Садівник з села Смолянка Чернігівської області Анатолій ГРЕБЕННИК вже близько 10 років вирощує ремонтантну малину за органічною технологією. Ще вирощує він смородину, аґрус і навіть такі екзотичні ягоди, як гумі та годжі. Секретами підготовки своєї ягідної плантації до зими він поділився з читачами «Хазяїна».
Щоб вирощувати органічну малину, необхідно правильно вибрати сорти. «Я вибирав стійкі до шкідників і хвороб. Основний період розвитку і плодоношення моєї малини припадає на серпень-вересень і не збігається з термінами життя і розвитку основних шкідників цієї культури. Так що обробки отрутохімікатами просто не потрібні», – розповідає садівник. Анатолій Гребенник вирощує ремонтантні сорти малини Бабине літо, Брусвяна, Геракл, Оранжеве чудо і Еріка.
Восени перед самими морозами кущі скошує мотокосаркою (замість стрічки ставить диск) максимально близько до землі, залишаються тільки пеньки заввишки 3-5 см. Після скошування проводиться обробка рядків малини залізним купоросом. Одну пачку препарату він розводить у 10 л води. Цієї кількості розчину вистачає на обробку 5 соток малинника.
У листопаді Анатолій Іванович удобрює малинник (вже скошений і оброблений проти шкідників і хвороб) перегноєм, отриманими з кролячого посліду від своїх тварин. На рядок малини довжиною 12 м висипає 2-3 тачки перегною.
Перегній укладається безпосередньо на рядки малини, а зверху мульчується шаром соломи. Так забезпечується і удобрення кущів, і захист їх від вимерзання. Протягом зими і весни солома змішується з перегноєм і сама перегниває, а це додаткове органічне удобрення малиннику.
Восени, після плодоношення, полив малини припиняти не можна. У Анатолія Івановича малинник обладнаний найпростішим автоматичним поливом. У центрі городу на півметровому узвишші стоїть бочка, до якої підключена водопровідна труба з краном, а від неї відходять гнучкі шланги. Якщо такої автоматики немає, доведеться поливати вручну, але ґрунт повинен бути вологим. Якщо малина пересохла, нормально вона не перезимує. Також після плодоношення садівник поливає й інші ягідники.
«Якщо осінь посушлива, обов’язково поливаю всі ягідники з розрахунку 2 відра води під кожен кущ», – розповідає Анатолій Гребенник.
Малина швидко розростається. Від посаджених минулої осені кущів через рік вже можна брати посадковий матеріал. Так що, якщо потрібно збільшити малинник, восени можна відкопати молоді паростки і пересадити їх на постійне місце.
На своїй садовій ділянці Анатолій Іванович вирощує не тільки широко поширені та відомі культури (малину, смородину і аґрус), а й такі досить екзотичні культури, як гумі (лох багатоквітковий) і годжі.
Восени він проводить формуючу і санітарну обрізку ягідників. «Для куща смородини оптимальна наявність 15-20 різновікових пагонів. Гілки старше 5 років вирізаю. Приблизне співвідношення гілок: 3-4 пагонів п’ятирічного віку, 3-4 чотирирічних, 3-4 нульових пагонів, які замінять п’ятирічні гілки, інші – однорічні, дворічні та трирічні. Відстань між гілками має бути 10-15 см, щоб не допускати загущення. Для посилення розгалуження вкорочую однорічні пагони на 1/2-1/3 довжини річного приросту. У червоної і білої смородини однорічний приріст обрізати не потрібно», – пояснює садівник принцип формуючої обрізки смородини.
Також він видаляє хворі та пошкоджені гілки смородини. У аґрусу в основному видаляє пагони, спрямовані в середину куща, розташовані близько до землі, уражені хворобами і шкідниками, загущуючі кущ.
«У аґрусу однорічний приріст на плодоносних кущах не вкорочую», – розповідає садівник.
«У гумі та годжі проводжу тільки щадну санітарну обрізку. Гумі росте досить повільно, і перші 8-10 років проводять тільки санітарну обрізку. У куща годжі теж видаляю тільки хворі, уражені гілки, що ростуть всередину куща», – пояснює Анатолій Гребенник.
Після обрізки він обробляє ягідні кущі залізним купоросом так само, як і малинник (1 пачка залізного купоросу на 10 л води).
Спочатку листопада садівник удобрює кущі перепрілим гноєм з розрахунку 1-2 відра перегною на один кущ.
«Ягідники я не закриваю покривним матеріалом, навіть такі екзоти, як гумі та годжі. Вони прекрасно переносять морози і зимують без втрат», – ділиться своїм досвідом садівник-любитель.
Олена БЕРЕЗКІНА.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Ожина Натчез і Лох Несс: варто спробувати
- Підвищуємо якість ягід аґрусу за допомогою секатора
- Йошта — прикраса саду
- Жимолость – чагарник, гiдний захоплення