У липні сад радує нас плодами всіх культур, адже крім кісточкових і ягідних, в цьому місяці дозрівають ранні сорти яблуні та груші.
Припиняється ріст пагонів і триває закладка квіткових бруньок. Рясної їх закладці сприяє оптимальна забезпеченість рослини поживними речовинами і сонячним світлом.
Завершується плодоношення садової суниці. Настає пора післязбирального догляду за посадками: збір гнилих плодів, прополка ділянки, підживлення і полив рослин, а також видалення вусів і розеток, що значно підвищує морозостійкість і врожайність суничних грядок.
Якщо посадка проводилася в минулому році або в травні поточного року, то вуса залишають для заповнення рядів. При профілактиці хвороб суниці та знищення кліщів після збору врожаю листя скошують, згрібають і спалюють.
Стежать за розвитком другого покоління сливової і яблуневої плодожерок, інших шкідників, а також хвороб саду та городу. Обприскують пізні сорти сливи, осінні та зимові сорти яблуні та груші профілактичними препаратами. При необхідності проводять поливи.
У третій декаді липня-на початку серпня настає дуже вдалий час для окулірування (щеплення вічком) кісточкових культур. І хоч ми про це вже писали, все ж нагадати буде незайвим.
КУПИТИ
Окулірують зазвичай однорічні гілки або сіянці діаметром 7-10 мм. Живці для окулірування заготовляють від здорових плодоносних дерев. При цьому довжина пагона повинна бути не менше 40-45 см, а самі пагони повинні бути добре визрілими, здеревілими, з характерним коричневим забарвленням.
Живці найкраще заготовляти вранці в день щеплення або за 2-3 дні до нього. В такому випадку їх зберігають загорнутими у вологу тканину і поліетилен в холодильнику. На заготовлених живцях зрізують листя, залишаючи черешки довжиною 0,5-1 см.
На обраному для операції рівному міжвузлі підщепи рухом леза ножа зверху вниз надрізають тонку смужку кори довжиною 2,5-3 см і шириною 0,4-0,7 см. Потім напівовальним рухом ножа поперек підщепи зрізують верхню частину (близько двох третин) надрізаної смужки кори.
Тримаючи живець сорту, що розмножується, верхівкою до себе, зрізують щиток нижче і вище бруньки приблизно на 1,5 см. Зрізаний щиток у зерняткових культур повинен бути довжиною 2,5 см, а у кісточкових – 3,5 см.
Під язичок кори, що залишився в нижній частині надрізу, рухом «з ножа» вставляють зрізаний щиток, поєднуючи його з підщепою так, щоб камбіальні шари стикалися з усіх боків або хоча б на верхньому зрізі та з однією з бічних сторін.
Щиток з брунькою відразу ж щільно обв’язують смужкою плівки шириною 7-9 мм і довжиною 25 см.
Тепер залишилося чекати. Приблизно через місяць обв’язку послаблюють, щоб уникнути перетяжки кори підщепи і запливання вічок. Якщо кора на щитку світла, а черешок листа легко відділяється, то вічко прижилося. Якщо ж вічко на підщепі не прижилося, то окулірують повторно тим же сортом, що і раніше.
В. Д. ДАВИДОВ, кандидат
сільськогосподарських наук.
м. Дніпро.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Перець Хабанеро
- Молода яблунька пожовкла
- Казарка плодова – непомітний ворог саду
- Секрети підвищення врожайності томатів