Королева серед фруктів

Королева среди фруктов
Груша
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Агротехніка вирощування
  2. Салат «Жаккі»
  3. Груші в косметології
  4. Освіжаюча маска з груш

Грушу по праву називають «королевою фруктів». Вона є однією з провідних плодових культур. У рід Груша входить близько 70 видів, а кількість сортів практично не піддається обчисленню.

Плоди груші відрізняються чудовим смаком, кожен сорт має свій аромат, вони багаті за хімічним складом. У них містяться органічні кислоти, цукри, ароматичні та мінеральні речовини, вітаміни. Завдяки гармонійному поєднанню біологічно значущих елементів, плоди груші використовуються в дієтичному харчуванні.

Особливо вони багаті фолієвою кислотою (за вмістом перевершують чорну смородину), яка покращує кровообіг та попереджає недокрів’я і лейкемію. Груші також відрізняються інтенсивним накопиченням такого важливого мікроелемента як мідь. Саме завдяки поєднанню міді, фолієвої кислоти і заліза вони корисні при недокрів’ї.

Народна медицина здавна використовує сушені груші. Відвар з них допомагає при сильному головному болю, застуді, кашлі, а грушевий кисіль рекомендується вживати при проносах.

Крім вживання груші в свіжому вигляді, її переробляють на соки, варення, компоти, желе, пастилу, напої або ж застосовують метод консервації шляхом заморожування. Грушевий екстракт використовують у виробництві морозива, кондитерських виробів та в парфумерії. Груші придатні для вигонки вина і оцту, з них варять квас.

Агротехніка вирощування

Груша – теплолюбна культура, при звичайному формуванні крони її садять з південного боку будівель, через те, що вузько-пірамідальна крона буде вище за них. Схема посадки груш на сильнорослій підщепі 5-6х3-4 м, на низькорослій (айві) – 5х3 м.

Купувати саджанці потрібно тільки в розадниках, а не на ринках, щоб потім не розчаруватися. При покупці саджанці уважно оглядають, обрізають кінчики коренів на 1-2 см до здорової деревини і видаляють пошкоджені. Потім їх поміщають в глиняну бовтанку, це захистить коріння від підсихання. Можна використовувати препарат Корневін для поліпшення вкорінення кореневої системи.

Ями для посадки копають заздалегідь – за місяць до посадки, і відразу заповнюють хорошим ґрунтом. У підготовлені посадочні ями вносять суміш органічних і мінеральних добрив (8 кг перегною або зрілого компосту, 80 г фосфорного, 70 г калійного, 50 г азотного добрива), а потім насипають шар ґрунту (8-10 см), щоб молоді корінці не отримали опіків.

Добрива закладають не тільки в посадочні ями, але і в ґрунтовий шар навколо, одночасно його перекопуючи.

При посадці саджанців необхідно стежити, щоб коренева шийка деревця не заглиблювалася і перебувала на рівні ґрунту. Під кожен новий саджанець роблять вологозарядковий полив (по 5 відер води).

Молоді деревця обрізають помірно або слабо. Сильна обрізка сприяє підвищенню енергії росту, але відтягує вступ молодих рослин в пору плодоношення. Для посилення приросту пагонів, забезпечення добре розвинених плодових утворень і більшого розміру плодів, у період повного плодоношення необхідно проріджувати крону. Слабкий однорічний приріст треба вкоротити на 1/2-1/3 його довжини і прорідити найстаріші плодові утворення. Таким чином, проріджена крона рівномірно освітлюється.

Восени проводять санітарну обрізку грушевих дерев: прищипують молоді пагони, що сильно витягнулися, для того щоб гілочки визріли до настання холодів.

Створюючи грушевий сад, необхідно підбирати сорти різного терміну дозрівання плодів. Таким чином можна подовжити період їх вживання свіжими. Наприклад, Бере Жиффар дозріває до кінця липня, Корсунська і Мліївська рання – в середині серпня, щедра – до початку вересня, Лісова красуня – у другій його половині, Добра Луїза – в кінці цього ж місяця, Бере Боск – в жовтні та протягом усього листопада. Звичайно ж, варто мати і зимові сорти, такі як Кюре, Бере Арданпон, Вітчизняна, які зберігаються від жовтня аж до лютого і навіть березня, а сорти Деканка зимова і Зимова Мліївська – до самого травня наступного року.

Під час збору плодів важливо правильно визначитися зі ступенем їх зрілості. Літні та осінні сорти характеризуються зміною забарвлення на більш світлий тон або ж вони опадають без видимих на те причин, так як в цей період легко відокремлюються від гілочок. Зимові сорти потрібно залишати на деревах якомога довше, так вони стануть більш смачними і будуть краще зберігатися.

Пам’ятайте, що плоди груш добре вбирають сторонні запахи, тому їх не варто зберігати з овочами, особливо з загниваючими.

Салат «Жаккі»

Треба взяти дві великі груші, зняти шкірку і нарізати соломкою. 300 г твердого сиру (Маасдам, Фрізієн, Лейден, Падано, Пармезан, Гауда, Чеддер, Пошехонський) також нарізати, але більш тонкою соломкою, ніж груші. Приготувати заправку з майонезу (50 г) і сметани (50 г). Сир, груші та заправку добре перемішати. На сервірувальну тарілку покласти салатне листя, зверху сир з грушами і прикрасити кружальцями болгарського перцю, помідорів і м’ятою.

Груші в косметології

У магічній дії масок з груш немає нічого незвичайного: вся справа в хімічному складі цього унікального фрукта. У ньому містяться мікроелементи, які покращують обмінні процеси, крохмаль сприяє звуженню пор, вітамін Е уповільнює процес старіння, бета-каротин позбавляє від сухості та лущення, вітамін К бореться з появою на шкірі плям, дубильні речовини надають освіжаючого і тонізуючого ефекту.

Освіжаюча маска з груш

Одну стиглу грушу нарізають дрібними шматочками, змішують з 0,5 ст. ложки меду і 1 ст. ложкою густих вершків. Добре збивають виделкою або міксером. Суміш залишають на 1 годину при кімнатній температурі (в холодильник не ставити) і накривають харчовою плівкою. Потім наносять на обличчя і тримають 15 хвилин. Змивають прохолодною водою.

Людмила КУРГАН.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ