Наші барвники — натуральні

Наши красители - натуральные
Реклама

Читати російською мовою

Сьогодні більшість із нас, готуючи смаколики до Великодня, поспішають на ринки або в магазини за фарбою для крашанок. Тим часом на Поліссі і понині використовують для цього звичайні овочі, ягоди, спеції або ж навіть квіти.

«Такі натуральні барвники використовували ще наші предки, – розповідає Надія Хмелюк, жителька селища міського типу Лугини, що на Житомирщині. – Адже вони природні, тобто не завдадуть ніякої шкоди для нашого організму, а також є на кухні практично кожної господині. Або ж вартують недорого і їх можна придбати на ринку чи в магазині. А ще вони нададуть крашанкам гарного, рівномірного кольору.

До речі, традиція фарбування яєць була на теренах сьогоднішньої України задовго до хрещення Русі князем Володимиром. Тоді яйця фарбували на честь бога сонця Ярила і дарували їх тим людям, яких любили, поважали і яким бажали здоров’я та гарного урожаю. З приходом християнства яйця почали фарбувати до Великодня.

Найбільш популярним серед природних барвників, які використовують для фарбування крашанок, є настій лушпиння з цибулі. Для його приготування потрібно покласти лушпиння у посудину, настояти протягом доби, а тоді довести до кипіння. Яйця, відібрані для фарбування, раджу помити у теплій воді, в яку попередньо додаю 3 ст. ложки оцту. Саме він допомагає гарно очистити шкаралупку яєць, завдяки чому вони краще фарбуватимуться і колір буде рівномірний.

Тоді опускаю яйця у настій лушпиння і варю декілька хвилин. Якщо варити менше, то крашанки матимуть світло-коричневий, бурштиновий колір, а коли трішки довше, то вони стануть червоними.

Частину крашанок фарбуємо у зелений колір. Для цього варимо їх у відварі шпинату. Якщо гарячі, щойно зварені яйця покласти на 10 хвилин у свіжий сік столового буряка, то матимемо крашанки гарного рожевого кольору. Останніми роками обов’язково готуємо крашанки ніжно-золотистого кольору. Для цього яйця варимо у відварі, який готуємо з 1 л води і трьох столових ложок куркуми».

Легко приготувати сині крашанки – потрібно у 1 л холодної води покласти пригорщу пошаткованої червонокачанної капусти і додати 6 ст. ложок оцту. Довести до кипіння і варити. У відварі щавлю готують крашанки ніжного салатового кольору. А ось для фіолетових знадобиться чорниця – достатньо розварити пакетик із замороженими ягодами і опустити варені яйця, за півгодини вони набудуть ніжно-бузкового або фіолетового кольорів. Як варіант можна залити квіти фіалок гарячою водою і залишити на ніч. А вранці довести до кипіння і варити крашанки, які стануть ніжно-фіолетовими. Крашанки помаранчевого кольору можна отримати завдяки настою із паприки. Для цього 4 ст. ложки паприки потрібно залили 1 склянкою води, довести до кипіння і кип’ятити в закритій посудині протягом 20 хвилин. А тоді покласти у відвар варені яйця. А для того, аби крашанки стали «шоколадними», потрібно приготувати дуже міцний розчин кави і додати трішки оцту. Варити протягом 5 хвилин. За цей час яйця з білою шкаралупою набувають жовто-коричневого відтінку, а яйця з бежевою шкаралупкою стають «шоколадними».

«До речі, крашанки можна приготувати із оригінальними візерунками, – каже господиня. – Приміром, щоб отримати яйця з крапочками, потрібно на мить опустити сире яйце у воду, а тоді обваляти у сухому рисі. Загорнути у марлю і міцно зав’язати, аби зернятка рису прилипли до шкаралупки. Тоді варити у цибулевому відварі, остудити і зняти марлю.

Крашанки із смужками можна отримати, якщо яйця попередньо обмотати резинкою, а тоді зварити у настої бажаного кольору. Цікавий вигляд мають «мармурові» крашанки. Потрібно сирі яйця занурити у воду, а тоді загорнути у цибулеве лушпиння і обв’язати шматком бавовняної тканини. Зварити, зняти тканину і опустити у холодну воду, аби крашанки охололи.

Також цікавий візерунок нададуть листочки петрушки, кропу, кропиви, кімнатних або інших рослин. Мокрий листочок потрібно прикласти до шкаралупки і туго зав’язати шматком капрону із жіночих колготок. Опустити у відвар і варити до готовності. Такі крашанки мені подобаються найбільше, бо ж візерунок на них хоча й простий, однак натуральний і дуже красивий.

Зварені крашанки спершу кладу у посудину з холодною водою, а тоді викладаю на рушник, де вони висихають. І лише після цього починаю наводити глянець, як казала моя бабуся. Для цього змочую шматочок ватки у рослинній олії і гарненько обтираю крашанки. Завдяки цьому колір стає більш яскравішим, а самі крашанки набувають тонкого, привабливого блиску».

Олеся АНТОНЕНКО.

Секрети від господині:


  1. Яйця потрібно опустити на 10 хвилин у теплу воду, а тоді перекласти у гарячий настій і варити до готовності. Завдяки цьому шкаралупка на яйцях не потріскається, як це нерідко буває, коли яйця з холодильника або комори кладуть відразу у кип’яток.
  2. Для того, аби крашанки мали рівномірне забарвлення, потрібно перед фарбуванням помити їх і протерти спиртовим розчином. Це допоможе краще очистити шкаралупку і, відповідно, забарвлення буде рівномірним і красивим.
  3. Згідно із церковною традицією, крашанки фарбують у «чистий четвер». А в неділю вітають рідних із святом і дарують одні одним крашанки.
  4. Якщо яйця куплені в магазині, то не варто перейматися через штамп, який ставлять на шкаралупці окремі виробники – в гарячій воді він зникне.
  5. Рослинна олія, якою обтирають крашанки, збільшить термін їх зберігання. А все тому, що жир, потрапляючи у мікротріщинки, які є на шкаралупці, герметизує їх і таким чином унеможливлює доступ кисню.
  6. Цибулиння є бактерицидним засобом, і чим більше покласти його у посудину, тим яскравіший колір матимуть крашанки.
  7. Для того, аби крашанки легше очищувалися, їх потрібно охолоджувати у дуже холодній, крижаній воді.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ