Біла смородина

Белая смородина
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Для здоров’я і задоволення
  2. Ґрунт і місце розташування
  3. Вирощування
  4. Обрізування
  5. Розмноження
  6. Сорти

По берегах річок, на пагорбах біля водойм, там, де проступає вода, росте біла смородина, яку часто називають «порічка», тобто та, що росте «по річці». Біла смородина – це «альбінос» червоної, про яку є згадки з кінця XV століття. У XVI столітті ботанік і лікар Табернемонтанус описав цілющі властивості смородини в своїй книзі з історії трав.

Англійці кажуть: «Вирощуй чорну смородину для онуків, червону для дітей, а білу – для себе». Зрілі перлини-плоди прикрашають кущ, немов грона винограду, до середини літа. Цінна вона тим, що в ній міститься кумарин – натуральна речовина від підвищеного згортання крові. В Європі сік з білої смородини використовується в дієтичному і дитячому харчуванні.

Для здоров’я і задоволення

Ягода ця не тільки задоволення, але і ліки. Оскільки в ній знаходяться у великій кількості органічні кислоти, сік ягід підвищує апетит, усуває нудоту і сприяє відновленню сил після важких захворювань. Біла смородина характеризується надзвичайно багатим вмістом вітамінів, мінералів і фітохімічних речовин. Зокрема, група флавоноїдів присутня у великій кількості. Біла смородина також багата на вітамін С. Дубильні речовини, що містяться в білій смородині, заспокоюють стінки кишечника і зупиняють діарею.

Ґрунт і місце розташування

Біла смородина любить сонячне, захищене від вітру місце, пухкий родючий ґрунт. Вона може рости і в невеликій тіні, проте урожай в цьому випадку буде не таким багатим, та й ягоди будуть значно кислішими. Так як коріння смородини знаходиться близько до поверхні ґрунту, кущу необхідно багато води.

Щоб забезпечити «ситий» період посухи, з травня доцільно розподілити під рослиною мульчований шар з листяного компосту.

Щоб смородина краще «процвітала», їй потрібен азот. Дуже гарне добриво з високим вмістом азоту вийде зі стебел люпину або фацелії. Їх подрібнюють і змішують з ґрунтом. Цей рослинний матеріал, поступово розкладаючись, виділить цінні поживні речовини. Також можна поліпшити дуже сухі неродючі ґрунти за допомогою зрілого компосту або перепрілого гною.

Вирощування

Висаджувати смородину можна в будь-який час року – з лютого по грудень, але ідеальний час посадки в період з вересня по жовтень, тому що смородина «прокидається» навесні дуже рано. В цей же час краще садити її і в контейнери.

Перед посадкою слід заздалегідь підготувати посадкову яму, яка повинна бути шириною і глибиною 0,5 м. Вносять перегній і деревну золу (на 1 кв. м. 1 відро компосту і 0,5 банки золи). Підсохлі обламані корінці видаляють, пагони рослини підрізають, залишаючи не більше 30 см. Це зміцнить рослину і буде стимулювати подальше зростання. Перед посадкою саджанці краще поставити у воду хоча б на кілька годин.

Кущі кладуть під кутом 45°, засипають, ущільнюють і поливають. Коли вода остаточно вбереться, то прикореневу зону мульчують. В іншому смородина не пред’являє особливих вимог до умов зростання – розпушуйте міжряддя і видаляйте бур’яни.

При посадці кількох кущів майте на увазі, що рослини будуть розростатися, тому є сенс залишати 1,5 м між ними. Якщо у вас високорослий сорт, то поруч з кущем слід встановити шпалери.

Після посадки повторно внесіть добрива в квітні або травні. Найпростіший спосіб підживлення: використовуйте готові добрива з городу у вигляді компосту. Також підходить кропива, з якої легко отримати поживне підживлення. Розведеним гноєм ви можете удобрювати смородину кілька разів на рік, але не прямо перед збиранням врожаю.

Перед тим, як рослина перейде в «сплячий режим» , має сенс внести органічні добрива – просто посипте кукурудзяне або кісткове борошно під кущ і трохи розпушіть ґрунт. Будьте обережними, щоб не пошкодити дрібні корінці.

Обрізування

Регулярне обрізування білої смородини забезпечить більш високу врожайність. Тому має сенс підрізати рослину за допомогою гострого секатора відразу після збору врожаю ягід, враховуючи, що біла смородина приносить найбільше плодів на двох-трирічних основних гілках. Зрізують тільки основні пагони, які старше трьох років. Важливо повністю видалити пагони – кущ не повинен бути загущеним.

Чим менше плодової деревини має ваша рослина, тим сильніше виростуть нові пагони, і у вашого ягідного куща буде достатньо світла і повітря. Це також робить його більш стійким до хвороб і шкідників.

Розмноження

Смородину дуже легко розмножувати. Через три роки після посадки живця у вас сформується повноцінний плодоносний кущ.

Відразу після збору врожаю зріжте з однорічної гілки гострим ножем трохи нижче «вічка» живці (15-20 см). Висаджуйте їх трохи під нахилом. Посадити живці можна в контейнери з вологим садовим ґрунтом. Коли вони вкореняться, просто пересадіть їх туди, куди вам потрібно.

Сорти

  • Англійська біла – цей старовинний ранньостиглий сорт досі цінується за високу врожайність і відмінні смакові якості. Ягоди білі,прозорі,округлої форми,кисло-солодкі.
  • Біла фея (Алмазна) – високоврожайний середньостиглий сорт. Ягоди білі з легкою жовтинкою, мають солодко-кислий десертний смак.
  • Голландська біла – середньораннього терміну дозрівання. Ягоди безбарвні або жовтуваті, помірно кислі. Форма ягід еліпсоподібна.
  • Біляна – середньостиглий сорт, дає хороший урожай. Ягоди овальні білі з приємним ніжним смаком.
  • Примус – врожайність дуже висока (8-10 кг з куща), ягоди середньої величини жовтуватого забарвлення.
  • Ютерборгська – середній термін дозрівання, ягоди кремового кольору, мають солодкий смак.

Редкие садовые культуры

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ