Цибуля-порей у погребі та в тісті

0
54
Цибуля-порей у погребі та в тісті
Реклама

Цибуля-порей дуже корисна та смачна. Вирощувати її нескладно, незважаючи на те, що доводиться готувати розсаду. Культура ця стійка до шкідників, навіть до цибулевої мухи, і хвороб, у тому числі пероноспорозу, тому хімічні обробки не потрібні. Але багато городників не вирішуються вирощувати цибулю-порей, тому що не вміють її зберігати.

Я вирощую два сорти цибулі-порею: Клима, який дає довгу «ніжку» і ніжну зелень, і Меркурій, з коротким, але товстим стеблом. Перший їмо до березня, другий прекрасно лежить у погребі на місяць довше.

Для закладення на зберігання прибираю порей по мірі настання сильних холодів, зазвичай на початку жовтня. Підкопую рослини вилами і обтрушую коріння від грудочок землі.

Клима зберігаю «сухим» способом: коріння і листя не обрізаю. Після викопування рослин протягом 3-4 днів підсушую в тіні на вітерці. Потім ставлю вертикально (снопом) в глибокі решітчасті ящики і розміщую в сухе (у сирому погребі цибуля може загнити) прохолодне (0-плюс 1 градус) місце. Перші два листка зазвичай підсихають і утримують вологу внутрішніх листків, які при цьому зберігають зелений колір.

З Меркурієм роблю інакше. Обрізаю коріння, укорочую листя на три чверті та укладаю цибулю трохи похило на підлогу або в короб у погребі, пересипаючи кожен ряд піском. Стебла при такому способі довше не втрачають соковитість, але листя залишається мало і воно стає світло-жовтим.

Всю зиму «біла нога» йде на гарніри, для тушкування, заправлення перших страв, а зелене, дрібно нарізане листя – відмінна вітамінна добавка до салатів, картопляного пюре, супів.

Мені подобається цибулевий суп: дві-три рослини цибулі-порею нашаткувати великими шматочками, потушкувати на рослинній олії і додати в каструлю з відвареними до напівготовності кубиками картоплі. Посолити, довести до готовності та ввести 1-2 збитих яйця. На стіл подавати, заправивши майонезом, зеленню кропу або петрушки.

А в якості другої страви раджу приготувати цибулю в тісті. Стебла порею нарізати на шматочки довжиною 10-15 см, зв’язати пучками і відварити в підсоленій воді протягом 25 хвилин під закритою кришкою. Злити воду, охолодити, розв’язати пучки. Обмочити цибулю в рідкому тісті-клярі і обсмажити до золотистого кольору на добре розігрітій сковороді в рослинній олії. Подавати з томатним соусом або сметаною.

А. Н. СОРКІНА.
м. Золотоноша
Черкаської обл.

Коріння не страждає

У гарбузових дуже тендітні та слабкі корені, тому вони не люблять пересадки. Але у нас без розсади отримати добрий урожай кавунів, динь, а часом і огірків дуже складно.

Я роблю так. В півлітрових пакетах з-під молока або соку вирізаю з чотирьох боків квадратні (4х4 см) або круглі (діаметром 5 см) «вікна». Ємкості впритул одна до одної розміщую в дерев’яний ящик, вставляю між пакетами картонні прокладки, і заповнюю родючою землею. Вирощую розсаду як зазвичай.

Коли приходить час висаджувати рослини на грядку, знімаю бортик ящика і обережно виймаю пакети. У них і висаджую розсаду. При цьому грудка землі не порушується, коріння не пошкоджується і вільно проникає у ґрунт через «вікна» в пакетах. Огірки, дині та кавуни швидко вкорінюються, йдуть у ріст і встигають до холодів дати великий урожай. В кінці сезону розмоклі пакети прибираю разом з рослинними залишками. А наступного року все повторюю спочатку.

Л. І. МІХНО.
м. Ратне Волинської обл.

Веббанер Хозяин Укрпошта
Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ