Як вирощувати салат, щоб він був смачним?

Как выращивать салат, чтобы он был вкусным?
Реклама

Читати російською мовою

Вирощувати салат на присадибній ділянці легко і швидко, з цим впорається і новачок-городник. Але є у цієї культури й свої «хитрощі», знаючи які можна отримати смачну ніжну зелень, а не гіркувату і жорстку.

Звичайно ж, смак будь-якого овоча або городньої зелені залежить від сорту. Я з різних сортів салату волію зараз вирощувати Одеський Кучерявець. Бачу в ньому багато переваг для себе: середньопізній сорт, має тривалий період господарської придатності, стійкий до стеблування, має напівкачанну форму, ніжну запашну зелень без гіркоти кучерявої форми.

Ви можете підібрати ті сорти, які припадуть вам до смаку. До речі, купивши насіння один раз, можна виростити врожай і залишити декілька рослин на вигонку насіння, тоді не доведеться більше купувати насіння, хіба що тільки нового сорту.

Салати відносяться до холодостійких культур. Висаджують насіння у відкритий ґрунт в кінці квітня або в серпні. У місцевості, де літо прохолодне, можна вирощувати його цілий рік, а в нашому кліматі це не дуже зручно, так як позначається на смакових якостях. У спекотну погоду листя салату швидко грубіє і набуває гіркоти, рослина викидає квітконоси (стрілки) і зав’язує насіння. У якості посівного матеріалу цей салат теж необхідний, але для столу він не дуже підходить, тому враховуємо строки посадки (навесні й під осінь). Оптимальна температура для вирощування салату 15-20°C.

Крім того, що я вирощую салат в такий період, коли температура для нього найбільш оптимальна, і отримую по 2 врожаї на рік, ще збираю серед літа насіння на наступний сезон, так я ще економлю місце на грядках.

При весняному посіві висаджую салат на ті грядки, де у мене ростуть огірки, кабачки, кавуни та дині. З кінця квітня до початку червня минає приблизно місяць. До цього терміну салат дозріває і в червні прибираю врожай, а місце, де він був висаджений, звільняється для ліан огірків та баштанних, що розростаються.

У серпні сію насіння салату в ґрунт, де нещодавно були прибрані картопля, морква, цибуля і часник. У вересні вже збираю з нього врожай, але, якщо восени стоїть тепла погода, можна посадити його ще й у вересні – це буде третій урожай за сезон.

Щоб салат був не тільки смачний, але і корисний, не вношу під нього ніякі добрива, лише розпушую ґрунт. Насіння висіваю в борозни, розташовані на відстані 20-25 см один від одного. Поглиблюю насіння в ґрунт на глибину 1,5-2 см і засипаю шаром ґрунту, ущільнюю ґрунт і потім мульчую торфом, після цього поливаю і чекаю сходів.

Листя салату можна жувати в свіжому вигляді, доповнювати ним інші овочі та дуже смачно використовувати їх в бутербродах. У травні, коли дозріває перший урожай салату, організм якраз дуже потребує свіжої корисної зелені. Що стосується мене, то я часто готую два салати (дві страви) з додаванням Кучерявця Одеського. Один салат складається зі свіжих огірків, редиски, помідорів і листя салату напівкачанного. Заправляю його рослинною олією. Другий варіант салату – це відварна курка, чорнослив, апельсин, листя салату і майонез.

Ви скажете, що ці продукти й без салатного листя смачні самі по собі, але в тому-то й справа, що саме ця зелень надає їм особливу вишуканість і пікантність.

Від такої корисної культури не варто відмовлятися, і місце на грядках для салату завжди знайдеться.

Аліна СВЄТЛОВА, овочівник.
м. Бердянськ Запорізької обл.

Особливості приготування салатів

У своєму господарстві ми висіваємо багато різних сортів салату. Причому не стільки для продажу, скільки для особистих потреб – у мене до зелені салату просто природна пристрасть. І сильно дивує, що багато хто просто не знає, як салат вживати в їжу. Якщо зовсім лінь або втомлююся після робочого дня, то їм просто листя салату – він підходить до будь-яких страв.

Рецептів страв з листям салатів дуже багато, ще більше рецептів з добавкою різних овочів. Але важливіше описати принципи змішування і варіанти заправок. Маючи такий посібник, можна сміливо використовувати весь арсенал трав, салатів, овочів і фруктів. І такий нескінченний вітамінний калейдоскоп ніколи не набридне.

Салат любить рослинну олію. Це – найкраща заправка для ніжних листків. Для пом’якшення гострого смаку деяких салатів можна використовувати мед або фруктові соки, а також суміші із соку, оливкової олії і меду в будь-яких комбінаціях. Можна використовувати невелику кількість перцю та інших прянощів і спецій.

Добре поєднуються з салатами фрукти, сири, смажене м’ясо. М’ясо і сир можуть використовуватися в невеликій кількості, як доповнення (наприклад, до 10%). Якщо ж салат використовується в якості гарніру, то його кількість може дорівнювати кількості м’яса. Гарні салати в поєднанні зі свіжими травами. Це може бути кріп, базилік, петрушка, тархун, материнка, м’ята. Горіхи – цілі або товчені, обсмажені чи ні, у складі горіхових соусів з оливковою олією і лимоном – прекрасні заправки для зелених салатів. Майонез як заправка до салату може застосовуватися лише в невеликих кількостях перед подачею на стіл. Можна додавати солодку, і негостру гірчицю або гірчичний соус. І краще готувати самим зі свіжих нешкідливих продуктів.

Олена ГОРЛОВА,
органічний фермер.
м. Краматорськ
Донецької обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ