Зміст
- Із морквою і цибулею
- Солодкі
- Хрумкі із чорною смородиною
- З горілкою
- Без стерилізації з базиліком
- Без оцту з гірчицею
Щоб огірки були хрусткими, вони мають бути щойно зібрані. Млявий і м’який огірок хрумтіти нізащо не буде. А в банку кладуть листя дуба або шматочки його кори. Якщо переборщити із ароматним часником, можна втратити хрумтючість огірків. Перед консервуванням огірки залити холодною водою. До речі, це ще й виведе 15% нітратів. Хрусткі огірки вийдуть, якщо додати листочки вишні, хрону, зонтики кропу, смородини, очерету. Підбирати варто плоди довжиною 7-12 см.
Із морквою і цибулею
Такі огірки мають пікантний смак.
- Для трилітрової банки потрібні такі інгредієнти:
- огірки невеликого розміру
- 1 цибулина
- половина морквини (нарізана кружальцями)
- 2-3 зонтики кропу
- 6 горошин чорного перцю
- 2-3 лаврових листка
- 1 ст. ложка оцтової есенції 70%.
- Для маринаду:
- 2 л води
- 2 ст. ложки солі (з гіркою)
- 4 ст. ложки цукру (без гірки).
Маринад потрібно приготувати з води, солі та цукру, дати йому закипіти й охолодити. На дно банок спочатку покласти кружальця моркви і цибулі, потім – щільно укласти огірки. Маринад розлити по банкам, додати оцет. Банки прикрити кришками і стерилізувати у великій каструлі протягом 10 хвилин після закипання в ній води. Потім банки закрутити кришками, залишити охолоджуватися.
Солодкі
Це хрусткі огірки із солодко-гострим смаком.
Інгредієнти для літрової банки:
- 600 г огірків
- 6-7 кружалець моркви
- 0,5 л води
- 1 листок хріну (або 2 кільця кореня)
- 2 зубчики часнику
- 3-4 горошини духмяного перцю
- 5-7 горошин чорного перцю
- 1 шматочок пекучого перцю
- 2 лаврових листка
- 2 шт. гвоздики
- 1 зонтик кропу
- 5 ч. ложок цукру
- 1 ст. ложка солі
- 4 ст. ложки 9%-вого оцту.
(Якщо брати 3-літрову банку, зазначені інгредієнти збільшити втричі).
Доки огірки замочені, готується маринад: у каструлю з водою додати цукор, сіль, оцет. На середньому вогні довести його до кипіння.
На дно стерилізованих банок викласти перець горошком і духмяний, кілечка хрону, гвоздику, лавровий лист, часник. Потім щільно наповнити банки огірками. У вільний простір закласти кільця моркви, зверху покласти зонтик кропу. Розлити у банки киплячий маринад. Щоб скло не тріснуло, робити це бажано по встромленій у банку столовій ложці.
Банки із заготівлями слід простерилізувати. Накрити їх кришками і поставити у каструлю з теплою водою – її має бути стільки, щоб вона на 3-5 см не діставала горлечка банки. На дно попередньо треба покласти рушник – скляні банки можуть не витримати гарячого металу. Каструля з банками має закипати на слабкому вогні. Час кипіння – 5 хвилин. Після цього банки дістати, закрутити і перевернути.
Хрумкі із чорною смородиною
- Інгредієнти на трилітрову банку:
- 1,5 кг огірків
- 200 г чорної смородини
- 1 корінь хрону
- 6-8 листків смородини
- зелень кропу, петрушки.
- Для маринаду потрібно:
- 1 л води
- 1 ст. ложка солі
- 2 ст. ложки цукру
- 1 ст. ложка 9%-вого оцту.
На дно стерилізованої банки викласти половину зелені, потім огірки. Всипати смородину, залити киплячим маринадом. Зверху викласти смородинове листя і зелень, що залишилася. Накрити кришкою і стерилізувати 35 хвилин. Потім банки закрутити.
З горілкою
Цікаве поєднання складових придасть огіркам хрумкості, пікантності і неповторного смаку.
- Для трилітрової банки інгредієнтів потрібно:
- невеликі огірки
- 1,5 л води
- 50 мл горілки
- 100 г солі
- 1 гострий перець
- 1 корінь хрону
- 4 зубчики часнику
- листя хрону,
- листя дубу,
- листя вишні,
- гілочки кропу.
Помиті огірки замочити у холодній воді. У банки покласти листя, кріп, часник подрібнений корінь хрону, огірки та додати сіль. Вміст банок залити холодною водою і прикрити кришками. Огірки мають закваситися. Для цього їх поміщають у тепле темне приміщення на 2 дні. Утворений розсіл злити у велику каструлю і поставити кип’ятити. У кожну банку додати горілку, потім – гарячий розсіл. Банки закрутити і перевернути догори дном, через кілька днів відправити на полиці погребу.
Без стерилізації з базиліком
Є категорія господинь, які консервують огірки більш простим та швидким способом – зовсім без стерилізації. Рецепт призначений для 1,5-літрових банок, у кожну з яких буде наливатися близько 700 мл води.
- огірки невеликі
- 40 г оцту
- 30 г цукру
- 30 г солі
- 2-3 зубчики часнику
- чорний перець горошком,
- лаврове листя,
- кроп – за смаком.
Для хрумкості додати листя вишні, смородини, хрону.
Поставити воду для закипання. У вимиті банки покласти зелень, часник і перець, помиті огірки. Банки залити окропом, накрити кришками і залишити на 15 хвилин. Потім воду злити в каструлю, ще раз її прокип’ятити. Поки закипатиме вода, у банки додати інші інгредієнти (оцет, цукор, сіль). Після закипання води залити нею огірки і закрити металевими кришками та поставити догори дном вихолоняти.
Без оцту з гірчицею
Чимало господинь надають перевагу заготівлям огірків з лимонною кислотою без оцту. Мовляв, так менше шкоди шлунку. Гірчиця придасть огіркам міцності та особливого смаку. Кількість інгредієнтів розрахована на 1,5 л банку. Для таких хрустких огірків знадобляться:
- огірки
- зонтики кропу (порізані)
- насіння гірчиці – 0,5 ч. ложки
- часник – 3-4 зубці (нарізані пластинками)
- перець духмяний горошком – 5 шт.
- суміш чорного і білого перцю горошком – 1/2 ч. ложки
- лавровий лист,
- сіль,
- цукор,
- лимонна кислота.
На кілька годин помиті огірки слід замочити у холодній воді, повідрізати хвостики. У стерилізовані банки укласти спеції, потім – щільно огірки. Після цього залити їх окропом до верху і залишити на 15 хвилин. Потім з кожної банки воду злити у велику каструлю і приготувати розсіл: на 1 л злитої рідини – 2 ст. ложки солі крупного помелу і 2 ст. ложки цукру. Розсіл кип’ятити протягом 12 хвилин, регулярно знімаючи піну. Тоді залити ним огірки і в кожну банку додати 1 ч. ложку лимонної кислоти. Банки законсервувати і перевернути догори дном.
Важливо знати, що у цьому випадку накривати покривалом банки з огірками не слід. Адже один із секретів хрумких огірків – швидке охолодження маринаду.
Віта КОНОВАЛЕНКО.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Кролятина на столі
- Квіти кабачка – це смачно! Чим здивувати домашніх
- Соління помідорів на всі смаки за кращими рецептами
- Домашній квас