Як зберегти цибулю до нового врожаю

Как сохранить лук до нового урожая
Фото GettyImages
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Найкращий час – сонячний день
  2. Коса або обрізка?
  3. Умови зберігання

Щоб запастися цибулею на весь рік, важливо правильно підготувати і закласти її на зберігання. Про особливості зберігання вітамінного овочу розповідає агроном В. І. Притуляк з м. Бершадь Вінницької області.

– «Лежкість» цибулі багато в чому залежить від сорту, – розповідає Володимир Іванович. – Чим більше в коренеплоді ефірних олій, тим краще він зберігається. Тому для тривалого зберігання кращі гострі сорти цибулі Халцедон, Чеботарська, Стригуновська місцева, Золотиста, Арзамаська та ін.

У середній смузі до збирання цибулі зазвичай приступають в третій декаді липня. Але все залежить від сорту. Більш ранні прибирають в липні, пізні – в серпні. Якщо літо було прохолодним і дощовим, цибуля дозріває пізніше.

Визначити ступінь зрілості цибулі не складно. Прибирати її можна, коли у більшості рослин полягло перо, цибулинки покриті лускою, характерного для сорту кольору. Зрілі коренеплоди легко висмикуються із землі, їх корінці стоншені, на деяких лущиться луска.

Не менш важливо не допустити перезрілості цибулі, про яку свідчать пересохлі лусочки, які обсипаються, тріщини, додаткові корінці. Така цибуля зберігається погано. Її треба пускати в їжу першою.

Якщо цибулеве перо довго не сохне, можна трохи прискорити процес, вилами злегка піднявши коренеплоди, щоб частина корінців надірвалася. Тоді цибулинки перестануть отримувати необхідне живлення і почнуть підсихати. Ще один спосіб – вручну покласти перо на землю.

Найкращий час – сонячний день

Для збору врожаю бажано вибрати сонячний день. Адже дуже важливо добре просушити коренеплоди. На сонці відбувається знезараження цибулі. Його луска добре підсохне і буде служити захистом від проникнення мікроорганізмів під час зберігання овоча.

На висушування цибулі потрібно не менше 5-7 днів. Для цього вранці, коли просохне роса, його виносять на територію, відкриту для сонця і вітру. А ввечері забирають під навіс.

– Якщо цибуля дозріла, а йдуть дощі, просушити її можна в приміщенні, – пояснює агроном. – Наприклад, на веранді або в сараї. Головне, щоб там було тепло. На це піде більше часу, але можна висушити також добре, як на сонці. Не менш важливо і правильно прибрати цибулю. Адже пошкоджені коренеплоди, навіть добре просушені, зберігаються погано. Тому треба обережно висмикувати цибулинки, не можна обстукувати їх від землі. Можна обтерти, коли коренеплоди підсохнуть. Якщо цибуля міцно сидить у землі, її треба злегка підкопати.

Коса або обрізка?

Багато городників воліють не обрізувати хвостики цибулі, а заплести їх в косу.

– Це дійсно дуже зручний спосіб зберігання, – підтверджує Володимир Іванович. – Якщо цибуля добре висохла, потрібно підрізати тільки корінці, а з допомогою хвостиків заплести її в щільну косу. Для міцності можна вплести мотузку або пучки соломи. Це не тільки красиво, але і зручно. Такі коси можна розвісити на горищі, в сараї. Вони добре провітрюються і займають мало місця. Деякі господині люблять прикрашати кухню такими виробами. Це корисно з точки зору знезараження приміщення. Але тримати тривалий час можна, якщо температура на кухні не піднімається вище 25°С.

Якщо ж обраний інший спосіб зберігання, треба обрізати не тільки корінці, але і хвостики, залишаючи 3-5 см.

Умови зберігання

Зберігати цибулю можна в будь-якому сухому приміщенні, у якому в середньому підтримується температура 14-15°С, але не вище 20°С. Гострі сорти легко переносять низькі температури. Можуть зберігатися при 1-3 °С. Тому різні сорти треба тримати окремо. Також бажано відокремити великі коренеплоди від дрібних.

Зберігати цибулю можна в плетених кошиках, ящиках, картонних коробках з отворами. Головне, щоб шар цибулі не перевищував 25-30 см. Ємкості з коренеплодами не можна накривати. Небажано ставити їх на підлогу, рекомендується щось підкласти – таким чином покращиться циркуляція повітря. Деякі городники зберігають цибулю в старих капронових панчохах, сітках. Їх можна підвісити, тоді цибулинки добре провітрюються. Можна зберігати коренеплоди в ємкостях для яєць, розташувавши кожен в окрему клітинку. Але це можливо при дуже скромному врожаї.

Не можна зберігати цибулю в щільно закупореній тарі, поліетиленових пакетах. В таких ємкостях вона запітніє і почне гнити. Хоча деякі городники стверджують, що можна тримати коренеплоди в поліетиленових пакетах, якщо поставити їх вертикально і не закривати. Тоді в них накопичується вуглекислий газ, витісняючи кисень, і цибуля виявляється в законсервованому стані.

Щоб позбавити цибулю від непотрібної вологи, її можна пересипати крейдою. На 10 кг коренеплодів знадобитися близько 200 г крейди. Можна пересипати овочі цибульним лушпинням. Це відмінний спосіб поліпшити повітропроникність. Навесні запаси лушпиння стануть у нагоді під час посадки картоплі.

Якщо ж доводиться зберігати цибулю в підвалі або іншому сирому приміщенні, можна поряд з нею поставити ємкості з абсорбентом. Наприклад, з тирсою або деревною золою.

Важливо не забувати перебирати цибулю хоча б раз на 2-3 місяці, викидаючи підгнилі або висохлі коренеплоди.

– Найкраще зберігаються цибулини середніх розмірів. Тому перш за все в їжу треба пускати великі та дрібні коренеплоди, а також пошкоджені, – радить агроном, – а ті, які 6-7 см в діаметрі, можуть долежати і до наступного літа.

Невелику кількість цибулі можна зберігати в замороженому стані. Для цього подрібнений звичним чином овоч поміщають в контейнер і відправляють в морозильну камеру. Таку заготівлю зручно використовувати, коли немає часу цибулю нарізати.

Підготувала Наталія ШАПОВАЛ.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ