Готуємося до нового сезону

Готовимся к новому сезону
Автор - с выращенной рассадой
Реклама

Читати російською мовою

Весна вже не за горами. Пройшли новорічні свята, і звичні турботи поступово змінюють не лише святковий настрій, але і заслужений відпочинок від земельних робіт. Люблю заздалегідь обміркувати план роботи на наступний сезон, щоб максимально уникнути помилок і спокійно вирішувати, де і які у мене будуть рости овочі, а де квіти, і що потрібно для цього зробити.

В першу чергу потрібно обзавестися якісним насінням. Щороку я з цікавістю випробовую новинки на своїй ділянці, але і сама навчилася отримувати насіння з власних плодів, вирощених на городі.

Залишаю на кущах перші красиві, відповідні сортовим ознаками плоди, коли повністю дозріють, знімаю. Даю їм полежати в затіненому місці деякий час до м’якості. Потім розминаю і поміщаю цю масу в банку на пару днів. Після чого перекладаю в ситечко і добре промиваю водою. Потім насіння розкладаю на картонці і висушую на підвіконні до сипучого стану. Потім зсипаю в паперові пакетики і підписую. Так зберігаються вони у мене до посадкового сезону.

За кілька днів до посадки насіння на розсаду замочую їх у зольному розчині (1 ст. ложка деревної золи на 1 л води) на ніч. Насіння вбирає разом з вологою і мікроелементи, що знаходяться в золі. Після цього занурюю в рожевий розчин марганцівки на півгодини, промиваю, зсипаю в пакетик і кладу в холодильник на полицю для загартовування на 2-3 дні.

Готовимся к новому сезону
Перець висаджую з грудкою землі

За цей час готую землю для посадки. Набираю ґрунт з осені з лісопосадки, там, де росте акація, і додаю в суміш стільки ж покупного універсального ґрунту. Кладу 1-2 ст. ложки суперфосфату, 1 склянку деревної золи, все перемішую, зсипаю в широкий таз, проливаю розчином марганцівки або Фундазолом, просушую до сипучого стану. Цим ґрунтом наповнюю пластикові ящички для розсади.

Лінійкою продавлюю в ґрунті борозенки глибиною 1,5-2 см з міжряддями 2 см. Насіння розкладаю поштучно за допомогою дерев’яної палички на відстані 1 см одне від одного. Потім злегка присипаю, накриваю прозорою плівкою і ставлю в тепле місце. Цим я займаюся в першій декаді березня.

Тільки з’являться сходи, переставляю на підвіконня, плівку знімаю. При появі першої справжньої пари листя, пересаджую розсаду в окремі стаканчики. У томатів прищипую кінчик корінця, а розсаду перцю відразу вирощую в окремих стаканчиках, потім розміщую в ґрунт на грядку з грудкою землі, зайвий раз не ворушу. При пересадці в земляну суміш до всього складу додаю ще городнього ґрунту, трохи річкового піску.

Стаканчики з розсадою поміщаю в пластикові ящики для овочів. Так зручно з нею носитися. Перший час тримаю на сонячних підвіконнях, з потеплінням і збільшенням світлового дня виношу ящики на веранду, там прохолодніше і розсада так не витягується. Пару раз проливаю будь-яким фунгіцидним засобом.

Намагайтеся не заливати розсаду, особливо в початковий період вона дуже чутлива до чорної ніжки та інших захворювань. Через два-три тижні від пересадки, можна підживити розчином: на відро води взяти сірникову коробку мінерального добрива (азот і фосфор). Для поливу використовую тільки відстояну воду кімнатної температури.

Готовимся к новому сезону
Перці та томати перед висадкою

З потеплінням (квітень) виношу ящики розсади в теплицю. Вдень там сонячно, тепло, а вночі якщо і опускається температура до критичних показників, то трохи протоплюємо пічку. Накриваю розсаду, на день знімаю укриття, але, як правило, на півдні України квітень досить теплий місяць, тому опалювати щовечора немає необхідності.

З кожним днем все активніше настає тепла весна. У ящиках розсаду виношу спочатку в півтінь, а потім привчаю до сонця, залишаючи спочатку на день, а потім і на ніч, спочатку вкриваючи лутрасилом, і коли розсада повністю адаптується до повітря і перепадів температури, пересаджую на грядки.

Частину насіння я висаджую прямо в ґрунт в середині березня, але накриваю своєрідною тепличкою (старе дерев’яне вікно з рамами і склом). Для надійності зверху вкриваю ще щільною поліетиленовою плівкою, підсипаю ґрунту з боків «теплички», щоб не надходило холодне повітря. Не відкриваю пару тижнів, а з потеплінням знімаю плівку, відкриваю вікно для провітрювання. На ніч вкриваю.

Таким чином розсада у мене виходить міцна, загартована, нічим не поступається тій, що вирощується в кімнатних умовах у стаканчиках. У плодоношення вступає трохи пізніше, я підсаджую такі рослини до тієї, яка вже була висаджена на грядки раніше, якщо є в цьому необхідність. Або ж роздаю бажаючим.

До моменту висадки в ґрунт розсада в стаканчиках досягає 20-30 см. На ділянку висаджую в першій половині травня: раніше, поки непрогрітий ґрунт холодний, вважаю безглуздим, – розсада може захворіти.

Висаджую на грядки глибоко, до першого справжнього листочка. Низькорослі сорти – на відстані 40-50 см, а високорослі – 60-70 см. Через два тижні підживлюю розчином пташиного посліду (1:20). Ґрунт потрібно розпушувати, не переливати, томати цього не люблять.

Олена САВЕТА.
Миколаївська обл.
Фото автора.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ