Зміст
Черешню знають і люблять всі. Але як ми її їмо зазвичай? Жменькою в рот – і все. Але з неї можна приготувати сезонні десерти, які не поступляться за смаком виробам професійних кондитерів, та іншу смакоту.
Шоколадний клафуті
300 мл молока • 1 склянка черешні (чорної) • 120 г цукру • 80 г
борошна • 50 г какао-порошку
• 3 яйця • цедра лимона (за бажанням) • щіпка солі • 2 ч. ложки цукрової пудри • 1 ч. ложка м’якого вершкового масла (для змазування форми).
Черешню вимийте, обсушіть паперовими рушниками і видаліть кісточки. Потім покладіть у друшляк, щоб стікав сік, що виділяється. У глибокому посуді добре збийте яйця з цукром і сіллю. В цей час можна (при бажанні) додати цедру одного лимона. Борошно з’єднайте з какао і просійте через сито. По частинах введіть у яйця з цукром і знову добре збийте. Молоко вводьте поступово, продовжуючи збивати на середній швидкості міксером. Готове тісто буде дуже рідким і нагадуватиме тісто для млинців. Форму для випікання змастіть вершковим маслом (дно і боки) і рівномірно в ній розкладіть черешню. Акуратно залийте її тістом. Ягоди при цьому спливуть. Випікайте в розігрітій до 180-200°С духовці приблизно 45-50 хвилин. Готовність перевіряйте шпажкою. Остудіть пиріг у формі та ще теплим витягніть з неї на блюдо.

Тісто може при випічці «прикипіти» до стінки форми, тому скористайтеся ножем для відділення країв від форми. Повністю остиглий клафуті присипте цукровою пудрою через маленьке ситечко і прикрасьте свіжою черешнею (за бажанням).
Листковий пиріг
3 листа листкового бездріжджового тіста • 500 г черешні (чорна) • 3 ст. ложки цукру • 3 ч. ложки картопляного крохмалю • 1 яйце для змазування.
Розморозьте тісто. Яйце розділіть на білок і жовток. Черешню вимийте і видаліть кісточки. Відправте черешню в глибокий посуд, додайте цукор і крохмаль. Добре перемішайте. Черешня дасть сік. Листкове тісто розкачайте і викладіть двома листами форму для запікання (дивіться за розміром форми). Начинку разом з соком, що виділився, рівномірно розподіліть по поверхні тіста. Краї тіста трохи загніть (злегка як би накладіть на начинку) і змастіть білком. З третього листа тіста наріжте смужки і розкладіть їх у вигляді решітки на пирозі. По краю пирога викладіть смужки тіста, прикриваючи краї решітки). Решітку і окантовку змастіть жовтком. Випікайте в розігрітій до 180-200°С духовці до золотистого кольору.

Якщо начинка трохи підніметься, то можна проткнути ножем. Розрізати пиріг можна тільки холодним. При повному охолодженні сік черешні в з’єднанні з крохмалем повністю застигне.
Готовий охолоджений пиріг прикрасьте цукровою пудрою.
Сорбет
500 г черешні • 200 мл молока
• 150 г цукру • сік 1 лимона.
У каструлі влийте молоко і всипте цукор. Черешню вимийте і очистьте від кісточок. Після цього відправте ягоди в каструлю до молока з цукром, поставте на повільний вогонь і прогрійте при постійному помішуванні до повного розчинення цукру. Каструлю зніміть з печі і дайте масі трохи охолонути. Влийте лимонний сік.

Кількість лимонного соку беріть на свій смак. Для цього можна його вливати по частинах при збиванні в блендері.
Масу збийте в блендері до однорідності. Перелийте суміш в контейнер і відправте в морозилку на 2 години. Потім акуратно перемішайте виделкою, щоб роздрібнити кристали і знову відправте в морозилку на 2 години. Повторіть процедуру ще раз. В цілому у вас заготівля проведе в морозилці 6 годин. Готовий десерт подавайте в келихах.
Холодний суп
1 кг черешні • 1 склянка цукру • 2 палички кориці • 1 ч. ложка кукурудзяного крохмалю.
Черешню вимийте, обсушіть, зніміть хвостики і видаліть кісточки. Після цього складіть ягоди в сотейник і засипте цукром. Перемішайте, залиште на 2 години. Поставте отриману суміш на середній вогонь, залийте 1 л холодної води, додайте палички кориці та доведіть до кипіння. Варіть на дуже слабкому вогні під кришкою 10 хвилин при помішуванні. Потім відберіть шумівкою приблизно третину ягід і корицю. Іншу масу в каструлі збийте блендером до однорідності. Знову доведіть до кипіння, додайте кукурудзяний крохмаль, змішаний з 1 ст. ложкою холодної води, і проваріть 1 хвилину, помішуючи віничком. Цілі ягоди поверніть у суп.

Охолодіть повністю. Подавайте зі збитими вершками.
Йогуртовий смузі з полуницею і черешнею
1,5 склянки черешні • 0,5 склянки полуниці • 0,5 склянки яблучного соку • 0,5 склянки натурального йогурту • 1 ч. ложка меду.

Черешню і полуницю вимийте. Черешню очистьте від кісточок і плодоніжок. У полуниці видаліть «хвостики» і розріжте ягоди навпіл або на кілька частин. Підготовлені фрукти відправте в морозилку на 2-3 години. Після цього в блендері збийте всі інгредієнти до однорідності. Подавайте відразу.
Молочно-ягідний коктейль
0,5 кг черешні • 1,5 л молока• цукор – за смаком.

У черешні видаліть кісточки. Відправте черешню і цукор в блендер і добре збийте. Влийте молоко і ще раз збийте. Напій подавайте у високих склянках, прикрасивши цілою черешенькою.
Ірина СЕЛЮТІНА.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: