Цибуля-порей у погребі та в тісті

Цибуля-порей у погребі та в тісті
Реклама

Цибуля-порей дуже корисна та смачна. Вирощувати її нескладно, незважаючи на те, що доводиться готувати розсаду. Культура ця стійка до шкідників, навіть до цибулевої мухи, і хвороб, у тому числі пероноспорозу, тому хімічні обробки не потрібні. Але багато городників не вирішуються вирощувати цибулю-порей, тому що не вміють її зберігати.

Я вирощую два сорти цибулі-порею: Клима, який дає довгу «ніжку» і ніжну зелень, і Меркурій, з коротким, але товстим стеблом. Перший їмо до березня, другий прекрасно лежить у погребі на місяць довше.

Для закладення на зберігання прибираю порей по мірі настання сильних холодів, зазвичай на початку жовтня. Підкопую рослини вилами і обтрушую коріння від грудочок землі.

Клима зберігаю «сухим» способом: коріння і листя не обрізаю. Після викопування рослин протягом 3-4 днів підсушую в тіні на вітерці. Потім ставлю вертикально (снопом) в глибокі решітчасті ящики і розміщую в сухе (у сирому погребі цибуля може загнити) прохолодне (0-плюс 1 градус) місце. Перші два листка зазвичай підсихають і утримують вологу внутрішніх листків, які при цьому зберігають зелений колір.

З Меркурієм роблю інакше. Обрізаю коріння, укорочую листя на три чверті та укладаю цибулю трохи похило на підлогу або в короб у погребі, пересипаючи кожен ряд піском. Стебла при такому способі довше не втрачають соковитість, але листя залишається мало і воно стає світло-жовтим.

Всю зиму «біла нога» йде на гарніри, для тушкування, заправлення перших страв, а зелене, дрібно нарізане листя – відмінна вітамінна добавка до салатів, картопляного пюре, супів.

Мені подобається цибулевий суп: дві-три рослини цибулі-порею нашаткувати великими шматочками, потушкувати на рослинній олії і додати в каструлю з відвареними до напівготовності кубиками картоплі. Посолити, довести до готовності та ввести 1-2 збитих яйця. На стіл подавати, заправивши майонезом, зеленню кропу або петрушки.

А в якості другої страви раджу приготувати цибулю в тісті. Стебла порею нарізати на шматочки довжиною 10-15 см, зв’язати пучками і відварити в підсоленій воді протягом 25 хвилин під закритою кришкою. Злити воду, охолодити, розв’язати пучки. Обмочити цибулю в рідкому тісті-клярі і обсмажити до золотистого кольору на добре розігрітій сковороді в рослинній олії. Подавати з томатним соусом або сметаною.

А. Н. СОРКІНА.
м. Золотоноша
Черкаської обл.

Коріння не страждає

У гарбузових дуже тендітні та слабкі корені, тому вони не люблять пересадки. Але у нас без розсади отримати добрий урожай кавунів, динь, а часом і огірків дуже складно.

Я роблю так. В півлітрових пакетах з-під молока або соку вирізаю з чотирьох боків квадратні (4х4 см) або круглі (діаметром 5 см) «вікна». Ємкості впритул одна до одної розміщую в дерев’яний ящик, вставляю між пакетами картонні прокладки, і заповнюю родючою землею. Вирощую розсаду як зазвичай.

Коли приходить час висаджувати рослини на грядку, знімаю бортик ящика і обережно виймаю пакети. У них і висаджую розсаду. При цьому грудка землі не порушується, коріння не пошкоджується і вільно проникає у ґрунт через «вікна» в пакетах. Огірки, дині та кавуни швидко вкорінюються, йдуть у ріст і встигають до холодів дати великий урожай. В кінці сезону розмоклі пакети прибираю разом з рослинними залишками. А наступного року все повторюю спочатку.

Л. І. МІХНО.
м. Ратне Волинської обл.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ