Особливості зимової обрізки саду

Особенности зимней обрезки сада
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Правила омолоджуючої обрізки
  2. Проріджування кущів

Обрізка дерев – процедура, що необхідна для формування і омолодження крони, збільшення врожайності. Спірним залишається питання – чи варто проводити її взимку?

Багато садівників переконані, що закінчення зими – найкращий час для проведення омолоджуючої обрізки. Особливо, якщо морози пішли на спад. У цей період ще не почався сокорух, дерева знаходяться у фазі сну, тому видалення і укорочення гілок перенесуть безболісно. Якщо ж відкласти обрізку до весни, можна пропустити відповідний момент.

Завдяки відсутності листя добре видно, що потрібно видаляти і можна розчистити дерево більш якісно. Важливо, що взимку зріз виходить більш рівним, без зазубрин.

Також взимку простіше знайти час на неспішне проведення цієї процедури. Навесні навряд чи вийде обрізати весь сад. А з лютого і до закінчення березня можна встигнути привести в порядок всі садові культури. Чим пізніше проведена обрізка, тим менше вона активізує зростання гілок. Якщо терміни упущені та почався сокорух, обрізку провести можна, але видаляючи при цьому не більше 20% крони. Інакше це негативно позначиться на процесах фотосинтезу і плодоношення. Якщо сад дуже великий, можна почати обрізку раніше, в грудні-січні, під час відлиг. Оптимально проводити процедуру при температурі повітря до -5°С. При більш низьких температурах, до -7°С, можна обрізати айву.

Важливо пам’ятати, що під час морозу рани погано затягуються і можуть стати вхідними воротами для інфекції. Тому зрізи діаметром 2-3 см і більше потрібно продезінфікувати, потім рясно замазати садовим варом або бовтанкою з коров’яку і глини (1:1). Можна приготувати суміш гашеного вапна, коров’яку і глини, взятих в рівних пропорціях. Дезінфекцію рекомендується провести 3%-вою бордоською сумішшю. Для її приготування розчиняють окремо в 0,5 л теплої води 30 г мідного купоросу і в такій же кількості води – 30 г вапна. Розчин мідного купоросу тонкою цівкою, помішуючи, вливають у вапняний. Виходить суміш красивого блакитного кольору. Її потрібно використовувати відразу, наносячи на зрізи тонким пензликом. Також для дезінфекції можна використовувати готові розчини з фунгіцидами, які продають в спеціалізованих магазинах.

Досить поширена помилка – проводити зимову обрізку непродезінфікованими інструментами. Хоча ризик зараження взимку дійсно менше, секатор або ножівку рекомендується обробити спиртом, особливо після видалення хворих гілок. Інструменти повинні бути чистими і гострими.

Існує кілька садових культур, які обрізати взимку не рекомендується – персик, абрикос, слива, вишня, черешня. Краще запланувати їх омолодження на початок весни.

Правила омолоджуючої обрізки

Молоді деревця рекомендується вкорочувати з першого року життя. Потрібно контролювати їх висоту так, щоб вона не перевищувала 0,5-1 м. У такому випадку з нижніх бруньок виростуть молоді гілочки і сформується правильна крона. Проріджувати гілки в перший рік не потрібно. Через 1-2 роки рекомендується провести першу обрізку, але вона повинна бути мінімальною.

Дорослі дерева, що розрослися, бажано обрізати поетапно, за кілька років. Іноді, щоб довести крону до бажаних 3 м у висоту і 2 м в ширину, процедуру доводиться розтягувати на 3-4 роки. Невеликі дерева можна обрізати в 1-2 етапи.

Рекомендується в перший рік розчистити ту половину крони, яка краще освітлюється сонцем. Прибрати при цьому старі гілки, що ростуть всередину і незручно розташовані. Видалити тонкі, спрямовані вертикально вниз або вертикально вгору, а також зростаючі під гострим кутом пагони. Бажано залишати гілки, які розташовані горизонтально під невеликим кутом (40-65°). У такому положенні вони повільніше ростуть, але краще плодоносять. Зрізи треба робити біля самої основи, не залишаючи «пеньків».

Довгі гілки рекомендується вкоротити на 1/3-1/4. Зріз рекомендується робити на кілька сантиметрів вище бруньки, під невеликим кутом. Бажано вкоротити гілки, які можуть не витримати великої кількості плодів.

Надмірне проріджування може привести до активного росту вовчків, які швидко загустять крону, а також послаблять дерево. Важливо, щоб обрізана крона нагадувало чашу – основна маса гілок зовні і зовсім небагато – всередині. Так вона буде добре провітрюватися і освітлюватися сонцем, а значить, набагато менше піддаватися захворюванням. При цьому збільшиться врожайність і розмір плодів.

Іноді дерево настільки загущене, що потребує значного проріджування крони. Важливо видалити при цьому не більше 30% гілок, щоб рослина не загинула. У цей рік дерево може не плодоносити або дати зовсім незначний урожай.

Рекомендується щорічно вкорочувати верхівку стовбура. Оптимально – залишити 2-3 м висоти. За компактним деревом зручніше доглядати і збирати з нього плоди. Обрізувати потрібно на кілька сантиметрів вище верхньої скелетної гілки. Треба враховувати діаметр зрізу – якщо він буде занадто великим, рана може довго не гоїтися і інфікуватися. Це загрожує загибеллю дерева.

Проріджування кущів

Ягідні чагарники також можна обрізати взимку. Рекомендується проводити розчищення різних видів смородини, аґрусу, жимолості. Малину краще обрізати в квітні або листопаді.

Потрібно видалити скелетні гілки старше 7-8 років. Їх зрізують біля самої основи. Гілки 5-6-річного віку слід вкоротити на 1/2-1/3 довжини. Вирізають хворі, зламані гілки, що лежать на землі. А також пагони, що ростуть всередину куща або вниз. На дорослій рослині, якій більше 5-6 років, має залишитися близько 20 добре розвинених гілок. На молодій – 12-15.

Внутрішня частина куща повинна добре освітлюватися. Бажано, щоб основна маса плодоносних гілок перебувала на периферії.

У березні, коли встановиться плюсова температура, можна провести радикальну обрізку старих кущів, яким більше 15-17 років. Всі гілки при цьому зрізують повністю, залишивши 40-50 см від землі.

Наталія ШАПОВАЛ.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ