Чабер – перцева трава

Чабер - перечная трава
Фото GettyImages
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Стане в нагоді в аптечці
  2. Кулінарний інгредієнт
  3. Чабер на городі
  4. Розмноження та збирання
  5. Сорт

Літо приємним чином змінює наше меню: в ньому з’являється безліч різних овочів, фруктів, ягід і, звичайно ж, зелені. Ось і чабер, рослина з сильним пряним ароматом і легкою гостринкою, йде як смачна добавка до обіду. Властивість чабру посилювати апетит широко використовується в кулінарному мистецтві. Він надає особливого смаку і аромату ряду страв. Балканські та середземноморські народи вживають чабер у великих кількостях, що, загалом-то, і правильно. Адже листя і стебла цієї рослини містять дубильні речовини, мінеральні солі, вітамін С, каротин, фітонциди, органічні кислоти, смоли, ефірні олії.

Чабер (перцева трава) – трав’янистий низькорослий однорічник з прямим, густо розгалуженим стеблом. Виростає до 30-45 см. Сіро-зелені вузькі листові пластини мають довжину 15-25 мм. Ближче до середини літа квітне маленькими рожевими, ліловими або білими квіточками. У вересні дозріває насіння, яке можна зібрати для посадки на наступний рік. Ну а почати збирати листя в кулінарних або лікувальних цілях можна, коли рослини досягнуть 12-15 см у висоту. Смак – гострий і пряний, аромат чимось нагадує запах чорного перцю.

Всього налічується близько 30-ти видів цієї рослини. В аматорському садівництві зазвичай вирощується чабер садовий.

Чабер (лат. Satureja) має багатовікову історію. У давньоримській цивілізації його вважали рослиною, присвяченою Сатурну – богу землі і посівів, а з IX століття чабер стали вирощувати в своїх садах ченці-бенедиктинці. Він використовувався як лікувальний засіб, в якості приправи, і навіть був популярний в любовних зіллях як афродизіак.

Стане в нагоді в аптечці

Його листя застосовують для полегшення стану при ангіні і в якості антисептичного полоскання. Також він покращує апетит і застосовується як засіб від хвороб шлунка і розладів травлення, для ослаблення симптомів астми і кольок.

Чабер має в’яжучі та протизапальні властивості. Використовується у формі припарки для заспокоєння болю в запалених суглобах, а також для лікування укусів комах. Напій з чабру, деревію і чебрецю має кровоспинну і болезаспокійливу дію.

Кулінарний інгредієнт

Чабер можна використовувати як приправу в свіжому або у висушеному вигляді. Він широко використовується для приготування різних страв з м’яса, квасолі, сочевиці, рису. Чудово підходить для ароматизації м’ясних пирогів і ковбас.

Добре поєднується з іншими трав’янистими рослинами з пряним ароматом, такими як базилік, фенхель, кмин, майоран, м’ята, орегано, петрушка, розмарин і чебрець.

Гілочка чабру, покладена поверх бутерброда, сендвіча або тартинки, надасть їм ще більш апетитного вигляду.

При варінні та тушкуванні стебла чабру краще класти в останню чергу – так вони не втратять свого аромату. Чабер йде для приготування маринадів, використовується при засолюванні огірків, томатів і грибів.

Чабер на городі

Це холодостійка і світлолюбна рослина. Для його обробітку придатний суглинний, добре дренований ґрунт. Висівають в ґрунт ранньою весною з міжряддями 30-45 см, глибина закладання 0,5-1 см.

Проростання тривале – до чотирьох тижнів. Якщо весна випаде посушливою і рослини залишаться без належного поливу, ймовірність сходів невелика.

Обов’язковою умовою здорового росту чабру є якісне проріджування. Між рослинами треба залишати 15-20 см. Добриво зазвичай не потрібно, якщо ґрунт був збагачений зрілим компостом або перепрілим гноєм.

При підзимовому посіві сходи присипають торфом або піском. На 1 кв. м йде 0,3-0,5 г насіння. Можна викопати кущики чабру і пересадити їх в квітковий горщик або контейнер з хорошим дренажем для споживання протягом всієї зими.

Розмноження та збирання

Чабер розмножують не тільки насіннєвим способом, але й розсадним. Для кращої швидкості проростання насіння сіють в березні або квітні в заздалегідь підготовлені контейнери, наповнені поживним ґрунтом. Ґрунт тримають вологим, але не мокрим, помістивши контейнер під лампу або на сонячне підвіконня. Пересаджують у відкритий ґрунт на початку або в середині травня: все залежить від погодних умов.

Зелену частину рослин збирають на початку цвітіння. Зрізування роблять трохи вище листового вузла. Вага зеленої маси з одного куща становить 60-150 г.

Якісне насіння чабру виходить з рослин, посіяних восени. Збір проводять, коли насіння побуріє в нижній частині. Кущі висмикують з ґрунту з кореневищем, збирають в зв’язку і доводять до стану повної зрілості в добре провітрюваному приміщенні без попадання прямих сонячних променів. Насіння зберігає схожість не менше 3 років.

Якщо чабер не зібрати з грядки, то його насіння проросте наступного року.

Чабер бажано вирощувати на грядках, де раніше культивувалися такі рослини, як томати, картопля, капуста, огірки і представники родини Бобових. Не варто висаджувати цю культуру на ділянці, де попередниками були м’ята, меліса, майоран, шавлія, материнка, чебрець.

Якщо чабер висадити по периметру овочевих грядок, то він, як рослина-інсектицид, відлякає багатьох комах-шкідників.

Сорт

  1. Сатир. Компактний кущ висотою 35-40 см. Листові пластини лінійно-ланцетні, темно-зеленого забарвлення.
  2. Філевський Семко. Висота рослини – 35-45 см. Листя зелене глянсове, розташоване на гіллястому стеблі, вкритому дрібними волосками.
  3. Грибовський-23. Являє собою добре облиствлений компактний кущ. Листя велике, ланцетне, насиченого зеленого кольору.
  4. Лобіо. Низькорослий, сильно розгалужений сорт. Виростає до 
25 см. Має насичений перцевий смак і аромат.

Людмила КУРГАН.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ