На це питання просить відповісти
І.Л. ДУБОВИК з м. Олешки Херсонської області.
Шановний Іване Леонтійовичу! Товарну картоплю нині вирощують в основному вегетативним способом – висадкою бульб. Укладені в добре підготовлений і заправлений добривами ґрунт, при температурі не менше 12-15°C вони починають проростати, а сходи з’являться на поверхні через 10-15 днів, буває і дещо пізніше – все залежить від погодних умов.
У південних регіонах України стабільніше тепло настає в кінці березня-на початку, а то і в середині квітня (знову ж таки, якою видасться весна). Вважається, що оптимальний період пророщування бульб картоплі перед посадкою становить 25-35 днів. Ось і рахуйте: виходить, що починати пророщування бульб для отримання ранньої картоплі потрібно 1-10 березня (однак при цьому слід передбачити аварійне укриття сходів плівкою на дугах).
Для масової посадки картоплі, тобто, щоб отримати товарний урожай влітку – днів на 15-20 пізніше. Але пророщувати бульби потрібно обов’язково! Адже при цьому можна видалити вироджені, а рослини раціонально використовують зимові запаси вологи, а бульбоутворення (формування врожаю) буде проходити в період ще не найвищих літніх температур, що дуже важливо для цієї культури.
Способи пророщування
Картоплю для пророщування можна просто розкласти тонким шаром в неглибокі ящики. Хороший і якісний посадковий матеріал виходить при пророщуванні в поліетиленових мішках з отворами 1-1,5 см в діаметрі через 10-12 см один від одного. При цьому потрібно уважно стежити за процесом пророщування бульб, вчасно видаляти уражені шкідниками або хворобами.
Проводячи пророщування картоплі перед посадкою у вологому середовищі (у тирсі, перегної, торфі) на бульбах, поряд з паростками, утворюється ще й коріння, внаслідок чого раніше з’являються сходи. Пророщувати бульби при такому способі можна і в ящиках або в кошиках.
Попередньо на дно тари насипаються вологі субстрати, нагріті до температури 15°C, шаром в 2-3 см, на них розкладаються бульби вічками вгору і зверху засипається той же матеріал таким же шаром. Оптимальна температура при такому способі пророщування повинна бути 15-17°C, а термін пророщування – 15-20 днів. Таке пророщування бульб особливо ефективне при їх змочуванні розчином мідного купоросу (на 10 л води – 1-2 г).
Можна також застосувати комбінований спосіб пророщування. Бульби поміщають на світло, а потім в ящики і присипають компостом товщиною до 4 см (можна використовувати торфоперегнійну суміш). До того, як на бульбах з’являться корінці, температуру в приміщенні для пророщування треба підтримувати в межах 20-22°C. А з їх появою – підживити розчином: 20-30 г аміачної селітри, 60 г суперфосфату, 20- 30 г калійної солі на 10 л води. Через три дні таким же розчином можна підживити ще раз. Таким способом пророщують зазвичай протягом 7-10 днів.
Можна виростити горщикову розсаду картоплі. Для цього здорові бульби треба висадити в горщики 10х10х10 см, залишаючи товщину земляних стінок не менше 1,5-2 см. Бульби при посадці в горщики присипають шаром перегною товщиною до 2 см, після чого поміщають горщики в парники або встановлюють їх в захищеному від вітру і добре освітленому сонцем місці. У ґрунт картопляну розсаду висаджують, коли рослини досягнуть у висоту 6-8 см.
Можна також впливати на посадковий матеріал, обробивши бульби поживним розчином мінеральних добрив, золою, мікроелементами і спеціальними речовинами для активізації росту. Додаткова обробка бульб добривами, а також 0,01%-вим розчином (1-2 г на 10 л води) мідного купоросу, марганцю, бору стимулює розвиток і зростання, значно підвищує в зрілих бульбах вміст крохмалю.
Опудрювання бульб золою (5-10 г золи на 1 кг посадкового матеріалу) забезпечує прибавку врожаю мінімум на 15%.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Сориз, або сорго рисозерне
- Осмії підвищать врожайність саду
- Своя картопля – вже до початку літа
- Аґрус використовуємо сповна