Український борщ визнаний нематеріальною культурною спадщиною ЮНЕСКО. З цього приводу в росії трапилася справжня істерика: ще зовсім недавно велика частина світу вважала борщ національною російською стравою, що вкрай обурювало нас, українців.
Розібратися в борщовій суперечці намагаються навіть іноземці. Своє розслідування з цього приводу провів нещодавно оглядач БіБіСі Ендрю Еванс і зробив остаточний висновок, що борщ – страва виключно українського походження.
Зізнаюся, моя особиста війна за борщ почалася значно раніше, ще в дитинстві. Мені було років шість, коли ми з братом відправилися погостювати до своїх московських родичів. За обідом нам налили в тарілку червонуватого кольору суп, назвавши його борщем. На смак він виявився огидним і їсти його я навідріз відмовився, чим вкрай обурив господиню. «Ваших хохляцьких різносолів у нас немає. Так, що нічого вередувати за моїм столом», – сказала вона. Більше я в Москву не їздив. А ось з «російським борщем» зустрічався і пізніше. Вже в студентстві, повертаючись після двомісячної роботи в західносибірській тайзі та потрапивши в перший же ресторан в Тюмені, з голоду замовив борщ. Принесли ту ж капустяну юшку, яка навіть віддалено не нагадувала наш ароматний, пахнучий томатами і часничком борщ. Про це я і сказав офіціантці, на що вона зло пирхнула, а коли забирала повну тарілку зі столу, як би ненавмисно пролила рідину на мої штани.
Еванс повідомляє своїм англійським читачам, що борщ – це ситний суп зазвичай червоного, завдяки буряку, кольору. Він протягом століть був важливою частиною раціону безлічі українців. А ось прабатьківщиною борщу він вважає Стародавній Рим, де простий народ активно вирощував капусту і буряк і варив їх на м’ясному або рибному бульйоні. Вони ж завезли рецепт цієї наваристої страви разом з продуктами на територію, де розташовується сьогодні Україна. Ось ця капустяно-буряково-фракійська юшка і стала «прабатьком» українського борщу.
Українці не вірять в цю історичну версію і пропонують свою: перший борщ стали варити запорізькі козаки, зварганивши суп з усього того, що було під рукою. А борщем назвали, переставивши букви в назві юшки Щерба. Історики і цю версію відкидають, стверджуючи, що борщ був вперше приготований на території Київської Русі ще в XIV столітті. Назва супу утворилася за допомогою кореня «бор» і стародавнього «щ»: перший означає «червоний» і відображає колір страви; другий – наявність в ньому капусти, яку традиційно використовували в щах.
Історики наводять і факти, які свідчать, що борщ був штучно впроваджений в російську кухню в радянські часи. Сталін дав завдання наркому харчопрому Анастасу Мікояну створити «національну радянську кухню». З кожної республіки були відібрані улюблені страви, їх рецепти і були розміщені в кулінарній книзі. Потрапив туди і український борщ. Ендрю Еванс справедливо зауважив особливість: у радянській «книзі про смачну і здорову їжу» після розділу «щі», де описують шість варіацій цієї страви, йдуть три види борщу – просто «борщ», «літній борщ» і «український борщ». За версією Мікояна, звичайний борщ вариться з додаванням м’яса, буряка, капусти, коренеплодів, цибулі, томатної пасти, оцту і цукру, в той час як в українську версію кладуть м’ясо, капусту, картоплю, буряк, томатну пасту, моркву, пастернак, цибулю, копчену свинячу грудку, вершкове масло, оцет і часник, а подають зі сметаною і нарізаною петрушкою. Еванс звертає увагу, що сьогодні український варіант, який у Мікояна підноситься як змінена версія стандартного рецепта, сприймається як справжнісінький борщ. І ніякий інший.
Моя мама готувала борщ так. Спочатку варила бульйон зі свинячих ребер. Кришила солодку капусту, а не ядрену. Дуже важливо для смаку, вважала вона, щоб інша частина інгредієнтів готувалася в окремій сковороді. Їх потрібно розжарити – цибулю, моркву, натертий буряк. Потім додати соняшникову олію і вершкове масло, свіжі помідори або томатну пасту. Моя дружина використовує зараз і різні спеції. А якщо він ще й з пампушками з часниковим соусом…
Таким борщем ми пригощаємо й іноземців, які вже оцінили його достоїнства по заслугах. Наприкінці лютого 2021 року підрозділ CNN «Travel» склав свій рейтинг найкращих супів світу. У список потрапили 20 страв – з Грузії, В’єтнаму, Португалії, Перу, Іспанії та ряду інших країн. Серед них виявився і український борщ, який автори розмістили на 3-му місці! Вище української страви виявився в’єтнамський фо з яловичини і нігерійський суп банга.
Український борщ сьогодні впевнено завойовує не тільки душі іноземців, а й їхні ринки. Молодий підприємець з Первомайська Миколаївської області Ян Островський вже більше трьох років відправляє в торгові мережі Німеччини, Скандинавії, Великобританію, США, Сінгапуру і Об’єднаних Арабських Еміратів концентрований борщ в скляних банках. Попит на нього зростає з кожним роком. Нещодавно і французи зацікавилися цією продукцією, осучаснивши тару – стали продавати такий борщ в реторт-пакетах. Це готовий продукт, який достатньо розігріти – і можна вживати.
Ні, своїм борщем ми нікому не поступимося. З ним пов’язано безліч стародавніх повір’їв і народних традицій. Так, наприклад, у нас борщ часто подають на поминках, вважається, що з парою цього супу відлітає душа покійного. У різних регіонах нерідко проводяться свята і фестивалі борщу. А на футбольному чемпіонаті Євро-2012 гостей фан-зони в Києві вчили цьому мистецтву спеціально найняті кухарі.
Олександр СОЛОМКА.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: