Зміст
- Салат із язика з волоськими горіхами
- Соус із волоських горіхів
- Салат із курки, чорносливу і горіхів
- Горіхи в чорносливі
- Чарівне варення
Волоський горіх, будучи справжнім чемпіоном серед цілющих рослин, завоював визнання людей з давніх пір.
Щоденне вживання волоських горіхів допомагає впоратися із захворюваннями серця, печінки, мозку. Лікувальний ефект надають не тільки ядра волоських горіхів. Не менш корисні і перегородки, шкаралупа, листя і олія волоського горіха. Всі ці компоненти можуть служити лікувальною сировиною.
Найбільшою цілющою силою володіє настоянка з зеленого волоського горіха. Її найчастіше використовують в лікуванні і профілактиці багатьох захворювань. Справа в тому, що недозрілі горіхи більш корисні для організму, ніж зрілі. Збирати сировину рекомендується на початку червня. Недозрілі плоди повинні володіти нещільною зеленою оболонкою. Такі горіхи легко проколюються голкою. Після проколу з них починає сочитися сік. Саме з такої сировини виготовляється настоянка зелених волоських горіхів.
Корисні властивості настоянки волоського горіха обумовлені великою кількістю в ньому йоду. Завдяки цьому, настоянку рекомендують при захворюваннях щитовидки.
Настоянка волоського горіха принесе користь при таких захворюваннях, як туберкульоз, запалення шлунково-кишкового тракту, при захворюваннях нирок, хворобі крові.
Горіхова настоянка застосовується і в гінекології, сприяє нормалізації цукру, відновлює гормональний фон, захищає від передчасного старіння.
Дорослим зазвичай призначають по 1 столовій ложці 3 рази на добу, дітям по 1 чайній ложці в два прийоми за день.
Ця настоянка рекомендується для лікування судинних хвороб, фіброаденоми, хвороб нирок, гіпертонії, цукрового діабету.
Горіхи показані при атеросклерозі, захворюваннях печінки. Тим, хто страждає гіпертонією, народна медицина рекомендує вживати до 50 г горіхів з медом протягом 45-ти днів.
Волоські горіхи використовуються в дуже багатьох стравах: супах, кашах, соусах, десертах.
Ось кілька оригінальних і смачних страв з волоськими горіхами.
Салат із язика з волоськими горіхами
- 1 язик (яловичий або свинячий)
- 3 зубчики часнику
- 0,5 склянки очищених волоських горіхів
- 0,5 склянки консервованої кукурудзи
- 4 ст. ложки майонезу
- 1 ст. ложка оцту
- сіль,
- перець,
- інші спеції – за смаком.
Язик відварити, очистити від шкірки, порізати соломкою. Горіхи подрібнити, часник продавити через часничницю. Горіхово-часникову суміш додати до нарізаного язика, влити ложку оцту, майонез, кукурудзу, спеції і перемішати.
Соус із волоських горіхів
- 1 склянка волоських горіхів
- 1 зубчик часнику
- шафран,
- коріандр,
- не пекучий червоний перець,
- хмелі-сунелі,
- сіль і інші улюблені спеції.
Горіхи разом зі спеціями покласти в блендер. Налити туди трохи води. Все разом збити до однорідної маси (нагадує не дуже густу сметану). Якщо маса вийшла дуже густа, потрібно додати трохи води.
Цей соус подають до м’яса, птиці і риби, варених овочів, заправляють салати або їдять разом з хлібом. Його можна використовувати відразу ж або накрити поліетиленовою плівкою і поставити в холодильник для зберігання. Він може зберігатися кілька днів в охолодженому вигляді.
Салат із курки, чорносливу і горіхів
- 1 склянка горіхів
- 2-3 варених яйця
- 1 огірок
- 1 куряча грудка
- 130 г чорносливу (без кісточок)
- майонез,
- зелень кропу,
- петрушки і базиліка,
- сіль – за смаком.
Чорнослив помити і залити окропом для розм’якшення. Відварену курячу грудку нарізати тонкими брусочками, чорнослив – дрібними шматочками, горіхи теж дрібно порубати ножем (не терти на тертці), тонко нарізати огірок і зелень. Яйця можна нарізати дрібно або натерти на тертці. Укласти шарами: чорнослив, м’ясо курки (трохи присолити), потім огірок, горіхи, яйце (знову трохи присолити). Майонезом промащувати кожні два шари салату. Готовий салат посипати зеленню.
Горіхи в чорносливі
Розпарити промитий чорнослив і вийняти кісточки. Для начинки взяти солодкий сирок і додати в нього рубані шматочки горіха. У кожну сливу вкласти начинку. А можна зробити і простіше: в кожну сливу покласти по половинці волоського горіха. Це теж смачно! Зверху чорнослив можна полити сметаною, збитою з цукром.
Чарівне варення
А ще з незрілих горіхів варять ароматне варення. Для його приготування знадобляться цукор, вода, волоські горіхи молочної зрілості. Горіхи (1 кг) вимити, зрізати «попки» і проколоти кожен горіх наскрізь багато разів шилом або товстою голкою. Залити горіхи холодною водою. Витримати у воді 8 днів, змінюючи кожен день воду 2-3 рази. Вода кожен раз буде темною (це вимивається гіркота), а горіхи за цей час потемніють. Залити горіхи повністю водою і проварити 3 години. При цьому горіхи потемніють повністю і стануть дуже м’якими. Зварити сироп з води (1 л) і цукру (1 кг). Опустити в нього горіхи і проварити 5 хвилин. Залишити до повного охолодження. Через 12 годин проварити ще. Повторити цю процедуру 3-4 рази. При цьому сироп буде ставати все густіше. Після останнього варіння розлити кипляче варення по стерилізованих банках і закрутити.
Тетяна СКУРІДИНА.
м. Сєвєродонецьк
Луганської обл.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Фаворит осіннього столу
- Що приготувати з фізалісу?
- Влаштуємо рибний день
- Баклажани: заготівлі для зими