Готуємо картоплю до висадки

Готовим картофель к посадке
Реклама

Читати російською мовою

Картопля є практично найбільш поширеною культурою в Україні – це «другий хліб». Вона може забезпечити організм людини важливими мінералами, вітамінами, входить до багатьох страв. Багато хто з нас навіть не замислюється над тим, що на сьогодні у світі існують тисячі сортів картоплі, та й садити їх можна по-різному. А від цього залежить, який урожай потім зберемо.

Що ж впливає на врожайність? Маючи більш ніж двадцятирічний досвід вирощування картоплі, переконані – високий урожай залежить від багатьох факторів: обраний сорт картоплі, якість насіннєвого матеріалу, погодно-кліматичні умови, внесення добрив, загальний догляд за рослинами і т. д. Все це впливає на врожай картоплі. Досвід також засвідчує, що картопля радує високими врожаями в умовах помірних температур та достатнього зволоження. Але останніми роками спостерігаємо наслідки глобального потепління, посушливий, жаркий клімат в літній період на більшій території України. На городах зрошення майже не застосовується, або ж використовуються для поливу примітивні, малоефективні прийоми. Хороші результати дає крапельне зрошення, але можливість його застосування є не в багатьох.

Тому правильна підготовка до садіння – важливий агротехнічний процес. Який, на жаль, багатьма з нас ігнорується. А він дозволяє підвищити життєздатність та енергію проростання бульб. Прогріта, пророщена на світлі картопля дає сходи на 12-14 днів раніше і збір врожаю почнеться на 2 тижні раніше, ніж при садінні непророщеними. Це дозволяє ефективно використати вологу ґрунту, а дозрівання припаде не на пік аномально високих температур.

Як доведено практикою – врожайність картоплі збільшується на 15-20%. За прогнозами синоптиків весна настане дещо з запізненням – тому, на мою думку, потрібно звернути особливу увагу на підготовку картоплі до садіння.

Підготовку розпочинаємо з перебирання і видалення непридатних до садіння бульб. За 30-40 днів до посадки картоплю виносимо на пророщування в освітлене приміщення з кімнатною температурою 16-19°С і з вологістю повітря 85%. Для прогрівання та озеленення бульби розкладаємо в ящики шаром у 1-2 ряди. На світлі паростки на бульбах накопичують хлорофіл, це і забезпечить потім розвиток потужної кореневої системи, стане запорукою хорошого врожаю. А в озелененій бульбі накопичується соланін, який надає картоплі стійкість до патогенів та шкідників.

За 10 днів до посадки температуру в приміщенні знижуємо до 7-8°С, щоб загартувати та адаптувати до висадки в ґрунт. Завдяки рівномірному освітленню паростки на бульбах товсті, сильні, рівної довжини (1,5-2 см), темно зеленого-кольору.

Для знезараження від патогенів та стимуляції росту робимо передпосадкову обробку картоплі наступним розчином: на 10 л води 5 г мідного купоросу, 10 г борної кислоти 2 г марганцевокислого калію, 60 г суперфосфату, 40 г сечовини. Обприскуємо картоплю безпосередньо перед висаджуванням, а потім просушуємо. Обробка бульб азотно-фосфатними добривами прискорює дозрівання та підвищує врожайність картоплі.

З власного досвіду переконалися – 
садіння непророщеної картоплі значно знижує врожай. Адже така картоплина буде довго лежати у холодному ґрунті. Не буде проростати до тих пір, поки земля не прогріється до температури 13-15°С. Тож прогріта, пророщена та оброблена картопля дозволить вам, шановні городники, одержати високий урожай і якісну продукцію.

Лідія ЗДОРОВИК,

картопляр-городник.
смт Чорнухи Полтавської обл.

Краще менше, але краще

Під картоплю у мене зазвичай відводиться до 6 соток городу, на яких щорічно вирощую до 15-ти сортів: Жуковський ранній, Тімо (ранні); Майдас, Аспія, Адретта, Негритянка, Голубізна, Світанок київський, Соната, Латона (середньостиглі), Банан, Голландська (пізні).

Посадковий матеріал – здорові, типові бульби вагою 70-150 г – відбираю при збиранні картоплі. Промиваю її в розчині марганцівки рожевого кольору, добре просушую, розкладаю за сортами в ящики і зберігаю в підвалі.

За півтора місяці до посадки переношу бульби в тепло. Великі надрізаю, щоб швидше прокинулися бруньки. За тиждень до висадки в ґрунт складаю бульби в кошики,пересипаючи вологим ґрунтом, поливаю і підживлюю.

Бульби з мочкою коренів висаджую в кінці квітня. Землю зазвичай готую з осені – розкидаю гній, додаю небагато мінеральних добрив і перекопую. До сходів грядку бороную двічі, особливо після дощу. Сходи підгортаю. З колорадським жуком у мене борються шпаки – для них я побудував кілька будиночків. І поки птахи годують своїх пташенят, у мене немає проблем з цим шкідником.

Перші бульби підкопую через місяць. А після остаточного збирання картоплі для оздоровлення ґрунту вирощую салат, гірчицю, капусту, буряк.

Протягом сезону тричі підживлюю картоплю: перший раз – настоєм голубино-курячого посліду, а потім – настоєм коров’яку. Кущі виростають потужними. З однієї бруньки отримую до 2 кг бульб, а з однієї маточної бульби виходить до двох відер насіннєвого матеріалу.

А. Ф. ДУДІН,
м. Ніжин
Чернігівської обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ