У мене в будинку стоїть піч для опалення.
Димохід перетином в пів цеглини
виходить на горище, як зазвичай.
Там викладені боровок довжиною 2 м
і труба перетином в цеглу.
Висота труби над дахом відповідає нормі.
Одна біда: при мінусовій температурі
повітря по трубі чомусь в будинок тече конденсат.
Що за причина, ніяк не зрозумію і не знаю,
як можна виправити ситуацію.
Може, ви підкажете?
А. Г. ТАРАНЮК,
смт Петрове
Кіровоградської обл.
Шановний Андрію Григоровичу! Основна причина появи конденсату в цегляній трубі – низька температура газів, що відходять. Тому рішення проблеми вашої пічки криється в підвищенні цієї температури.
Спочатку потрібно визначити, де відбуваються головні втрати тепла: в грубці або на горищі (в борові та трубі). Для цього на рівні верхньої засувки виміряйте температуру газів, що відходять. Вона повинна становити 200-250°С. Якщо у вас немає спеціального термометра, то скористайтеся дідівським способом – лучиною. Витягніть засувку з пазів і просуньте в отвір поперек димоходу тонку суху лучину.
Коли протопите піч, вийміть і очистьте лучину від сажі. Якщо лучина не змінила свого кольору, то температура менше 150°С. Якщо пожовкла, стала як кірка білого хліба, то це відповідає температурі 200°С. А ось колір кірки житнього хліба вказує на температуру 250°С.
Отже, якщо температура нижче 200°С, то причини появи конденсату слід шукати в пічці. Тому уважно придивіться, як і чим ви топите піч.
Сирі дрова в ній горять погано, не створюючи потрібної температури, випаровують багато води. Тому добре просушені дрова частково вирішать вашу проблему. Ще потрібно правильно завантажувати топку: у велику можна покласти багато дров, але зловживати цим не варто. Якщо шар щільно покладених полін вище 20-25 см або шар вугілля більше 15 см, це перешкоджає проходженню повітря з піддувала і теж може привести до появи конденсату.
Можливо, в печі великий колосник, який повністю не перекривається дровами. В такому випадку теж частина холодного повітря з піддувала потрапляє в димохід, минаючи зону горіння, що призводить до зниження температури газів, що відходять. Радимо закрити частину колосникової решітки, що не перекривається дровами, цеглою або залізом.
Огляньте уважно піч, боров, трубу, чи немає в них щілин. Якщо такі огріхи виявляться, замажте їх добре глиною.
Якщо ж справа не в грубці, то причина, швидше за все, в димоходах. Вони можуть бути дуже довгими (більше 6 м) або звуженими. Але таку серйозну переробку печі все ж потрібно доручити фахівцеві.
І ще один момент. Якщо ви топите піч не регулярно, а від випадку до випадку, то на трубу потрібно надіти ковпак, який захистить її від попадання дощу і снігу.
А. І. ШИТОВ,
будівельник.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Доброта та скромність – кожному до лиця
- Куди поділося сало?
- Бараняче м’ясо та жир: користь і приготування
- Несолодкі страви з гарбуза