Домашній квас

Домашний квас
Реклама

Читати російською мовою

Зміст

  1. Хлібний квас з дріжджами
  2. Із житнього хліба без дріжджів
  3. Білий
  4. Яблучний
  5. Малиновий
  6. Лимонний
  7. На сироватці
  8. Квас на молоці
  9. Квас можна пити не всім
  10. Незайві поради

Це один з найдавніших і найбільш популярних слов’янських напоїв. Його пили всі, починаючи від селян, закінчуючи князями й імператорами. Квас впродовж багатьох століть не лише придає бадьорості, а й чудово втамовує спрагу у спекотній літній день. Колись селяни, йдучи на поле, обов’язково брали цей напій із собою, бо знали, що він освіжить, зніме втому, відновить сили й допоможе уникнути зневоднення організму.

Хлібний квас з дріжджами

Для його приготування потрібно сильно обсмажити сухарі – щоб вони аж трішки підгоріли. Покласти їх у трилітрову банку. У теплій воді розвести 3 г сухих або 10 г живих дріжджів. У банку з сухарями налити приготовлену воду, а потім – розведені дріжджі і 3 ст. ложки цукру. Банку накрити чистою марлею і поставити у тепле місце. Приблизно через два дні бродіння закінчиться, бульбашки зникнуть, хліб спливе. Його потрібно дістати, квас процідити, розлити у пляшки та поставити у холодильник.

Із житнього хліба без дріжджів

На 3 л квасу знадобляться:

  • 200 г сухарів житнього хліба
  • 10 ст. ложок цукру.

Хліб нарізати шматочками, підсушити, не доводячи до смаження. Воду закип’ятити і охолодити. Сухарі скласти у трилітрову банку, насипати цукор і залити водою, не доливаючи до верху 5 см. Для кращого бродіння можна додати трохи родзинок. Накрити банку марлею, складеною у кілька шарів, і поставити на 3 дні у тепле місце. На поверхні має з’явитися піна, яка свідчить про те, що пішов процес бродіння.

Через 3 дні вміст банки процідити через кілька шарів марлі. Додати трохи цукру за смаком і розлити у пляшки трішки не до краю, щільно закрити кришками. Поставити в темне місце на 6 годин. Через кожну годину потрібно відкручувати кришку і випускати газ. Після цього квас поставити у холодильник.

Білий

Це не зовсім звичний, але смачний та поживний напій. Для його приготування потрібні:

  • 300 г житнього борошна
  • 3 л води
  • 100 г меду
  • 100 г цукру
  • родзинки – за смаком.

Житнє борошно залити трьома літрами окропу. Розколочувати, доки не зникнуть усі грудочки. Як суміш стане однорідною, додати цукор і мед, а коли охолоне до 35°С – додати родзинки і шматочки житнього хліба. Квас накрити кришкою і залишити на 1,5 доби.

Якщо з’явиться багато піни, квас потрібно процідити, розлити у пляшки, закупорити і поставити у прохолодне місце.

Яблучний

  • 1 кг яблук
  • 2 л води
  • 200 г цукру
  • 1 ч. ложка дріжджів.

Вимиті яблука очисти від шкірки, вирізати серцевину та нарізати невеликим кубиками. Скласти у каструлю, залити окропом і варити 5 хвилин, трохи охолодити. У теплому відварі розчинити дріжджі та цукор, добре перемішати, залишити в теплі на 12 годин. Розлити в пляшки і поставити у холод.

Для пікантності у будь-який плодовий квас можна додати корицю, м’яту, імбир, гвоздику, кардамон.

Малиновий

  • 800 г малини
  • 250 г цукру
  • 4 л води
  • 25 г дріжджів
  • 3 г лимонної кислоти.

Промиті ягоди злегка розім’яти, залити гарячою вдою, довести до кипіння, настоювати 2-3 години, процідити, додати дріжджі, які розведені теплою перевареною водою. Додати цукор, лимонну кислоту та поставити на бродіння в тепле місце.

Лимонний

  • 10 л води
  • 1 лимон
  • 600 г цукру
  • 100 г дріжджів
  • 100 г родзинок.

Воду закип’ятити і дати їй трохи охолонути, тим часом лимон подрібнити зі шкіркою в блендері чи на м’ясорубці. У воду покласти лимон, цукор, родзинки, дріжджі – настояти 2-3 години. Після цього квас потрібно процідити, розлити по пляшках (не доливаючи до верху) і поставити в холодне місце на 10 годин.

На сироватці

  • 5 л молочної сироватки
  • 1 стакан цукру
  • 50 г дріжджів.

Сироватку нагріти до температури не більше 40°С та розчинити в ній цукор і дріжджі. Настоювати у теплому темному місці впродовж 6 годин. Перед вживанням охолодити. За бажанням можна у молочний квас додати меду.

Квас на молоці

  • 2,5 л нежирного молока
  • 100 г цукру
  • 50 г дріжджів.

Закип’ятити молоко з цукром, охолодити до кімнатної температури, додати дріжджі, розведені в невеликій кількості теплої води. Залишити суміш у теплому місці на 10-12 годин. Потім розлити по пляшках та щільно закупорити. Зберігати у прохолодному місці.

Це далеко не всі варіанти приготування квасу, а лише найбільш популярні. Адже ще його готують із ревеню, груш, смородини, буряка, вареної моркви, із м’ятою, кмином, а є ще навіть кавовий і березовий кваси.

Квас можна пити не всім

Не потрібно вживати цей напій тим, хто потерпає від цирозу печінки та гастриту, а також від алергії на злаки та дріжджі. Не варто пити квас при гіпертонії. У великих кількостях він шкідливий вагітним та малим дітям, бо квас є продуктом бродіння, а значить, в ньому міститься алкоголь.

Віта КОНОВАЛЕНКО.

Незайві поради


  • Хліб для квасу можна брати будь-який і навіть зачерствілий, але тільки житній придасть напою гарного насиченого кольору.
  • Дріжджі не можна розводити і додавати у гарячу воду – від окропу руйнуються ферменти, які забезпечують реакцію бродіння квасу. Найкраще, коли продукт буде охолодженим до ледь відчутного приємного тепла.
  • Якщо ви любите квас із більш різким смаком, потримати його в теплі можна трішки довше.
  • Алюмінієвий посуд окислюється, тому для приготування квасу найкраще підійде емальований або скляний.
  • Вода є одним із головних інгредієнтів квасу. Обов’язково слід використовувати кип’ячену воду. Правильний квас вийде, якщо дріжджі будуть не просто свіжими, а найсвіжішими.

Купуйте електронні версії наших нових видань

Що дає підписка на оновлення нашого сайту

Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram

Також читати:

Оставьте ответ