ВИРОЩУВАННЯ ГРИБІВ НА ДІЛЯНЦІ

Гриби на ділянці
Реклама

Читати російською мовою

Відповідаємо на запитання Н. М. ПОЛІЩУК із м. Калуша Івано-Франківської області.

Шановна Надіє Михайлівно! Так, улюблені багатьма гриби зовсім не складно вирощувати на своїй ділянці. Технологія дуже проста (про що, до речі, наша газета вже не раз писала попередні роки), а врожай отримаєте дуже хороший. Повірте, для такої роботи зовсім не є обов’язковими спеціальні приміщення, якісь мудрі пристосування. Було б бажання отримати результат і… любов до печериць.

Головним «помічником» у вирощуванні улюблених грибів стане компостна купа, яка організована, безумовно, на ділянці кожного садовода-городника, що поважає себе. Поживне середовище, яке і представляє компостна купа, стане чудовою грибною грядкою.

Споруджуємо грибну грядку «два в одному»

Кожна грядка має бути завширшки від 1 до 1,5 м. Перекопуємо ґрунт на грядці і відразу ж вносимо живильну суміш. Вона має складатися з гною, що перепрів, – кінського або коров’яка, і компосту. Можна додати соломи (близько третини від кількості гною), зрізаного бадилля овочевих культур, опалого листя. Така суміш буде достатньою для проростання печериць, але можна її ще додатково збагатити, додавши гіпс або вапно, а також сечовину.

Багато хто, так звані «домашні», грибники на підготовлені під гриби грядки спочатку садять розсаду кабачків (якщо починають «грибну справу» навесні). Коли вона добре піде у зріст, підсаджують поряд невеликі частинки грибного міцелію.

Обов’язкова умова при цьому – ґрунт на грядках має бути постійно зволоженим. Не допускаємо пересихання! Гриби чудово ростуть разом із кабачками. Знімати можна відразу два врожаї з однієї грядки – улюблених печериць та не менш улюблених кабачків.

Чисто «печерична» грядка

Можна не змішувати різні культури, а створити чисту і дуже продуктивну грибницю на грядці. Поживну суміш, про яку йшлося вище, потрібно викласти щільною купою в затишному куточку ділянки, краще в саду під кронами дерев.

Накриваємо купу поліетиленом і залишаємо на три тижні дозрівати. У складі суміші є гній, який, перепріваючи, наповнює повітря запахом аміаку. Коли запах зникає – поживний субстрат готовий для використання на грядках під печериці.

Вибираємо ділянку під грядку. Вона у нас спочатку буде у вигляді траншеї. Викопуємо траншею завглибшки 25-30 см і завширшки 1 м. Заповнюємо підготовленою поживною сумішшю, укладаючи її в шар не тонше 30 см. Найкраще добрива викласти гіркою. У виконані до 5 см завглибшки лунки укладаємо міцелій і присипаємо сумішшю. Над грядкою бажано звести укриття, щоб захистити посадки від пересихання, потрібно підтримувати постійно необхідну вологість.

За два тижні побачимо, як по покладеній поживній суміші поширилися грибні гіфи – на всій поверхні з’явиться сріблястий наліт. Тепер присипаємо грядки вологою дерновою землею, чекаємо ще не менше чотирьох тижнів. Все – готово! Починаємо збирати врожай печериць.

Урожайність грибів, що вирощуються у відкритому ґрунті, може досягати до 5-6 кг із квадратного метра грядки. Трохи зусиль та витраченого часу – і на столі – найсмачніші печериці.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

«Заразимо» сад грибами

У лісі та лісосмугах, на схилах невеликих балок прямо під ногами можна побачити гриби, що ростуть. Ми їх називаємо печерицями, балковими грибами, дикими. За смаком такі нічим не поступаються звичним шампіньйонам, які купуємо у магазинах. Якщо чесно, вони навіть смачніші.

Знаходимо під опалим листям старі гриби – з почорнілими ніжкою та внутрішньою частиною капелюшка. Замочуємо їх на 3-4 години у воді. У саду або на городі вибираємо затишне місце, перекопуємо його, вносячи гній, що перепрів, або компост шаром до 30 см (можна навіть більше). Проливаємо грибним настоєм (зі шматочками старих грибів) і присипаємо 10 см шаром компосту-гною. Залишаємо, не перекопуємо і не турбуємо грядки.

Якщо в такий спосіб посадили печериці восени, то з приходом наступної осені, тобто за рік, отримайте дуже значний урожай улюблених грибів.

Є бажання бачити гриби, що постійно ростуть, на ділянці і збирати їх – небагато, просто для задоволення? – потрібно настояний грибний розчин просто розлити по саду. Після не перекопувати! Так ми «заразимо» територію саду грибами. І через деякий час не лише милуватимемося красивими білими капелюшками печериць, але й готуватимемо улюблені страви з самостійно вирощених грибів.

Ольга Черноусова, садівник,
ландшафтний дизайнер.

 

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ