Гарбуз – овоч або ягода?

Тыква - овощ или ягода?
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Сортове розмаїття
  2. Гарбуз у кухнях народів світу
  3. Гарбузовий горщик з м’ясом

Гарбуз надзвичайно корисна культура, з якою ботаніки досі не можуть визначитися – овоч це чи ягода? Визначити приналежність гарбуза не так вже й легко. Ця стародавня культура була відома ще за часів ацтеків. Індіанці майя готували з м’якоті солодкі сиропи і соуси. Плоди гарбуза містять насіння, як у ягід, але віднести гарбуз до ягід не можна через те, що він має дуже грубу шкірку. Той факт, що гарбузи не ростуть на деревах, виключає його і з розряду фруктів.

Виходить, що гарбуз – це все ж швидше овоч, але зате який! За своєю широтою кулінарного застосування гарбуз замінює овочі, фрукти і ягоди. Потім з’явилися і кабачки, як його різновид. Особливо популярні страви з гарбуза в Європі і США. У цих країнах ви можете навіть спробувати гарбузову каву або шнапс.

Сортове розмаїття

Користь гарбуза настільки велика, що його можна продавати в аптеці. Частково ця ідея реалізується, так як там можна придбати гарбузове насіння, шрот, клітковину і олію. Перш за все, цінність гарбуза полягає у високому вмісті бета-каротину (провітаміну А). Його кількість в ньому в 5 разів перевищує вміст цієї речовини в моркві. Але зізнайтеся собі – чи часто ви вживаєте гарбуз? І напевно у вашій родині є хтось із домашніх, хто гарбуз не любить.

Деяких людей відштовхує специфічний запах вареного гарбуза, в той час як сирий гарбуз свіжістю. Цього запаху легко позбутися, якщо використовувати для приготування страв гарбуз, який вже пройшов термічну обробку або додавати інгредієнти, які зроблять запах практично непомітним (розмарин, корицю, кокосове молоко).

Гарбузи бувають різними. Зараз можна знайти сорти цієї культури, які відрізняються за кольором шкірки і м’якоті, смаком і ароматом. Серед них досить виділити лише кілька сортів, які придатні для широкого вжитку, але кожен з них має свої особливості. Ці сорти можна розділити на 2 групи.

До першої групи відносяться гарбузи звичайні, округлих форм. Зазвичай вони досягають великих розмірів. Цей гарбуз може стати гідною заміною картоплі. Так що не нарікайте, що гарбуз виріс не солодким – він не завжди повинен бути таким!

Друга група плодів – десертний гарбуз мускатних сортів (Булавовидний місцевий, Новинка, Тромбон та ін.), має грушоподібну форму, а також гібрид мускатних сортів і дикого гарбуза булавоподібної форми – Баттернат, що в перекладі означає «горіхове масло». Баттернат можна віднести до десертних гарбузів.

Звичайний гарбуз дуже складно очистити від шкірки, але є кілька простих секретів, як це зробити легко, не пошкодивши при обрізуванні шкірки ні ножа, ні руки. Для кулінарного використання краще використовувати гарбузи невеликих розмірів, вони солодші і мають більш ніжну м’якоть, а також їх можна швидше запекти повністю.

Щоб шкірка легко очищалася, гарбуз треба попередньо запекти повністю протягом години, нарубавши його шкірку ножем. Потім ви легко його очистите і зможете використовувати м’якоть для нових страв. Також можна розрізати гарбуз на половинки, видалити з нього ложкою насіння і відправити в мікрохвильовку на 5 хвилин. Після цього шкірка легше очиститься.

Якщо доводиться все ж чистити сирий гарбуз, то зріжте з нього шляпку з плодоніжкою. Встановіть плід на обробну дошку і ножем зріжте шкірку від верху до низу.

Гарбуз у кухнях народів світу

Наші предки використовували гарбуз для приготування каші. Вона була особливо смачною, так як томилася в печі. В кухнях інших народів світу гарбуз знайшов більш широке застосування. Це – європейські крем-супи, гарбуз, фарширований м’ясом, грибами, рисом з сухофруктами, вареники з сиром і гарбузом, салат з морепродуктів, вірменський плов з гарбузом, грузинські хінкалі з гарбузом і м’ясом, татарські коржі з гарбузовою начинкою (хингалаш), гарбуз смажений, варення, джем, гарбузові оладки, австрійський шнапс, індійська гарбузова халва і навіть морозиво.

Очищений і нарізаний гарбуз звичайно готується майже стільки ж, скільки і картопля. Тому посмажити його разом з картоплею можна одночасно, а можна і окремо. Такий гарбуз стане хорошим доповненням в овочевому рагу, також невелику кількість тертого гарбуза можна додавати при тушкуванні капусти.

Для любителів гарбуза дивним відкриттям стане новина про те, що гарбуз з успіхом замінить рис і картоплю в салатах. Наприклад, в салаті з крабових паличок несолодкий гарбуз може замінити рис. Дуже смачний салат виходить з гарбуза і печінки тріски з червоною цибулею, руколою і помідорами. Навіть олів’є теж можна робити з гарбузом.

Гарбузовий горщик з м’ясом

У цій страві гарбуз просочується м’ясним ароматом, залишаючи при цьому приємну солодкість. Для її приготування виберіть гарбузик середнього розміру округлої або овальної форми. Підготуйте філе з будь-якого м’яса: курятина, індичка, яловичина або нежирна свинина.

  • 1,5 кг гарбуза
  • 300 г м’яса
  • 3 картоплини
  • 1 середня цибулина
  • 50 мл 10%-вих вершків
  • 40 мл рослинної олії
  • сіль і приправи – за смаком.

З гарбуза зрізати верхівку з плодоніжкою. За допомогою ложки видалити насіння, а потім ножем і ложкою видалити зайву м’якоть, залишивши товщину стінок близько 2 см, щоб вийшло на подобу горщика. Гарбузову м’якоть використовуйте для приготування інших страв.

Цибулю очистити, дрібно нарізати і підсмажити на олії до рум’яного кольору. Додати до цибулі м’ясне філе і сиру картоплю, нарізані невеликими кубиками, обсмажити до рум’яності. Заповнюємо начинкою гарбуз, вливаємо вершки і закриваємо кришкою. Ставимо в розігріту до 180°С духовку і запікаємо до м’якості гарбуза. Важливо не перетримати блюдо в духовці, щоб гарбуз не просів і не розвалився. Подаємо до столу горщик із гарбуза, коли він злегка охолоне, на блюді. Горщик теж їстівний, за винятком тонкої зовнішньої шкірки.

Аліна ЧЕРНЯВСЬКА,
фармацевт і любитель домашньої кулінарії.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ