Той не знає насолоди, хто картоплю не їв…

Тот не знает наслажденья, кто картошку не едал...
Реклама

Читати російською мовою

Своєрідний гімн картоплі, знайомий багатьом з дитинства, просто і нехитро говорить про велику любов до нашого «другого хліба». Прибувши багато років тому з Америки, заселивши наші городи, вона швидко завоювала надзвичайну популярність у народі. Але скільки ж копій було зламано з приводу корисності картоплі (про смакоту не сперечалися). Суцільний крохмаль! – лякали дієтологи і лікарі. Що ще гірше, ніж білий хліб і здобна випічка!

Вистояла улюблена картопля, сьогодні думка про її корисності кардинально змінилося. Корисного в ній дуже багато. І це не тільки крохмаль, але і великий вміст білків, вітамінів, мікроелементів. Картоплі немає рівних за вмістом калію, який, як відомо, життєво необхідний нашим серцю і ниркам.

Дієтологи теж потихеньку заспокоїлися з приводу «картопляних» калорій. Виявляється, тут, якраз, все непогано. У 100 г відвареної картоплі в чистому вигляді, тобто без всіляких харчових добавок, міститься всього 80 ккал. Розрекламовані дієтичні гречка і рис мають в 100 г більше кілокалорій – 110 і 344 відповідно. Звичайно, якщо додавати до картоплі жирні соуси, сметану, вершки, то калорійність буде збільшуватися.

Ніхто не змушує готувати улюблені страви з картоплі «по-спартанськи», без нічого. Щоб отримати максимум смаку і користі від картоплі та при цьому не нашкодити здоров’ю і фігурі, потрібно дотримуватися нескладних правил.

Краще готувати картоплю в шкірці. Саме в ній містяться в більшості своїй корисні речовини. Молоду картоплю ми із задоволенням смакуємо, зварену «в мундирі». Добре варити також і стару, якщо вона не величезних розмірів і не зморщена. Немає такої – очистьте ту, яка є, тільки не зрізайте шкірку товстіше, спробуйте просто зішкребти найбільш загрубілі частини. Потім, звичайно, гарненько треба промити.

Сьогодні можна зустріти в продажу різноманітні сорти картоплі. Купуйте різний – білий, рожевий, жовтий, червоний або навіть фіолетовий. Така різноманітність буде тільки на користь, кожен сорт додасть стравам більше цінних речовин.

Варити картоплю потрібно, поміщаючи її тільки в холодну воду. Не в злегка теплу, не кімнатної температури, а саме в холодну. Так не тільки смачніше, але і корисніше. Не кидайте картоплю в окріп, будуть відбуватися непотрібні метаморфози з крохмалем, який виділяється з неї при варінні – верхні шари картоплі перетравляться, швидко виділяючи клейковину, а середина залишиться сирою. Зверху просто вийде несмачна маса, яка, якщо готувати пюре, буде з грудочками.

Хороша картопля, запечена на деку або в фользі, корисніше і смачніше вареної. А вже, в порівнянні з підсмаженою на сковороді, і поготів. Якщо дуже хочеться похрумтіти смаженою картоплею з рум’яною скоринкою, після смаження відкиньте її на паперовий рушник, щоб пішов зайвий жир.

Щоб пюре не було дуже калорійним і більш різноманітним за смаком, можна додавати в нього інші коренеплоди, наприклад, корінь петрушки, селери, пастернаку – на любителя. Смак поліпшується, навіть можна сказати, облагороджується. Замість вершкового масла додавайте сметану, молоко, наполовину з відваром, в якому варилася картопля. Смак буде відмінний, а калорійність зменшиться. Урізноманітнюють картопляне пюре у вигляді свіжих або сушених трав. Особливо гарні селера і петрушка.

Картопляні напівфабрикати – у вигляді замороженої фрі або порошкового пюре – це зручно, але несмачно і некорисно. Консерванти, різні поліпшувачі, додані для кращого зберігання таких продуктів, користі точно не принесуть.

Якщо дуже любите чіпси, краще зробіть їх самі. Це нескладно: потрібно нарізати картоплю на тонкі кружальця, скропити олією і запекти до хрускоту в духовці та обсипати сіллю. Такі, зроблені своїми руками, будуть корисніше. Хоча ними теж зловживати не варто.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ