Найкраще часник висаджувати в той час, коли денна температура повітря опуститься до 8-10°C. Але до цього часу грядки під цей дуже цінний овоч вже повинні бути готові! А значить, як тільки попрощаємося з теплим серпнем, без зволікання займемося важливими приготуваннями.
Спочатку потрібно вибрати місце для майбутньої грядки. Воно повинно бути добре освітленим і провітрюваним, але при цьому взимку сніг на ньому повинен затримуватися, а навесні застою води не повинно бути.
Часник добре себе почуває там, де до нього росли бобові, капуста, кабачки, огірки, гарбуз, помідори, зелень. А ось висаджувати його на грядках, де вже ріс часник або цибуля, не варто років п’ять, поки з ґрунту не зникнуть небезпечні збудники хвороб і шкідники. А ось для шкідників, які уражають плодові та ягідні культури, озимий часник – найлютіший ворог! Тому можна знайти для нього місце в міжряддях саду.
Будемо пам’ятати, що ґрунт повинен мати нейтральну або слаболужну реакцію. Якщо це не так, доведеться виправити ситуацію. Отже, якщо ґрунт важкий глинистий, то внесемо по 1 відру торфу і крупнозернистого піску (на 1 кв. м). У торф’яні ґрунти – по 1 відру суглинистого ґрунту і піску, а в піщані – по 2 відра глинистого ґрунту і 1 відро торфу. Звичайно, можна обійтися і більш простими заходами, але в будь-який ґрунт бажано внести по 1 відру перегною або компосту (на 1 кв. м).
Ні в якому разі не використовуйте свіжий гній! При його застосуванні швидко поширюються грибкові інфекції, які згубні для часнику. Крім цього, в цибулинах будуть накопичуватися нітрати, що ніяк не сприяє хорошому визріванню. Та й зберігається такий часник погано.
КУПИТИ
Крім органіки, необхідно збагатити ґрунт мінеральними добривами – 1 ст. ложка подвійного суперфосфату і 2 ст. ложки сульфату калію (на 1 кв. м). І ще додамо 1 склянку доломітового борошна або крейди і 2 ст. ложки деревної золи. Здається, трохи трудомістко, але якщо ви вирішили висадити часник на грядки, де під попередню культуру були внесені органічні добрива, то можна обмежитися тільки мінеральними добривами.
Перекопуємо ґрунт на глибину 20-25 см і формуємо грядки висотою 5-10 см і шириною 70- 80 см. Можна розмахнутися і на метр ширини, головне, щоб вам було зручно обробляти посадку. Готувати заздалегідь грядку потрібно для того, щоб до часу висадки часнику ґрунт гарненько осів. Інакше за осінь зубчики заглибляться в ґрунт, повітря буде погано до них надходити. А це затримає процес вкорінення або, того гірше, спричинить загибель часничин, особливо в разі малосніжної зими. Якщо ж в період, коли грядка чекає свого мешканця, стоїть посушлива осінь, потрібно кілька разів (2-3) пролити її водою. Ну ось, грядка готова!
Якщо температура ґрунту вже знизилася до потрібної, то прийшов час висаджувати озимий часник. Для цього залишилося зробити борозенки на глибину приблизно 5 см або дві висоти зубчика. Відстань між борозенками – 20-25 см, присипаємо їх грубозернистим піском і «заселяємо» добірні зубчики на відстані 15- 20 см. Засипаємо землею, вкриваємо мульчею і… до зустрічі навесні!
Яна ГОРОБІЙ,
агроном.
Сумська обл.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Овочеві боби – «м’ясо» з грядки
- Що таке самоплідність?
- У вересні ще не пізно
- Капуста-мереживниця або савойська капуста