Морепродукти: користь і приготування

0
508
Морепродукты: польза и приготовление
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Харчова цінність
  2. Технологія приготування

Користь морепродуктів для здоров’я беззаперечна. Це неабияке джерело високоякісного білка, поліненасичених жирних кислот, які знижують рівень холестерину в крові та допомагають запобігти хворобам серця і судин, а також судин головного мозку. Дари моря багаті на вітаміни А, В, D, Е та мікроелементи: йод, залізо, цинк, фосфор, калій, селен, магній, кальцій. Аби забезпечити організм добовою нормою йоду, треба вжити на день 50 г будь-яких морепродуктів. Це допоможе уникнути захворювання щитовидної залози.

Регулярне вживання морських делікатесів заспокоїть нервову систему та підвищить стійкість до стресів. Адже магній, яким багаті дари моря, знімає дратівливість, стан тривоги, допомагає боротися із безсонням, доповнює вітамін групи В, нестача якого призводить до емоційних перевантажень, проявів поганого настрою, хвилювань.

Харчова цінність

Морська капуста корисна при захворюванні щитовидної залози, нирок. Цей продукт рекомендовано вживати тим, у кого порушений обмін речовин та є серцево-судинні захворювання. У морській капусті є речовини, які запобігають утворенню тромбів. Це природний ентеросорбент, який легко виводить токсини з організму.

Устриці містять вітамін D, який сприяє зміцненню кісток. Продукт цінний для бездоганної роботи мозку та є найкращою профілактикою атеросклерозу судин. Вміст антиоксидантних речовин сприяє омолодженню організму та профілактиці ракових захворювань. Устриці багаті на цинк, через нестачу якого знижується імунітет.

Мідії насичені великою кількістю селену, який допомагає протистояти раковим захворюванням. Їх високоякісний білок позитивно впливає на роботу печінки. Вживання мідій значно покращує роботу мозку та повертає гостроту зору. Цей продукт вважається гарним засобом для профілактики артриту. Мідії відрізняються підвищеним вмістом заліза, тому особливо цінні в період авітамінозу, загальної втоми.

Кальмари сприяють виділенню травних соків, покращенню роботи шлунково-кишкового тракту та поліпшенню апетиту. М’ясо кальмара захищає від інсульту, інфаркту міокарда, гіпертонічної хвороби, атеросклерозу. Регулярне вживання цього морепродукту сприяє виведенню солей важких металів з організму людини. Кальмар має антисклеротичну дію та добре поліпшує пам’ять і розумові здібності.

Невелика порція креветок може забезпечити добову потребу дорослої людини в компонентах, які необхідні для нормального функціонування організму. Цей морепродукт містить майже у 50 разів більше важливих мікрокомпонентів, ніж звичайне м’ясо. Креветки корисні тим, хто страждає від анемії. Завдяки високому вмісту вітаміну С вони не лише підвищують імунітет, а й стабілізують гормональний фон, відновлюють обмін речовин.

Краби багаті на ніацин, який відмінно регулює вміст холестерину в крові. Крабове м’ясо сприяє покращенню засвоюваності інших вітамінів. Вживання цього морепродукту запобігає ранньому старінню шкіри, благотворно впливає на артеріальний тиск. М’ясо краба корисне при порушенні метаболізму, синдромі хронічної втоми. У цьому морському делікатесі багато селену, який вважається природним антигістамінним засобом. Тяжкість загострень і частота алергічних захворювань значно знижується.

Сучасні дієтологи рекомендують включити у свою дієту морепродукти. Вони легко і швидко засвоюються та незамінні для бажаючих схуднути. Ці дари моря практично не містять жиру і холестерину. Мабуть, жоден продукт не може похвалитися такою величезною кількістю елементів при мінімумі калорій.

Технологія приготування

Щоб приготувати морську капусту, її беруть у сухому вигляді, мокра вже замаринована. Вибирати напівфабрикат варто у вигляді довгих смужок, бо з сильно подрібненої в результаті вийде темна маса.

Суху капусту слід залити звичайною питною водою у пропорції 1:8 і залишити для набухання не менше ніж на 10 годин. Потім відкинути капусту на друшляк або сито і промити проточною водою. Опустити ламінарію в каструлю з киплячою водою, варити 15-20 хв. Вийняти й викласти на друшляк, щоб стекла рідина, залишити до повного охолодження, потім скласти у контейнер з кришкою та поставити у холодильник. Така ламінарія є складовою багатьох рецептів – найчастіше салатів, перших страв.

Устриці корисно вживати сирими, але їх коптять, смажать, тушкують, маринують, запікають. Та найчастіше готують на пару. Насамперед треба дуже ретельно промити раковини проточною водою. Потім делікатес в друшляку встановлюють над киплячою водою на 10 хв. За цей час більша їх частина має розкритися. Ті, які не розкрилися, не варто вживати в їжу.

Щоб зварені кальмари були ніжними й з особливим смаком, у каструлі треба довести до кипіння 2 л води, покласти лавровий лист, перець-горошок, сіль за смаком, прокип’ятити все це 5 хв. Потім по одному кальмару опускати у воду на 10 секунд і доставати шумівкою. Зварені кальмари їдять як самостійну страву, фарширують, а також додають до тушкованої капусти, овочів, у плов, супи, до різних закусок.

Правильно приготоване м’ясо креветки м’яке, ніжне і соковите. Чистити креветки не потрібно. У великій каструлі закип’ятити воду, додати 1 ч. ложку солі. На власний смак можна додати у воду будь-які спеції. Щоб м’ясо тануло в роті, його у жодному випадку не можна переварити. Атлантична маленька креветка вариться близько 2-х хвилин. Великі сорти креветок – Королівські і Тигрові – не більше 3-х хвилин.

На кожного вареного краба потрібен 1 л води. У каструлю для трьох крабів слід налити 3 л води, додати 2 ст. ложки морської солі. Покласти крабів у киплячу воду та варити на малому вогні. Цей делікатес готують залежно від ваги. Великий краб вагою близько 1 кг вариться 15-20 хв., маленький краб (500 г і менше) – 8-
10 хв. Яскраво-оранжевий панцир свідчить про те, що краби готові до споживання.

Готувати морепродукти бажано у день їх придбання.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

Веббанер Хозяин Укрпошта
Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ