посівом – ретельне вирівнювання поверхні боронуванням або коткуванням. На низинних перезволожених заплавних ділянках з важкими, довго не просихаючими і погано прогрітими ґрунтами з близьким заляганням підґрунтових вод, а також з метою створення умов для раннього посіву овочеві рослини вирощують на грядках і гребенях.

Терміни посіву істотним чином впливають на майбутній врожай. У цьому місяці починають висівати ранні холодостійкі овочеві культури. Сіють насіння коренеплідних (редиска, морква, петрушка, ріпа, пастернак, бруква), зелені однорічних (салат, кріп, крес-салат, гірчиця, коріандр, огіркова трава, шпинат) і багаторічних рослин (щавель), цибулі, гороху.

Також у квітні висаджують розсаду капусти білоголової ранньої і цвітної; ділять кореневища багаторічних рослин: ревеню, хрону, спаржі, цибулі батун, шніт, слизун; висаджують бульби топінамбура, зубки ярого часнику.

Через 10-15 днів після ранньовесняних культур висівають і висаджують помірно холодостійкі культури, які вимагають більш високої температури для проростання насіння: буряк столовий, цибулю-сіянку на ріпку, мангольд, скорцонеру, кукурудзу цукрову, пророщену ранню картоплю, капусту білокачанну середньостиглу та інші рослини.

В. ГОРЯЇНОВ,
агроном.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати: