Зміст
- Хлібний квас з дріжджами
- Із житнього хліба без дріжджів
- Білий
- Яблучний
- Малиновий
- Лимонний
- На сироватці
- Квас на молоці
- Квас можна пити не всім
- Незайві поради
Це один з найдавніших і найбільш популярних слов’янських напоїв. Його пили всі, починаючи від селян, закінчуючи князями й імператорами. Квас впродовж багатьох століть не лише придає бадьорості, а й чудово втамовує спрагу у спекотній літній день. Колись селяни, йдучи на поле, обов’язково брали цей напій із собою, бо знали, що він освіжить, зніме втому, відновить сили й допоможе уникнути зневоднення організму.
Хлібний квас з дріжджами
Для його приготування потрібно сильно обсмажити сухарі – щоб вони аж трішки підгоріли. Покласти їх у трилітрову банку. У теплій воді розвести 3 г сухих або 10 г живих дріжджів. У банку з сухарями налити приготовлену воду, а потім – розведені дріжджі і 3 ст. ложки цукру. Банку накрити чистою марлею і поставити у тепле місце. Приблизно через два дні бродіння закінчиться, бульбашки зникнуть, хліб спливе. Його потрібно дістати, квас процідити, розлити у пляшки та поставити у холодильник.
Із житнього хліба без дріжджів
На 3 л квасу знадобляться:
- 200 г сухарів житнього хліба
- 10 ст. ложок цукру.
Хліб нарізати шматочками, підсушити, не доводячи до смаження. Воду закип’ятити і охолодити. Сухарі скласти у трилітрову банку, насипати цукор і залити водою, не доливаючи до верху 5 см. Для кращого бродіння можна додати трохи родзинок. Накрити банку марлею, складеною у кілька шарів, і поставити на 3 дні у тепле місце. На поверхні має з’явитися піна, яка свідчить про те, що пішов процес бродіння.
Через 3 дні вміст банки процідити через кілька шарів марлі. Додати трохи цукру за смаком і розлити у пляшки трішки не до краю, щільно закрити кришками. Поставити в темне місце на 6 годин. Через кожну годину потрібно відкручувати кришку і випускати газ. Після цього квас поставити у холодильник.
Білий
Це не зовсім звичний, але смачний та поживний напій. Для його приготування потрібні:
- 300 г житнього борошна
- 3 л води
- 100 г меду
- 100 г цукру
- родзинки – за смаком.
Житнє борошно залити трьома літрами окропу. Розколочувати, доки не зникнуть усі грудочки. Як суміш стане однорідною, додати цукор і мед, а коли охолоне до 35°С – додати родзинки і шматочки житнього хліба. Квас накрити кришкою і залишити на 1,5 доби.
Якщо з’явиться багато піни, квас потрібно процідити, розлити у пляшки, закупорити і поставити у прохолодне місце.
Яблучний
- 1 кг яблук
- 2 л води
- 200 г цукру
- 1 ч. ложка дріжджів.
Вимиті яблука очисти від шкірки, вирізати серцевину та нарізати невеликим кубиками. Скласти у каструлю, залити окропом і варити 5 хвилин, трохи охолодити. У теплому відварі розчинити дріжджі та цукор, добре перемішати, залишити в теплі на 12 годин. Розлити в пляшки і поставити у холод.
Для пікантності у будь-який плодовий квас можна додати корицю, м’яту, імбир, гвоздику, кардамон.
Малиновий
- 800 г малини
- 250 г цукру
- 4 л води
- 25 г дріжджів
- 3 г лимонної кислоти.
Промиті ягоди злегка розім’яти, залити гарячою вдою, довести до кипіння, настоювати 2-3 години, процідити, додати дріжджі, які розведені теплою перевареною водою. Додати цукор, лимонну кислоту та поставити на бродіння в тепле місце.
Лимонний
- 10 л води
- 1 лимон
- 600 г цукру
- 100 г дріжджів
- 100 г родзинок.
Воду закип’ятити і дати їй трохи охолонути, тим часом лимон подрібнити зі шкіркою в блендері чи на м’ясорубці. У воду покласти лимон, цукор, родзинки, дріжджі – настояти 2-3 години. Після цього квас потрібно процідити, розлити по пляшках (не доливаючи до верху) і поставити в холодне місце на 10 годин.
На сироватці
- 5 л молочної сироватки
- 1 стакан цукру
- 50 г дріжджів.
Сироватку нагріти до температури не більше 40°С та розчинити в ній цукор і дріжджі. Настоювати у теплому темному місці впродовж 6 годин. Перед вживанням охолодити. За бажанням можна у молочний квас додати меду.
Квас на молоці
- 2,5 л нежирного молока
- 100 г цукру
- 50 г дріжджів.
Закип’ятити молоко з цукром, охолодити до кімнатної температури, додати дріжджі, розведені в невеликій кількості теплої води. Залишити суміш у теплому місці на 10-12 годин. Потім розлити по пляшках та щільно закупорити. Зберігати у прохолодному місці.
Це далеко не всі варіанти приготування квасу, а лише найбільш популярні. Адже ще його готують із ревеню, груш, смородини, буряка, вареної моркви, із м’ятою, кмином, а є ще навіть кавовий і березовий кваси.
Квас можна пити не всім
Не потрібно вживати цей напій тим, хто потерпає від цирозу печінки та гастриту, а також від алергії на злаки та дріжджі. Не варто пити квас при гіпертонії. У великих кількостях він шкідливий вагітним та малим дітям, бо квас є продуктом бродіння, а значить, в ньому міститься алкоголь.
Віта КОНОВАЛЕНКО.
Незайві поради
- Хліб для квасу можна брати будь-який і навіть зачерствілий, але тільки житній придасть напою гарного насиченого кольору.
- Дріжджі не можна розводити і додавати у гарячу воду – від окропу руйнуються ферменти, які забезпечують реакцію бродіння квасу. Найкраще, коли продукт буде охолодженим до ледь відчутного приємного тепла.
- Якщо ви любите квас із більш різким смаком, потримати його в теплі можна трішки довше.
- Алюмінієвий посуд окислюється, тому для приготування квасу найкраще підійде емальований або скляний.
- Вода є одним із головних інгредієнтів квасу. Обов’язково слід використовувати кип’ячену воду. Правильний квас вийде, якщо дріжджі будуть не просто свіжими, а найсвіжішими.
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати:
- Заготівлі з малини
- Смачні заготівлі суниці на зиму
- Наші барвники — натуральні
- Тонкощі приготування страв у мультиварці