У качиних і гусячих яєць більш тривалий період інкубації в порівнянні з курячими, для них потрібна більш висока температура на початку процесу, а також більш висока вологість, особливо на початку і в кінці інкубації.
При інкубації яєць водоплавних птахів відсоток виводимості пташенят при горизонтальному укладанні яєць вище, ніж при вертикальному. Крім того, при горизонтальному укладанні пташенята виходять більш міцними і життєздатними.
Качині яйця значно крупніше курячих (середня вага яйця – 80 г), тому і тривалість їх інкубації значно більша: для крижневих порід і ліній вона становить 27,5-28 діб, для мускусних качок – 34-36 доби.
При інкубації качиних яєць птахівники часто стикаються з проблемою появи «стусанів» – яєць з темним непрозорим вмістом. Це відбувається через те, що качині яйця зазвичай забруднені сильніше, ніж яйця інших птахів, і мають великі пори, через які мікроорганізми потрапляють всередину яйця. Тому дуже важливо для закладки в інкубатор брати тільки свіжі (у віці до 8 днів, що зберігалися при температурі 8-12°С), чисті яйця, без слідів бруду і посліду. Перед закладкою в інкубатор яйця слід продезінфікувати в розчині перекису водню, марганцівки або іншого дезінфекційного засобу або опромінити під ультрафіолетовою лампою.
Для інкубації найбільш придатні яйця, знесені качками вже після линьки, починаючи з другого циклу несучості. А найвищий відсоток виводимості мають яйця качок-несучок у віці 20-26 місяців.
Для інкубації необхідно брати яйця правильної форми, середнього розміру, з одним жовтком, без пошкоджень і вад шкаралупи (наростів, шорсткості, мармуровості). Повітряна камера повинна розташовуватися з тупого кінця яйця і бути не вище 3,5 мм. Для однієї закладки бажано брати яйця, що відрізняються за вагою одне від одного не більше ніж на 5 г.
Качині яйця, порівняно з курячими, містять більше жиру і менше води, тому, щоб забезпечити оптимальні умови для розвитку ембріона, в перші 3-4 години встановлюють температуру 38,2-38,3°С, потім її знижують до 38°С. При цьому вологість слід підтримувати на рівні 70%. Її забезпечують за допомогою лотків, заповнених водою. Крім того, рекомендується проводити обприскування яєць водою кімнатної температури або слабким розчином марганцівки 1-2 рази на добу.
З 6-го дня ембріон починає активно поглинати кисень. Температуру в інкубаторі в цей час знижують до 37,7-37,8°С, а за рахунок відкритих вентиляційних отворів і 1-2 провітрювань на добу здійснюють приплив свіжого повітря. Вологість знижують до 60%.
З 14-го дня для крижневих порід температуру знижують до 37,4°С, а для мускусних з 15-го дня – до 37,5°С. Вологість зменшують до 50-55%. Зародок у цей період починає посилено виділяти тепло, і яйце навіть при температурі 37,4-37,5°С може розігрітися до 40-42°С, тому необхідно 2 рази на добу проводити охолодження яєць (до температури 30-32°С) протягом 15-25 хвилин. На цей час вимикають інкубатор, відкривають кришку, в кінці провітрювання обприскують водою або розчином марганцівки.
У період інкубації потрібно не рідше 6 разів на добу змінювати положення яєць.
Щоб полегшити вилуплення каченят за рахунок розм’якшення шкаралупи, починаючи з 25-ої доби для крижневих і з 30-ої – для мускусних порід, вологість збільшують до 85-90%, температуру знижують до 37-37,2°С, так як в цей час перегрів особливо небезпечний для каченяти і може привести до його загибелі. З цього моменту яйця не охолоджують і не перевертають. Обприскування яєць проводять 3-4 рази на добу.
Для інкубації гусячих найкраще підходять яйця, знесені гусками у віці 2-4 років. Яйця перед інкубацією можна зберігати не більше 7-10 діб, температура зберігання повинна бути в межах 8-12°С. Мити яйця не слід, але бажано продезінфікувати їх розчином перекису водню, марганцівки або дезінфікуючих засобів.
Гусячі яйця при закладці в інкубатор слід сортувати за розміром, тому що різниця ваги великих і дрібних яєць може становити до 80 г (вага гусячого яйця – 120-200 г), і закладка яєць різної ваги призведе до розтягування періоду вилуплення гусенят. А це небезпечно тим, що пташенята, що вилупилися першими, можуть задихнутися.
Тривалість інкубації становить близько 30-34 діб, залежно від породи. Щоб яйця швидко прогрілися, температуру в перші 3-4 години інкубації встановлюють не менше 38,2-38,4°С, а потім знижують до 38°С, з 3-ої доби – до 37,8°С, з 5-ої доби – до 37,6°С, з 10-ої – до 37,5°С, з 14-ої – до 37,4 °С, з 28-ої – до 37,1-37,3°С.
З 14-ої доби гусячі зародки починають виділяти багато тепла, тому необхідно 2 рази на добу охолоджувати яйця.
Вологість в перший тиждень слід підтримувати на рівні 70%, з 8-ої по 28-му добу – 60%. З 28-ої доби вона повинна становити 85-90%. Щоб тримати вологість в інкубаторі на необхідному рівні, гусячі яйця, так само як і качині, необхідно обприскувати водою кімнатної температури або розчином марганцівки.
Не можна забувати про зміну положення яєць з моменту закладки в інкубатор до першого писку. Робити це слід не рідше 6 разів на добу.
Щоб контролювати процес інкубації, качині і гусячі яйця перевіряють на овоскопі. Роблять це зазвичай на 8-ий день, в середині циклу і перед вилуплюванням пташенят. Вже при першій перевірці за наявністю або відсутністю сітки кровоносних судин видно, чи було запліднене яйце, чи ні. Надалі, якщо ембріон не розвивається, яйце відбраковують.
Оксана ДЕВ’ЯТКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Несучки: догляд, годування, профілактика хвороб
- Руанські качки: краса і смакота
- Гуси лінда дають до 12 кг м’яса
- Качка – птиця скоростигла