З приходом весни у садівників починається активна робота з обрізування саду.
Навіть якщо не планується проводити формуючу або омолоджуючу обрізку, все одно потрібно навести порядок в кроні дерева – видалити зламані та зайві, конкуруючі одна з одною за життєвий простір гілки. З цієї категорії «непотрібного» під обрізку потрапляють і молоді пагони, які можна не викидати, а подрібнити і використовувати як мульчуючий матеріал у саду або на городі.
А ті, у кого є домашнє господарство, знають, з яким задоволенням навесні ці пагони плодових їдять кози і кролики. І не дарма – адже в них багато поживних речовин, накопичених рослиною ще з осені.
Можна і нам вжити їх в їжу. Але, на відміну від кроликів, гризти гілки плодових дерев ми не будемо, а заваримо ароматний цілющий чай. За смаком у різних порід плодових він відрізняється, але в цілому схожий на каркаде з різними відтінками. Причому за забарвленням також буває червоним, бурим або рожевим.
Зрізані секатором для чаю гілочки не слід залишати в теплі, краще для зберігання відразу складати їх в пакети і покласти на дверцята або в низ холодильника. А ввечері, коли вся сім’я в зборі, пийте корисний чай.
Для цього завчасно зранку наріжте дрібні гілочки розміром, щоб вони помістилися в ємкості (великі краще розщепити для кращої екстракції речовин) і заваріть у термосі з окропом у співвідношенні приблизно 5 ст. ложок подрібнених гілок на 1 л води. Вони будуть настоюватися до вечора. Додавати мед не заборонено.
Якщо хочеться, щоб напій був темніше і з більш насиченим смаком, можна прокип’ятити гілочки 5-7 хвилин (тільки не використовуйте алюмінієвий посуд, інакше він потемніє!) і покласти їх у більшій кількості.
ЦІЛЮЩІ ВЛАСТИВОСТІ НАСТОЇВ ПЛОДОВИХ ГІЛОЧОК
- Настій з пагонів вишні, заварених в окропі, зміцнює судини, нормалізує тиск, розріджує кров, допомагає при запаленнях ротової порожнини, рекомендується жінкам при міомі, циститі.
- Настій сливи допоможе зняти стрес і заспокоїтися, позбавить головного болю.
- Гілки чорної смородини навіть не потрібно настоювати довго: кілька хвилин і можна пити ароматний смачний чай. Він стимулює імунітет і обмін речовин, допомагає роботі нирок, при циститі, анемії і нервовому виснаженні. Якщо у вас висока кислотність шлункового соку, краще заварити гілочки червоної або білої смородини.
- Настій з пагонів груші сприяє виведенню солей, нормалізує частоту серцевих скорочень, зменшує запалення суглобів. Допомагає чоловікам при простатиті.
- Яблучний чай з пагонів хороший при атеросклерозі, венозній недостатності, низькому гемоглобіні; також допомагає для схуднення і при хронічній втомі. Смак чаю сильно залежить від сорту, тому можна зрізати гілки різних яблунь і порівняти чай із них.
- Настій чорноплідної горобини можна зберігати довше – заварювати ввечері та пити наступного дня. Застосовується такий напій при авітамінозах, поганому згортанні крові, низькому артеріальному тиску, цукровому діабеті, захворюваннях печінки.
- Пагони жимолості добре використовувати як сечогінний засіб, при колітах, панкреатитах, запаленнях товстої кишки. На ніч при безсонні та для заспокоєння нервів добре пити настій з пагонів калини.
- Чай з волоських горіхів має протизапальні властивості, допоможе при застуді, варикозному розширенні вен.
- Лимонник і обліпиха принесуть користь для підняття імунітету. У обліпихи на чай можна пустити і поросльові пагони, які завжди в надлишку і підлягають обов’язковому видаленню.
Аліна ЧЕРНЯВСЬКА,
хімік-фармацевт, травник.
Спеціально
для тижневика «Хазяїн».
Купуйте електронні версії наших нових видань
Що дає підписка на оновлення нашого сайту
Слідкуйте за нами в Facebook та Telegram
Також читати: