ВЕСНЯНЕ ПРОРОЩУВАННЯ
 ВОЛОСЬКИХ ГОРІХІВ ДЛЯ ПОСАДКИ

Волоський горіх, пророщування
pixabay.com
Реклама

Читати російською мовою

Волоський горіх – цікава і перспективна культура, широко розповсюджена в Україні. Ці високоврожайні дерева із смачними плодами можна побачити майже на кожній присадибній ділянці, дачі, адже їх плоди дуже корисні та довго зберігаються, до того ж їх неважко реалізувати. 

Отже, якщо ми хочемо розширити наші горіхові насадження, то як правильно висіяти плоди, зібрані з кращих дерев або отримані від садівників, які більш професійно цим займаються. Взагалі існує декілька строків посадки горіха. Сьогодні розглянемо весняний, тим паче що вона вже прийшла. 

Спочатку виходимо з того, що ми заздалегідь заготували плоди і заклали їх на зберігання до весни. Важливо саме правильно зберегти, адже це більше 6 місяців, і якщо умови будуть не ті, що треба, плід може стати непридатним до висаджування.

Плоди горіха годиться зберігати в сухому приміщенні при низьких плюсових температурах, близько 5°С (не підходять висока плюсова і низька температури – нижче 0°С, адже це шкодить якості посадкового матеріалу).

Отже, плоди у нас збереглись у належних умовах, але від того, що вони довгий час лежали сухими, то їх відповідно треба розмочити, активізувати на проростання. Висаджений сухий плід матиме низьку схожість.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

Для активізації заносимо плоди в приміщення вже з кімнатною температурою, більше 20°С, і замочуємо. Дуже бажано, щоб вода була дощова або тала: така вода жива, активна і краще стимулюватиме проростання. Висипаємо плоди в лотки, чи інші ємкості в один шар і заливаємо водою кімнатної температури, а можна ще і підігріти, але щоб була не гаряча. І так вони розмокають у нас три доби. Протягом цього часу воду регулярно змінюємо на свіжу, тому що у плодах містяться речовини, які заторможують процеси проростання, а зміною води ми ці речовини вимиваємо. 

Якщо плоди дуже щільні, бажано зробити у них отвір, відламати частину шкаралупи або розвести ножем половинки і вставити сірник, щоб вода зайшла всередину.

У перший день зміна води може бути і 4 рази, це залежить від того, наскільки швидко вода стає коричневою. Як тільки вона скаламутилась, знову міняємо. На другий день може бути 2 зміни води, на третій, можливо, і одного разу вистачить. Через 3 доби воду повністю зливаємо і плоди з «головою» засипаємо зволоженим піском. Я для цього використовую тирсу, бажано перед цим її пропарити. Тирса чи пісок повинні бути заздалегідь занесені в тепло, щоб засипати вже теплим субстратом.

Волоський горіх, пророщування

Засипаємо такі плоди і на найближчі 5 діб основне завдання – це підтримання вологості тирси, яку збризкуємо з розпилювача при підсиханні верхнього шару, або вкриваємо лотки плівкою. Як правило, десь на 5-й день можна зробити першу ревізію плодів. Акуратно розгрібаємо тирсу з одного боку і витягуємо їх, оглядаємо, чи не з’явились корінці. За такий час можуть дати корінці до половини плодів. Ті, що дали корінець, виймаємо і вміщуємо в інший лоток з тирсою, який зразу виносимо в прохолодний підвал, де температура 2-4°С, тобто в умови, при яких корінець перестає рости.

Для чого це робиться? Якщо не винесемо в холод, то корінець може вирости до 10 см, але він надто ніжний і при посадці його буде дуже легко зламати. Аби цього не сталося, плоди відносимо в холод при довжині корінця 0,5-2 см. І так кожні два дні перебираємо і пророслі виносимо у погріб. Через деякий час у нас залишаться плоди, які вже навряд чи проростуть, їх бракуємо.

Відібрані плоди можуть зберігатися до моменту посадки, але не дуже довго. З власного досвіду цей термін складає приблизно 1 тиждень. Якось я занадто рано розпочав замочування, ще наприкінці зими, тож потім мені довелося їх зберігати до посадки близько місяця, внаслідок чого в багатьох горіхів кінчики почорніли, підгнили і я їх просто викинув.

Отже, розраховуємо так, що 3 дні йде на замочку, 5 днів у тирсі та десь до 10 днів на проростання, всього максимум 18 днів. Якщо строк посадки ми визначили середину квітня, то починаємо замочування наприкінці березня. Відразу скажу, що немає сенсу садити рано у березні, бо земля ще холодна і ви нічого не виграєте, плоди лежатимуть до тепла, а в дуже холодній землі можуть і зіпсуватися.

КУПИТИ

У нашому магазині он-лайн версія всього за 10 грн.

До речі, про сходи. Навесні, коли вже не намічається промерзань ґрунту, можна садити неглибоко, десь на 5 см, щоб горіх швидше прижився та пішов у ріст. Якщо земля сухувата, а в наш час і таке може бути, треба канавку для посадки пролити водою і класти корінцем у зволожену землю. Якщо корінь вже великий, то паличкою робимо отвір, щоб він комфортно розмістився у ґрунті. Це практично вся інформація, яка вам потрібна для весняного пророщування, а деталі вже набудете в процесі роботи.

З дерева до столу

Наш плодорозсадник займається вирощуванням як карликових, так і середньорослих волоських горіхів, а також напівкарликових яблунь, груш, великоплідного глоду, лікарського годжі, черешні, вишні, персика, ягідників.

В. В. ПІДБЕРЕЗЬКИЙ, садівник.
Полтавська обл.
Тел.: 098-438-06-30,
050-295-63-66

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ