Вважаю, що пастернак невиправдано забутий городниками, які рідко його вирощують і використовують в їжу. А даремно!
Це дуже корисний коренеплід, які ще часто називають «білою морквою» і нерідко плутають з кореневою петрушкою. Пастернак – справжнє джерело вітамінів групи В і мінералів. На організм людини він впливає майже так само, як женьшень і зелений чай – тонізує, підбадьорює і стимулює мозкову діяльність. Цей цінний корінь містить ефірні олії, що підвищують фізичну активність і чоловічу силу. Нешкідливий для людей, які страждають на цукровий діабет і ефективний при лікуванні захворювань суглобів та інших недуг.
Я вирощую сорти Петрик і Гормон. Пастернак має ароматну білу м’якоть з характерним солодкувато-гострим горіховим смаком. Використовую його в борщах, супах, салатах, пюре, запіканках, вареним з іншими овочами.
Торішнім урожаєм залишилася дуже задоволена, тому що вага одного коренеплоду досягала 400-600 г і довжина – 22-28 см (див. фото). Хоча перші 2 роки при його вирощуванні терпіла «фіаско». Але бажання виростити таку корисність штовхнуло мене освоювати секрети обробітку пастернаку, шукала різну інформацію про нього. І домоглася певних успіхів, тепер можу поділитися накопиченими знаннями з читачами «Хазяїна».
Пастернак – морозостійка рослина і його коренеплоди можна залишати зимувати в ґрунті. Місце для посіву має бути добре освітленим, тому що він не любить затінення. Намагаюся сіяти в дні на спадному місяці, в знаках Тельця, Козерога і Діви, десь в середині квітня.
Відразу ж хочу звернути увагу на те, що для отримання швидких і дружних сходів потрібно замочити насіння на 3 дні в теплій воді, періодично міняючи її.
Ґрунт повинен бути вологим, пухким, з перегноєм і золою, але ні в якому разі не можна вносити свіжий гній, інакше коренеплоди будуть потворними. Для мітки в рядах кидаю насіння редиски і добре притоптую. Сходи з’являються приблизно через 20-25 днів.
Прориваю рослини на відстані 10 см при появі 3-4 справжніх листочків, а через 2 тижні роблю підживлення фосфорно-калійними добривами (15-20 г на 10 л
води). За весь період вегетації розпушую ґрунт 4-5 разів і підгортаю, тоді коренеплід буде рівним і красивим. Пастернак любить рясний, але не частий полив, заливати і перезволожувати його не варто.
Увага! Не сійте його поруч з посівами моркви, щоб уникнути ураження морквяною мухою.
Хочу звернути увагу на ще одну особливість: доглядати за посівами пастернаку потрібно дуже акуратно, тому що в жарку погоду листя виділяє пекучі ефірні олії, що можуть викликати опік шкіри.
Ось такий він пастернак, з «характером».
Тетяна БАЙДАК.
смт Ріпки Чернігівської обл.
Фото автора.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Рапунцель – польовий салат
- Дві причини, чому персик не плодоносить
- Горіх пекан освоює Україну
- Батат – картоплі не брат